Kamyon boşta mı yoksa viteste mi fazla yakar?

Tolunay D.

Hectopat
Katılım
12 Ekim 2015
Mesajlar
180
Çözümler
1
Yer
Uzunköprü, Edirne
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bizim Ford Cargo 2217 kamyonumuz var ve bu konu ne zaman açılsa, farklı cevaplar uçuşuyor. Babam boşta yakmaz, viteste yakar diyor. Eniştem de, aynısını söylüyor. Birçok forum sitesinde boşta yakar, viteste yakmaz diyorlar. Ben de bi sizlere sorayım dedim. Sizce hangisi fazla yakar?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dizel araç tecrübeme dayanarak söylüyorum. Ağır vasıtalarda da aynı olması gerekiyor.
Araç viteste iken kullanım 0'a kadar düşüyor fakat boşta iken bir miktar yakıt kullanıyor.
 
Kendi bildiğim kadarıyla söylüyorum. Yanlış olabilir.
Yalnız sanırım diyeceklerim karbüratörlü araçlar için geçerli değil.
Galiba yokuş aşağı inişten bahsediyorsunuz.
Eğer vitesteyse tekerleklerdeki güç motoru çevireceğinden, motora ek olarak yakıt gönderilmeyecektir. Fakat boştayken motorun dönüşünü sağlamak için belli bir miktar yakıt harcanacaktır. Dolayısıyla boşta olması daha fazla yakması anlamına gelir.
Ayrıca boşta yokuş inmek tehlikelidir de. Westinghouse'ta basınçlı havanın bulunması için motorun dönerek vakumu sağlaması gerekiyor. Rölanti devrinde yokuşta gerekecek kadar fren için basınç üretilemeyebilir. Bir de boştayken motorun komprasyonu da olmayacağından frenlere daha büyük yük düşüyor zaten.
 
Boşta daha fazla yakar hem düz yolda hem de yokuş aşağı olsa da boşa almayın. Mesela ışıklara yaklaşırken boşta gitmek yerine vites küçülterek durmak daha iyi ve yakıt bakımından da tasarruflu. Tabi bunu otomobil için diyorum. Kamyon kullanmadım bilmiyorum ama otomobilde böyle kullanıyorum dizel ayrıca.
 
Ben de viteste daha az yakar diyen arkadaşlara katılıyorum. Kamyon için değil de birebir 2011 model Corolla'da bu testi yaptım ve viteste iken daha az yaktığını gördüm ekranımdan...
 
Yokuş aşağı durumda frene basmak yerine bu işi motor kompresyonuna bırakmak hem frenler için hemde yakıt açısından iyidir. Araç vitesteyken hiç benzin yakmaz rolantiye düşene kadar.
 
Hareketli halde viteste yakmaz(gaza basılmadığı sürece). Boşta hareketli ya da hareketsiz olması farketmeden çok az da olsa yakar.
 
O araç eski bir araç olduğu için durum farklı olabilir (enjeksiyon sistemleri açısından) ben dizel araçla hep viteste iniyorum boşta inince frenler şişiyor ve pedal titriyor basma abi diye.
 

Geri
Yukarı