2500 TL 144Hz monitör tavsiyesi

Bütçe
2000-2500
Hocam yazınız muhteşem gerçekten Asus ile ilgili yargınız dışında tamamen katılıyorum Asus elmb teknolojisi kullanıyor. Gayet faydalı bir yazı IPS önerenler anlamıştır umarım.

Bu arada DP port girişi ekran kartı üzerinde olur ekran kartınız nedir ?

Teşekkür ederim. Geçen başka bir yerlerde de yazdım. Asus'un 40 tane modeli varsa 1 ya da 2 tanesi anca ciddi oyun monitörü olarak değerlendirilir. Ön yargı demeyelim pek, deneyimle sabit diyelim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bunun gibi bir çok karşılaştırma videosu var. Yani Zowie modelleri ile karşılaştırabileceğin sadece bir modeli var Asus'un o da XG258Q. O da sadece panel olarak yani. Gömülü teknoloji tarafında Zowie yine dizinde kırıyor. Üstelik kafa kafaya fiyatlar. Çünkü altında kocaman bir RGB ışıklandırma var. CS:GO, PUBG, Valorant'ı rekabetçi seviye oynayan adam napsın o kocaman RGB'yi. Niye ona para versin? O ayak ne aynı zamanda masaya koyduğun an ne mouse'a ne pad'e yer kalıyor.

Burada elmb ve dyac karşılaştırmasını görebilirsin. ilk monitör dyac.

Asus bu tip detaylara önem vermiyor keza casual oynayan adam performanstan çok, monitörde bile, ışık mışık istiyo. Asus da bunu satıyo. Oraya DyAc ile ölçüşecek bir motion blur teknolojisi takacağına IŞIK MIŞIK takıyo.

Bu ayıp bir şey değil. Şirket politikası. Asus genele hitap etmek istiyor. Türkiye'de oyunculara baktığında spesifik olarak FPS oyunu oynayıp başka oyunlara çok az zaman ayıran oyuncu sayısı az. Dolayısı ile Asus gibi bir marka için de böyle oyunlar için spesifik ürün çıkartması saçma. Zowie öte yandan sadece bu insanlara özel monitör yapıyor. Dolayısı ile DyAc'in elmb ya da ulmb'nin içinden geçiyor olması çok normal.
Deneyimlediniz mi? TN panelden IPS panele geçen herkes bir daha asla TN panel kullanmam diyor. Kaynağınız ne?
Gerçek 1ms tepki süresine sahip ve IPS panel ya 240Hz monitör alın ya da bunu almanızı öneririm.

Dostum şöyle.

IPS panel alan TN almaz. ya da TN IPS'den daha iyidir. Bu genellemerin hepsi hatalı.

IPS'ın de, TN'in de, VA'nın da kalitelisi var, kalitesizi var. IPS ve TN kalite ile aşamayacağın tek fark izleme açısıdır.

Şimdi renk için monitörün renk derinliğine bakarsın. TN panelde bu en fazla 8 oluyor. IPS panelde ise 10 hatta çok daha yukarıya çıkabiliyor. Olay bu. Lakin bunu yapabilmek demek paneli modifiye etmek demek. Bu da üreten firma için maliyet demek.

Dolayısı ile günün sonunda 1.500TL bütçen varken alacağın IPS 6bit ya da 8bit (6+2FRC) ya da düz 8bit olacaktır. Daha üstünü alamazsın. 10bit ve üstünde değilse IPS panelin bir avantajı yok diğer panellere karşı. 10bit panel de en az 3.500TL'den başlıyor.

Öte yandan TN biraz daha ucuz bir panel olduğu için 8bit paneli direkt alabiliyorsun daha ucuza.

Ayrıca ucuz olmasından ziyade tepki süresi konusunda ve hz istikrarı konusunda inanılmaz avantajlı bir panel IPS'e oranla.

Yani eğer 240hz monitör alacaksan zaten TN almalısın keza 240hz monitör için 300fps oyun oynuyor olman lazım 300fps oyunda da IPS panel ile oynarsan mouse'u hızlı çevirdiğin an ghosting ve blur yaşarsın. Çünkü bu panel aslen oyun paneli değil paşam. Tasarımcı paneli.

Öte yandan yine yüksek fps'de piksellerin gri'den gri'ye geçişi blur ve ghosting için çok önemli. Dolayısı ile monitörün GtG tepki süresine bakılır. Şu an piyasada 1ms diye satılan IPS panellerin %99'u GtG değil MPRT. MPRT daha çok yüksek çözünürlükteki ekran sorunları konusunda etkili bir ölçüm tipi.

Yani günün sonunda basitleştirmem gerekirse.

Eğer 300fpslik oyun oynayacaksan şu an için alacağın panel TN. Yada IPS alıp FreeSync - GSync kovalayacaksın lakin o da öküz gibi Input lag yapacak o zaman 1ms monitör almanın manası ne? Zaten IPS'in inputlagi hayvan gibi.

Ha 2k 4k oyunları 60 - 200 fps arası oynuyorum diyorsan o zaman VA ve IPS panele bakarsın. Bu kadar basit aslında bu iş.


Son olarak TN'den IPS'e geçip "IPS'den asla dönmem" diyen arkadaşlar ya 1500TL'lik TN'ini satıp 4.000TL'ye 10bit panelli IPS almışlar. Ya da monitörünün renk ayarlarını nasıl yapacağını bilmiyor. Bu kadar net aslında.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar FPS oyunları için Hz önemli bu yüzden 144Hz bir monitör almak istiyorum. Bütçe 2000-2500 HDMI uyumlu olması lazım çünkü DP port

Bolca rekabetçi fps oyun oynuyorsanız kesinliklike tavsiye ederim.
https://www.hepsiburada.com/benq-zo...n-monitoru-p-HBV000013TI31?magaza=Hepsiburada

2 hafta önce ben de araştırdım 2000 tl civarı monitörleri en sonunda bu monitörde karar kıldım ve aldım. Gayet memnunum.
TN panel olduğu için IPS panele göre renk farkı var. Ki zaten bu bütçede alınabilecek 144 hz IPS monitörlerden de iyi bir renk performansı beklenmez. Rekabetçi oyun oynuyorsanız tepki süresi avantajı ve ghosting olmaması nedeniyle TN panel almanı öneririm. 2000 tl ye alınabilecek en ideal monitörün de linkini attığım cihaz olduğunu düşünüyorum. Black Equalizer, DyAc gibi oldukça faydalı özellikler de barındırıyor. Pivot özellikli; yukarı aşağı, sağ sol, yatay dikey döndürülebiyor.
HDMI 2.0 girişi de var. 144 hz alabilirsin bu girişle.

Aşağıda bir üyenin güzel bir yazısı var. Kararsız kalırsan okumanı tavsiye ederim.
Eyvallah kral gerçekten aydınlattın.
Şimdi FPS oyunları için TN daha iyi dersinz. Benim şahsen fikrim arkadaş xantares vs değilse IPS ile TN arasındaki ms farkını anlayamaz.
Şimdi FPS oyunları için TN daha iyi dersinz. Benim şahsen fikrim arkadaş xantares vs değilse IPS ile TN arasındaki ms farkını anlayamaz.

Güldürdün reis. Sonuçta o kadar para vereceğiz CS Valorant oynuyorum sadece değsin istedim.
Allah aşkına şöyle çılgın şeyler paylaşmayın ya. Hadi paylaştınız "alınabilecek en iyi FPS monitörü" demeyin bare.

1: VA panel özellikle 1000 2000 bandında FPS oyunu falan oynanacak panel değil.
2: Bu monitörün tepki süresi MPRT, gtg değil. Düşük bulanıklık için yüksek FPS oyunlarda gtg değer verilir. Gtg değer de TN panelde düşük olur. 1ms yazmışlar oraya ama MPRT mi gtg mi yazmamışlar. Klasik ASUS, rakamlarla milleti kandırıyor.
3: FPS oyunları blur reduction teknolojisi ister. Zowie'de dyac, ASUS'da ulmbr (Ultra Low Motion blur reduction) var. İki teknolojinin karşılaştırıldığı yabancı incelemelere bir göz gezdir. Ulmbr bırak Ultra'yı normal Motion blur reduction bile yapmıyor.
4: FPS oyunlarında vibrance ve Dark gamma özellikleri aranır ki, rakibi haritada rahat göresin, haritadaki karanlık alanları Brightness'a abanıp gözünü kör etmeden görebilesin. Zowie'de Black equalizer ve color vibrance var ki sektördeki en efektif teknolojiler. ASUS'da ekran ortasına kafam kadar Crosshair koyma var.

Yapma kardeş ya vallahi yapma, siz böyle yalan yanlış bilgileri tavsiyeleri salıyorsunuz ortaya, sonra biz toplamaya çalışıyoruz 20 kişi soruyor "bu niye böyle" diye.

Dostum, sal tavsiyeleri hepsini sal. FPS monitörü isteyene VA, IPS öneren olmuş. DP yok demişisin HDMI 1.4 model öneren olmuş. Yardım edeyim ben sana;

1- FPS oyunları oynayacaksan TN panel alacaksın. Bu net, kesin, tartışmasız. Hele ki cebinde 5000TL yoksa.

Çünkü 1500 - 3000TL bandında alabileceğin VA ve IPS panellerle FPS oyunu falan oynanmaz. Çünkü VA ve IPS panel pahalı panellerdir. Öyle FPS oyunu için iyi optimize edilmiş, sağlam ve stabil Hz performansı olan, inputlagi az olan, tepki süresi düşük olan (VA ve IPS panelde bu optimizasyonlar çok zor) paneli öyle 1500 liraya satmaz kimse. Tırt panelleri satıyorlar işte böyle.

2- FPS oyunları oynayacaksan CS:GO, Valorant, CoD ve PUBG gibi oyunlara özel optimizasyonlar yapan markalardan alacaksın. BenQ ve ViewSonic bunların en iyisi. Ne bunlar? Dark gamma optimizasyonu, Black equalizer denilen. Bununla ekranı komple parlatmadan sadece karanlık alanlardaki Gamma'yı yükselten bir teknoloji. Color vibrance var. Bu da haritadaki hareketli karakterleri akra Plan'dan çok daha rahat ayırmana neden olan başka bir teknoloji.

3- sana blur reduction lazım. Nedir blur reduction? 144Hz ya da 240Hz gibi hızlı monitörlerde çok hızlı sweepler yaparsan, flickler yaparsan monitör çok hızlı yanıt vermek zorunda kalır. IPS ve VA paneller bu hıza FreeSync G-Sync olmadan yetişemez, görüntü problemleri oluşur. TN panellerde de minimumda da olsa bulanıklık olur. Blur reduction da zaten bulanıklık önleme teknolojisi'nin ingilizcesi. Bunun en iyisi de Zowie'nin Dyac'i.

Yani 2000TL civarı paran varsa ve Valorant, CS:GO ve PUBG falan oynacaksan alacağın ürün bu 144Hz için;


Bir internetten ara ama daha uygun fiyata da bulabilirsin. Hazır dolares düşmüşken.

Aga eyvallah aydınlandım.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı