2 Adet xeon e5-2683 V3 için Sıvı Soğutma vs Hava Soğutma

Xeon İşlemcilerde Sıvı Soğutma mı Hava Soğutma mı

  • Sıvı

  • Hava


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.

Alican YILDIZ

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2016
Mesajlar
33
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Asus z10pe-d16
2 x xeon e5-2683 v3
KINGSTON 64GB DDR4 2133 MHz CL15 ECC REG
Thermaltake Core X9 CA-1D8-00F1WN-00 E-ATX Cube Kasa

Ancak sıvı soğutmalar çok pahalı... 2 adet 14 çekirdekli bir sistemi soğutmak için hava soğutma mı sıvı soğutmamı kararsız kaldım. DEEP COOL CAPTAIN360 EX 510TL veya THERMALTAKE FRIO ADVANCED 250TL arasında takıldım. 2'şer adet alacağım için 500TL fark var aralarında. Frio 2011 v3 soket uyumlu değil galiba ondan da emin olamıyorum. THERMALTAKE FRIO ADVANCED örnek olarak sunduğumu varsayalım.

Not deeop cool captain 240 ex olmayan versiyonu 380TL ama gidipte sıvı soğutma seçtikten sonra 100TL için 2 fanlı alınır mı emin olamıyorum. Ya bir de öyle bir şey ki 500TL kar ile SSD veya ilave RAM takılabilir sonuçta... Profesyonellerin desteğine ihtiyacım var.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben bir çift iyi hava soğutucu ile kullanabileceğinizi düşünüyorum. Kasanın önünden fanlar hava alsın. İçerideki iki hava soğutucu önden alınan havayı arkaya doğru itsin. Arkadaki fan da dışarı atsın.
Sıvı soğutma da güzel fakat dediğiniz gibi pahalı. Bu işlemciler sunuculara konduğunda çoğunlukla hava soğutma ile soğutuluyor ve bu sistemlerde birçok HDD olduğu için kasaya giren hava ısınıyor. Bu kasada HDD'ler hava geçişine engel olmayacağı için sorun yok.
Sıvı soğutmanın ağırlıklı kullanımı OC yapılabilen işlemcilerlerdir. Xeon'ları OC yapmak zor olduğundan ve sizin de OC yapmayacağınızı düşünerek sıvı soğutma olmasa da olur diyorum.
 
Merhaba log,
Öncelikle ilginize ve zaman ayırdığınız için teşekkürler. Cooler Master Hydra 212x versiyonunu sipariş ettim. Gönül isterdi ki 612x ama ebat oldukça büyüktü. Şuan henüz ürün elime ulaşmış değil. 2 adet 212x toplam tutar 340TL kargo dahil. Ancak ebatları 612x'ten daha küçük olmasına nazaran yan yana ikisi sığacak mı ürünler geldiğinde göreceğiz.
Kafamı kurcalayan bir başka konu ise; 2 adet hava soğutma yan yana olacak. biri kasanın ön yüzünden havayı çekip arkaya ittirirken, biri diğerinden gelen sıcak havayı çekecek ve metal yaprakların arasından geçirecek. İşlemcinin biri diğerinden çok ısınacak gibi. Emin değilim referans sıcaklığını aşar mı tam güçte ancak hava soğutmada başka bir yol da göremiyorum. 212x'in birine fanı ters takamam birbirlerine havayı ittirir baskı uygular ve dağılmaz. sanırım yine tek çözüm sıvı soğutma olacak.
Sıvı soğutmada ya paraya kıyıp (çok fazla fiyat farkı olmadığı için 2li yerine) 3lü fan almak gerekiyor. ya da tek fanlı küçük radyatörlü sıvı soğutma tercih etmeli. Tek fanlı sıvı soğutma en ucuzu ortalama 280TL. tek pervaneli sıvı soğutma almayın çok faydası yok diye forumlarda da bir çok yorum var.
İki adet 212x yan yana bir sorun mu teşkil eder yoksa işimizi her türlü görür mü ya da 2 adet tek fanlı sıvı soğutma yan yana hava soğutma'dan daha çok avantaj mı sağlar?
 
İki adet tek fanlı sıvı soğutucu elbette ki daha iyidir fakat 2 adet hava soğutmayı dediğiniz şekilde kullanmanız da bir sıkıntı çıkarmaz. Ayrıca, seçtiğiniz soğutucular gayet kalitelidir ondan da hiç şüpheniz olmasın.
Soğutucu fanını ters takma konusuna hiç girişmeyin. Öyle bir durum olduğunda dediğiniz gibi olur ve işe yaramaz. Ben de hava mühendisi(o da neyse :D) değilim ama birkaç bilgisayarda birbiriyle ters yönlü olan fanların sıcaklığı olumsuz etkilediğini gördüm.
Doğal olarak daha sıcak havanın geçtiği işlemci diğerine göre daha yüksek sıcaklıkta çalışır ama sorum olacağını düşünmüyorum.
 
Merhaba log, :) iyi ki sıvı soğutma almadım. çok gereksiz bir para. Sağdaki slota yani kasanın önüne denk gelen kısma Cooler master hyper 212x takıp arka slota cooler master hyper 612 takacağım. 612 diğerine oranla 2'şer adet fazladan bakır ısı borusuna sahip ve metal yaprakları daha büyük. Dolayısı ile daha çok ısınma ihtimali olan işlemciyi belkide daha fazla soğutacağız :)
Ümit ederdim ki iki adet 612 yan yana sığsın ancak bizzat deneyerek test ettim. 612 işlemci üzerine oturtulan kısmı ile metal yaprakları eğimli tasarladıkları için yan yana sığdıramadım. saygılarımla
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı