Anasayfa Makale İncelemeler İlk Bakış: Windows 8 Deneme Sürümü

İlk Bakış: Windows 8 Deneme Sürümü

Microsoft uzun süredir merakle beklenen Windows 8’i resmen tanıttı. Hatta tanıtmakla kalmayıp erken bir ön inceleme sürümünü de kullanıcıların ve geliştiricilerin indirmesi için yayınlıyor. Yapılan tanıtımda yeni nesil bir Samsung tablet bilgisayar üzerinde tanıtılan bu yeni Windows sürümü, izleyenleri de, indirip özelliklerini inceleyenleri de etkilemeyi başardı.

Windows 7’den sonrası…

Windows 7’nin başarısından sonra Microsoft’un Windows 8 ile ne sunabileceği merakla bekleniyordu. Windows Mobile’ın başarısızlığı sonrasında, masaüstü bilgisayarların öneminin azalması ile Windows’un geleceğine dair soru işaretleri de akıllarda belirmişti. Mobil ve tablet cihazlarda Android gibi işletim sistemlerinin yükselişi ve klasik masaüstü bilgisayar anlayışının değişmesi ile birlikte Microsoft’un ilk adımı Windows Phone 7 olmuştu. Cep telefonlarında yeni yaygınlaşmaya başlayan bu işletim sisteminin Windows 8 ile tasarım olarak benzerliğini Technopat olarak dikkat çekici bulduk. Windows 8’in yeni arayüzünün adı Metro ve özellikle dokunmatik ekranları hedef almış görünüyor. Dokunmatik ekranlı All in One PC’ler, tablet bilgisayarlar ve farklı tarzda donanımlar bu yeni arayüz ve anlayış sayesinde klasik Windows masaüstünden sıyrılıyor.

Windows 8’in En Büyük Avantajı…

Microsoft yükselen trendlerin tümünü yeni işletim sisteminde toplamış durumda. Windows 8’in en önemli özelliği kullanıcının farklı bilgisayarlarda hesabını açtığında aynı uygulamaları, ayarları ve dosyaları kullanabilmesi oluyor; yani bulut bilgi işlem ve senkronizasyon ile hayat kolaylaşıyor.

İkincisi hız oluyor, 8 saniye gibi çok hızlı bir sürede açılabilen işletim sistemiyle kullanıcılar bilgisayarlarını hemen açıp çalışmaya ya da eğlenmeye başlayabiliyorlar. Dokunmatik arayüzü sayesinde ne nerede kolayca görmek ve her türlü cihazda kolayca kullanmak mümkün oluyor. Windows Phone 7 ile denenen ve başarılı olan bu arayüz mantığı iyice geliştirilmiş durumda.

Klasik Windows’a Ne Oldu?

Klasik Windows masaüstü çöpe mi atılmış? Hayır, isteyen bunu da kolayca çalıştırabiliyor ve Windows’un sunduğu bütün gelişmiş özelliklere ulaşabiliyor. Yani Windows hala en son teknolojileri barındıran, detaylı, derin bir işletim sistemi.

Peki bu güçlü işletim sistemi daha fazla sistem kaynağı istiyor mu? Cevap hayır, Windows Vista’dan dersini alan Microsoft Windows 7’den daha az sistem kaynağı kullanan, aynı uygulama için yarı yarıya kadar daha az bellek ile çalışabilen, çok akıllı bir sistem geliştirmiş durumda. Bu demek oluyor ki hem masaüstünde, hem dizüstünde, hem de tablet bilgisayarlarda çok yüksek performans almak mümkün olacak.

Uyumluluk ve Uygulamalar…

Uyumluluğa gelince, Windows 7’de çalışan bütün uygulamalar Windows 8’de de çalışıyor. Windows kullanıcıları bu sayede geçişte hiç bir sıkıntı yaşamayacak gibi görünüyor. Uygulama indirmek ve kurmak ise Microsoft’un online pazar yeri sayesinde çok kolay hale geliyor. Güvenilir bir kaynak üzerinden, denetlenmiş ama ücretli ya da ücretsiz ve muhtemelen Apple’dan daha özgür bir ortamdan kolayca indirmek mümkün olacak.

İşte bu uygulama işi, Windows 8’in en güzel yanı olabilir. Uygulama geliştiriciler için araçları daha şimdiden sunan Microsoft, dünyanın en yaygın işletim sistemi olan Windows’un yeni sürümü için uygulama hazırlamayı da çok daha kolay hale getiriyor. Programlama bilmeyen birisi bile basit bir çizim yapma uygulamasını birkaç dakika içerisinde hazırlayabilecek deniyor. Biz buna biraz şüpheyle baksak da Microsoft’un geliştiricilerin işini kolaylaştırmak için elinden geleni yaptığından şüphe duymuyoruz. Oyun geliştiriciler için DirectX’i, uygulama geliştiriciler için Visual Studio’yu ücretsiz olarak sunan firma bunu zaten yıllardır sürdürüyor.

Ne Kadar Başarılı?

Bu ilk bakışımızda sayısız olumlu özellik ile Windows 8’in bizi etkilediğini, gerçekten yepyeni ve yeni nesil bir işletim sistemi olduğunu belirtmeliyiz. Ancak henüz çok erken bir sürüm olduğu için deneme sürümünün istikrar sorunu bulunduğunu da aktaralım. İlerleyen sürümler ile birlikte daha sorunsuz çalışmasını beklememiz gayet doğal. Henüz beta aşamasına bile gelmemiş bir uygulama için fazlasıyla başarılı bulduk.

Deneme sürümünde Twitter, Facebook araçları, oyunlar ve çeşitli Metro arayüzü kullanan uygulamalar geliyor. Hem dokunmatik arayüzle, hem de klasik klavye ve fare ile kullanması çok rahat. Windows 8, hem klasik masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda işletim sistemi anlayışını, hem de tablet devrimini gerçek anlamda ileriye taşıyacak gibi görünüyor. Sizlerle daha detaylı incelemelerimizde detayları paylaşmaya devam edeceğiz…

Windows 8 Deneme sürümünü indirmek için tıklayın…