İngilizce Öğrenmek İçin Diziler Altyazısız mı İzlenmeli?

Açıkçası ortaokulda İngilizce en sevmediğim ve dolayısıyla aynı zamanda en başarısız olduğum dersti. Liseye geçtiğim zaman hocam değişti ve hocayı sevdiğim için derste favorim olmuştu. Belirli bir eğitimden sonra hocamız bizde derste Fringe dizisini altyazı olmadan izletmeye başlamıştı. Ders sırasında isteyenler öğrendikleri kelimeleri not tutup fazladan sözlü puanı kazanıyordu. Şuan üniversite bitmek üzere ve sahip olduğum İngilizce dil bilgisinden memnunum. Ama işi tam anlamı ile öğrenebilmek için bu sena İngiliz dili ve edebiyatı okuyabilirim. Yabancı dizi izlemek altyazı olsun olmasın kelime dağarcığını geliştirecektir. Ama sadece kelime hazinenin geniş olması dili bildiğin anlamına gelmez.
 
Dizileri alt yazılı izleyerek bir miktar İngilizce öğrenebilirsiniz. Ancak gramer olmadan öğrenirsiniz. Okuldaki başarınızı olumsuz bile etkileyebilir. Bende olmuştu çünkü. :)
Okuldaki sistem çökük. Dilin nihai amacı iletişimdir. Karşındaki ile anlaşamadığın sürece müthiş gramer bilgin olsun, fark etmez.
 
Yerinizde olsaydım eğlence seanslarımı zebil etmezdim. Başka bir yöntem bulurdum.

Eğer görsellikle alakalı zevkleriniz varsa Guardian adlı haber sitesinde tüm gününüzü geçirebilirsiniz.

Güzel makaleler var. Her gün okusanız İngilizceniz gelişir zaten.

Aplikasyonu da çok güzel. Çok iyi bir arayüzü var. Metin okursanız daha iyi olur kısacası. Zamanla alışırsınız.
 
Breaking Bad dizisini dün gece bitirdim arkadaşlar, İngilizce öğrenmek için başladım, daha sonra asıl amacımdan saptım ve diziye odaklandım. :)

Diziyi de çok beğendim, çok iyi sahneler var.

İngilizcem'e katkı sağladı mı diye soracak olursanız zannediyorum ki biraz sağladı, ancak ben daha fazlasını bekliyordum, şunu anladım ki dizi izleyerek falan İngilizce konuşulmaz, en fazla bir şeyler öğrenilir.
 
Öncelikle dili kolay bir dizi seçiyoruz. Sonra izleyeceğiniz dizinin kelimelerine diziyleogren.com ' dan çalışıp kelimeleri öğrendikten sonra diziyi birkez ingilizce altyazılı birkez altyazısız izliyoruz. Hem seyir zevkiniz düşmüyor hem de tüm kelimeleri daha hızlı bir şekilde öğrenmiş oluyoruz. Şu anda site de The Walking Dead, Chernobyl , Game Of Thrones , Vikings , The Big Bang Theory , Friends , Black Mirror , Sherlock , How I Met Your Mother gibi birçok popüler dizinin tüm bölümlerinin kelimeleri var. Ayrıca ingilizce düzeyinize göre kelime zorluğu ayarlayıp sadece bilmediğiniz kelimelere çalışabilir, kendi kelime listelerinizi oluşturabilirsiniz... Hangi diziyi izlemeliyim diyenler için de dizilerin zorluk düzeyleri belirtilmiş. Çok kolay seviyesine sahip dizilerden başlayabilirsiniz.
 
Öğrenmekten kastın nedir? Eğer belli bir temelin varsa, günlük hayatta kullanılan kelimelere hakimsen ve "amacım anadili ingilizce olan kişilerin ne dediğini anlamak" diyorsan evet, faydası olur. Çünkü bizim konuştuğumuz ingilizceden farklı olarak yabancılar harfleri yayarak ya da yutarak konuşuyor. Bu tarz konuşmalara kulak aşinalığı edinirsin.

Ancak "amacım konuşmak" diyorsan o zaman iş değişir. Bilmediğin kelimeleri yazman, söylenişlerini öğrenmen ve ara ara sesli olarak tekrarlaman, bunlarla cümle kurman gerekir. Yani konuşmak, dinleyip anlamaktan daha fazla emek ister. Her halukarda baştada belirttiğim gibi günlük konuşmaları anlayacak kadar bir temelin olması gerekiyor.

İngilizce öğreneceğim diye her diziye başlamanı önermem. Yabancı dil forumlarından da bu amaçla hangi dizilere başlanması gerektiğiyle ilgili tavsiyeleri bulabilirsin. ORORO.TV - İngilizce öğrenmenin en eğlenceli yolu sitesini beğenmiştim, ona göz atabilirsin. Diziyi izlerken, altyazıdaki kelimelerin üzerine imleci getirip türkçesini görebiliyorsun. Tabi sınırsız kullanım için ücret ödemek gerekiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı