ACM, Alüminyum Kompozit Materyal Nedir?

Muhsin Bayram

Kilopat
Katılım
17 Nisan 2011
Mesajlar
1.159
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R5 5600X | RTX 3070
Cinsiyet
Erkek
Alüminyum kompozit, iç ve dış mekanlarda kullanılabilen oldukça hafif bir panel materyalidir. İlk olarak Avrupa'da geliştirilen bu materyal günümüzde neredeyse tamamen Uzak Doğu ülkelerinde üretilmektedir.

İç yapı

Alüminyum kompozit levhalar polietilen merkezlere sahiptir. Bu merkezler her bir levhanın yaklaşık %90'lık bir kısmını oluşturur. Tercih edilen markaya bağlı olarak bu merkezler açık gri veya siyah renkte olabilir. Merkezin rengi genellikle levhanın performansına ve işleme özelliğine etki etmez.

Dış yapı

Alüminyum kompozit levhaların polietilen merkezi iki ince alüminyum tabaka ile kaplı olur. Bu kaplamalar, levhaların üretim aşamasında merkeze entegre edilir ve birleştikten sonra bu tabakaları birbirinden ayırmak neredeyse imkansızdır.

Kozmetik cila

Alüminyum kompozit levhalar farklı cila seçenekleri ile sunulur. Bu cilalar üretim sırasında dış alüminyum tabakalar üzerine uygulanır. Eğer bir tüm alüminyum kompozit levha alırsanız, cilanın levha üzerine düzenli ve tutarlı bir şekilde yedirildiğini görebilirsiniz.

Tabaka kalınlığı

Seçeceğiniz markaya bağlı olarak levhaların dış alüminyum tabakalarının kalınlığı farklılık gösterebilir. Çoğu levha 0.2-0.4mm'lik bir tabaka kalınlığına sahiptir. Eğer levhayı düz bir yüzeyde kullanacaksanız tabaka kalınlığına dikkat etmenize gerek yoktur.

Eğer levhayı, bükülmesi gereken koşullarda kullanacaksanız, kalınlığa dikkat etmelisiniz. Sağlam bir kullanım için tercih edeceğiniz alüminyum kompozit levhanın en az 0.3mm dış tabaka kalınlığına sahip olması gerekir. Daha ince tabakalar, eğme ve bükme işlemi sırasında zorluk çıkarabilir.

Levhaların dış tabaka kalınlığı, üretim maliyetleri ile doğru orantılıdır. Dış alüminyum tabaka, alüminyum kompozit levhaların en pahalı parçası olduğu için bazı üreticiler dış tabakayı incelterek üretim maliyetinden tasarruf etmeye çalışır.

Metal cilalar ve desenli levhalar

Çoğu metal cila bir miktar tanecikli yüzeye sahiptir. Eğer birden fazla metal cilalı levha kullanacaksanız, bu yüzeylerin aynı tarafa baktığından emin olun. Diğer türlü ortaya kozmetik olarak tatsız bir görüntü çıkabilir. Benzer bir uyarıyı desenli yüzeye sahip levhalar için de yapıyoruz.

Eğer metal cilalı veya desenli levha kullanacaksanız, tek seferde uygulamaya yetecek kadar levha almanızı öneririz zira farklı setlerdeki levhalar farklı renk tonu veya desene sahip olabilir.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı