Tesla Bobini Nasıl Yapılır ?

Tamam. Aynen öyle.. Öğrenmeye çalışmıyorum sanki.. Kontrol edeyim hemen.

Tek görebildiğim yanlış direnç bağlantısı. Direnç bağlamayı da bilmediğim için hangi taraftan bağlayacağımı bilemedim. Doğru mu yanlış mı emin değilim yani. Diğerlerinden emin sayılırım. Bir daha bakayım yine de. :D

Direnci +' ya bağlamak yerine anahtara bağladım. Pilin +' sından gelen kabloyu da anahtarın diğer kısmına bağladım. Burası mı yanlış? Emin olamıyorum..
 
Direncin yönü fark etmez. Fark ettiysen şemada Base'ye 2 tane uç gidiyor ama sen 3 tane bağlamışsın. Sekonder bobini Base ve Collektör arasında kısa devre olmuş. Enerji verdiysen Transistörü çıkart çöpe at.
 
Vermedim.

Şimdi tam olarak ne yapacağım? Base' deki mavi 3 tur sardığım kablonun bir ucu. Bu ucu emitere mi takacağım? Gerçekten anlayamadım. Kusura bakma..
 
Bağlantıları düzelt enerji ver. Çok basit bir işlem. Bu gibi durumlarda kırıcı olabiliyorum. Sert konuştuysam özür dilerim. Şema için çok uğraştım ama sen şemaya bakmadan yapıyorsun. Yanan her Transistör mucidinin ruhuna edilmiş bir küfür gibi düşün. Bu sana yardımcı olur. :)

upload_2016-10-23_19-50-39-png.195935
 
Önemli değil. Hak ediyorum zaten. Çizdiğin şemaya emin ol bakıyorum. Fakat üstteki yazdığımı ortaya çıkarabildim.

Bobin telini direncin önüne verip, öyle mi +' ya bağlayacağım?

Bobin telini direncin önüne bağlayıp, o şekilde +' ya ulaştıracağım. Galiba sıkıntı bu.

Küfür etmek istemiyorum. Doğru mu teorim? :D
 
Şemayı güncelledim. Her şey açık ve net. Bu sefer yapacaksın. Güveniyorum sana. :)

upload_2016-10-23_23-38-32.png


Bobinin alttaki telini Transistörün Basesine bağla. Sonra Baseye direnç bağla direncin diğer ucunu artıya bağla. Base ile işimiz bitti. Collektöre gelelim. Collektöre sadece mavi kablonun üst tarafta kalan uçu bağlanacak. Collektörle de işimiz bitti. Emiteri pilin eksisine bağla. Şimdi mavi kablonun alt tarafta kalan ucunu pilin artısına bağla. İşte bu kadar.
 
Haydi Bismillah. :D

Oldu. Fakat çok fazla yanmıyor. Transistör ne oldu öyle saniyesinde yanar gibi oldu. Soğutucuya vidalamalıyım. :)

Üzerine top da yerleştirince artar mı ki gücü az daha?
 
Mavi kabloyu sök 1 mm kalınlığında kablo kullan. Ben de kalın kullanmıştım bende de aynı sorun vardı. O zaman Transistör hemen bozulmaz. Çalıştığına göre tebrik ederim.

Eğer güçlü bir bobin yapmak istiyorsan 2 sürücülü bobin var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Senin yaptığın bobinin güç sınırı var. Şu anki halinden daha güçlü yapmak mümkün ama yine de tatmin etmeyecektir. Tavsiyem bu videoki gibi 2 sürücülü bir devre yapmak.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı