Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Nereden tedarik edildiğinin bir önemi yok internet şubesinden sipariş vermişsin. Zaten kazandığına dair belge aktarıldıysa eş zamanlı olarak satıcıya da bilgi veriliyor.
VatanComputer'i arayarak "Sipariş numaram şudur, ismim budur; THH ile iade-değişim hakkı kazandım" en kısa sürede talebimi yerine getirirseniz sevinirim diyeceksin. Hepsi bu.

VatanComputer gibi en azından kurumsal olarak adlandırabileceğim firmalar THH kararı sonrası zorluk çıkarmaz diye tahmin ediyorum. Çıkarsa da problem değil gerçi.
Modemimi alıp iade konusunda umarım diretmezler.
Bir de THH kararı ne kadar süre geçerli oluyor, bir kaç ay sonra halletsem olur mu?
 
Ufak bir tarih hatası yüzünden arada kaldım.

Televizyon servise gideli 21 iş günü oldu. Media Markt'tan uzatılmış garantisi vardı. Onlar aracılığıyla yetkili servis geldi aldı. Media Markt dün aradı, yurt dışından parça gelecek, 3 iş günü içinde yapılacak falan diyor.

Verdikleri servis fişinde tarih yok.

Mevzuat Bilgi Sistemi

Buradaki mevzuata bakınca Madde 10/4'de " (4) (Değişik:RG-12/2/2020-31037)

" (1) Kullanım ömrü süresince, malın yetkili servis istasyonlarındaki bakım ve onarım süresi azami tamir süresini geçemez. Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar. Tüketici arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup ve benzeri bir yolla yapabilir. Uyuşmazlık halinde bildirime ilişkin ispat yükümlülüğü tüketiciye aittir. " diyor.

11/1-e maddesinde ise Servis istasyonlarınca düzenlenecek belgeler bölümünde " Malın teslim veya arızanın bildirim tarihi " yazılmalıdır diyor.

Hakem heyetine gitsem bir şansım olur mu ? Sürecin uzayacağını biliyorum ama amaç bu telefon bile açmayan işgüzar servise bir ders vermek olabilir.

@BilgisayarKurdu
 
Merhaba değişim kararı almış olduğum üründen artık temin edilmiyormuş. Bu durumda para iadesi yapılacak lakin kur farkından dolayı o para değersiz. Bu durumda rayiç bedeli mi talep etmeliyim?
 
@BilgisayarKurdu Merhaba hocam, ben İtopya sitesi üzerinden geçen hafta bir monitör aldım. çarşamba günü elime ulaştı, kurdum ve kullandıktan sonra normalden fazla ışık sızması farkettim, bunun yanı sıra internet sitelerinde aşağı yukarı fareyi kaydırınca renkler falan değişiyor ama durunca eski haline falan dönüyor. Birde gördüğüm kadarıyla ghosting sorunu var. Windows'ta en küçük hareket bile ghosting yapıyor, oyun falan oynarken etraf bulanıklaşıyor.

Bende aynı gün iade talebi oluşturup, bir sonraki gün ise UPS kodu alıp İtopya'ya gönderdim geri iade istediğimi belirterek. Bugün ise arayıp ilk önce bana ne sorunları var diye sordular yukarıda olanları anlattım adam da bu dediklerini email üzerinden at dedi kanıt olarak video da attım ve geri iade istiyorum diye ayrıca ekle dedi arayan kişi bende aynısını yaptım. Dediğine göre teknik servise gönderecekmiş malı ona göre bir karar çıkar diyorlar.

Eğer para iade kabul olmaz ise ben THH'ye başvurup kazanmam ne kadar olası sizce? Böyle bir şey yapmalı mıyım? Önümüzdeki hafta red gelirse sikayetvar.com'a yazmayı düşünüyorum ilk.
 
@BilgisayarKurdu hocam merhabalar;

6 ay sonraki ayıplı maldaki seçinlilik haklarının tekrar gelmesi için 1 kere servise gitmesi yeterli mi?

Yani şöyle 1 kere servise gitti düzelmedi servis raporu var elimde 1 kere daha mı götürmem gerek yoksa 2. Arıza sayılıyor mu şimdiden? Donanım haber video çekmiş onda 1 kere arizalanip sorun çözülmezse başvurun demiş servis raporu ile teşekkürler.
 
@BilgisayarKurdu hocam merhabalar;

6 ay sonraki ayıplı maldaki seçinlilik haklarının tekrar gelmesi için 1 kere servise gitmesi yeterli mi?

Yani şöyle 1 kere servise gitti düzelmedi servis raporu var elimde 1 kere daha mı götürmem gerek yoksa 2. Arıza sayılıyor mu şimdiden? Donanım haber video çekmiş onda 1 kere arizalanip sorun çözülmezse başvurun demiş servis raporu ile teşekkürler.
2. kez sorunda servise vermeyip THH'ye başvurursanız bilirkişi atarlar. Sorunu onayladıktan sonra lehinize karar verirler. Şöyle de yapabilirsiniz. Servise sorunları deyip değişim/iade istiyorum diye de yazdırırsanız bilirkişiyle uğraşmayıp THH lehinize karar verir. 2. kez servis kaydında değişim/iade istediğinizi belirtmeniz önemli.
 
2. kez sorunda servise vermeyip THH'ye başvurursanız bilirkişi atarlar. Sorunu onayladıktan sonra lehinize karar verirler. Şöyle de yapabilirsiniz. Servise sorunları deyip değişim/iade istiyorum diye de yazdırırsanız bilirkişiyle uğraşmayıp THH lehinize karar verir. 2. kez servis kaydında değişim/iade istediğinizi belirtmeniz önemli.
Hocam selamlar;

İlk başta zaten belirtmiştim değişim istediğimi dikkate almadılar kronik sorunlu kart.
 

Geri
Yukarı