Kuruyan Aküler Canlanır Mı?

Pitbull

Megapat
Katılım
31 Mart 2014
Mesajlar
6.454
Makaleler
60
Çözümler
45
Yer
ABD/Miami Florida
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Müzisyen
Profil Kapağı
1521675609
Özürlü aracını şarj etmediğimiz için aküler kurumuş. Ancak aküleri canlandıran internette bir kaç video izledim türkçe. Bu işlemden anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
Korhan Sökmen - Desülfatör
http://320volt.com/aku-bakimi-icin-desulfator-devresi/

Merhaba. Akülerin ne kadar kuru olarak şarjsız kaldığına bağlı olarak bu canlanma durumu değişebilir. 1-2 sene sulu ve çok şarjsız kalan akülerin bile canlanıp şarj alabilmesi biraz güç olabilir. Ancak 6 aydan daha kısa sürelerde sulu iken (susuz iken biraz daha güçtür) çok şarjsız kalan aküler biraz uğraşılarak tekrar geri döndürülebilir.

Çok uzun süreliğine kuru (susuz) kalan kurşun-asit akü plakalarında kurşun sulfat tabakası giderilmesi zor olan tek bir blok haline gelebildiğinden ve bunun asıl nedeni açık havayla olan temasın bu tabakayı daha giderilemez duruma getirdiği için geri dönüşü çok daha daha zor olabilir.

Korhan Sökmen'in desülfizatör devresi elektronikçilerde yaptırılarak, akü gözlerine saf su ilavesi yapılıp şarja bağlandığı sırada bu elektronik devre akü kutuplarına bağlanabilir. Ancak öncelikle bu desülfizatörle birlikte paralel kullanılabilmesi için akünün çok zayıf bile olsa akü şarj akımını kendi içinden mutlaka geçirmesi gerekiyor.

Akü şarj akımını içinden geçirmeyen çok kuru, şarjsız akülere normal şarj akımının 3-4 kat fazlası anlık olarak kutuplarından uygulanabilir, genel şoklama amaçlı olarak. Ve elektolitinde hiç asit kalmamışsa eğer, eklenen saf suya çok az miktarda akü asiti ilavesi yapılabilir. Bu ilave asitli şoklamayla ve normalinden 3-4 kat daha fazla verilen DC voltajıyla, bu şarj akımını önce çok zayıf olarak ve artan oranlarda artacak şekilde almasıyla bu şarjı daha kolay almasına yol açabilir. Çok az şarj akımının alınması durumunda akü normal akü şarj cihazına bağlandığında, şarjda oluşan iç asitle iletkenlik tedricen artarak çekilen şarj akımı tedricen artacaktır. Bu durumda desülfizatör cihazı kutup başlarına bağlıyken kurşun sulfat tabakalarının sökülüp parçalanmasıyla ve şarj akımının daha düzenli olarak aküden akmasıyla, bu akünün tamirine kademeli olarak bir olanak verilebilecektir.

Bu yöntemlerin tümünü tek tek denemeden bu aküyü hurdalığa (veya geri dönüşüme) hiç bir zaman ayırmamak, yani kolay pes etmemek de gerekiyor.

Not: Yalnızca sulu olan kurşun-asit akülerine değil kuru (jel) akülere de içten elektrolitleri tam kurumaları durumunda saf su ilavesiyle gerekirse küçük damlalar halinde sülfirik asit ilavesi yine yapılabilir. (Bu aküleri şarj alabilir durumuna getirip tekrar canlandırabilmek için)

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı