Anasayfa Haber Nissan Eski Bataryaları Yeniden Kulanacak!

Nissan Eski Bataryaları Yeniden Kulanacak!

Aracınızın aküsü ömrünü tamamlarsa ne yaparsınız? Şüphesiz eskisini çıkarıp yenisini takarsınız. Peki eski bataryaya ne olur? Çoğunlukla bunlar çöpe gider ve tabiatı kirletir, küçük bir kısmı ise hurda işleyen firmaların eline geçip hammadeler için parçalanırlar, ancak bu da çoğu zaman çok çevre dostu bir işlem sayılmaz. Tabii bir de işin yeni teknoloji tarafı var, diyelim ki elektrikli bir araç satın aldınız? Ve bir süre sonra araç ya da batarya paketi ömrünün doldurdu. O zaman ne olacak? Evet, belki şu an için pek ihtimal vermiyorsunuz, ama bundan beş ya da on yıl sonra otomotiv piyasasının çehresi çok farklı olacak. Yollarda milyonlarca elektrikli araç olduğunu düşünün. Ve bunların kütlesinin büyük bir kısmını hayli ileri teknoloj ve pahalı batarya paketleri oluşturacak.

Yüksek teknoloji batarya paketlerini geri dönüştürmek, eski aküleri dönüştürmek kadar kolay ya da ucuz sayılmaz. Otomotiv firmalarının en büyük sorunlarından biri de, yıllar içinde eletrikli otolardan kendilerine geri dönecek olan milyonlarca batarya paketini ne yapacakları. Fakat bu noktada biraz yaratıcı düşünmek, bu sorunu tamamen yeni bir gelir kapısına dönüştürebilecek gibi görünüyor. Elektrikli araçlarda kullanılan batarya paketleri, araç kullanımı için yetersiz kalmaya başladıklarında bile, gerçekte ekonomik ömürlerini tamamlamaktan çok uzak oluyorlar. Mesela Nissan’ın Leaf EV modelindeki batarya paketleri “hurda” statüsüne ulaştıklarında, şarj kapasitelerinin %80’lik kısmını koruyor oluyorlar ki bu da araç kullanımı için olmasa bile, diğer enerji depolama işleri için gayet iyi bir oran! 

Nissan da bundan yola çıkarak, emekliye ayrılmış Leaf batarya paketlerini demetler halinde bağlayıp elektrik depolama üniteleri geliştirmiş. Halen prototip seviyesinde olan bu demetler 4 adet Leaf batarya paketinin bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Peki bunlar ne işe yarıyor? Çok basit, bunları bir güneş kollektörüne bağlıyorlar ve böylece ciddi bir enerji üretim birimi oluşturuyorlar. Halen böyle bir ünite Nissan fabrikasında test ediliyor. Fabrikanın çatısına konumlandırılmış 488 adet güneş panelinden gelen elektriği depolayan ünitenin yıllık enerji üretimi, bir Nissan Leaf aracı yılda 1,800 defa şarj etmeye yetecek kadar çok! Daha da önemlisi, bu paketleri herhangi bir binanın acil enerji ihtiyacını karşılamak için kullanabilirsiniz. Bu şekilde %80 kapasiteyle çalışan bir paket, ortalama bir evin 2 ya da 3 günlük elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar enerji tutabiliyor. İşin gerçeği, bu fikir üzerine giden tek firma Nissan da değil. Elektrikli otomobil üreten ya da üretmeye hazırlanan hemen her firmanın bu tarz bir yeniden kullanım projesi olduğuna dair haberler geliyor.