Anasayfa Haber Google, 8 Gbps Simetrik Fiber İnternet Sunmaya Başlıyor

Google, 8 Gbps Simetrik Fiber İnternet Sunmaya Başlıyor

Google, önümüzdeki yıldan itibaren fiber geniş bant internet hizmetlerini bir sonraki adıma taşıyarak çok daha yüksek hızlar sunacağını duyurdu. Google Fiber hizmetine iki yeni hız katmanı dahil oluyor: 5 Gbps (aylık 125 dolar) ve 8 Gbps (aylık 150 dolar). Daha da önemlisi, bu yüksek hızlar yükleme ve indirme hızları eşit olacak şekilde simetrik olarak sağlanacak.

Teknoloji devi, yüksek hızların yanı sıra evlerinde internet deneyimini iyileştirmek isteyen aboneler için Wi-Fi 6 yönlendiriciler ve ağ genişleticiler sunacak. Eylül ayında Google’ın 20 Gbps gibi devasa hızlarla birlikte simetrik internet hizmetini test ettiği konuşuluyordu. Şirket şimdilik 8 Gbps’ye varan simetrik internet sunmaya başlıyor. Anlaşılan o ki gelecekte 10 Gbps ve hatta daha sonrasında 20 Gbps gibi yüksek hızlar son kullanıcıya ulaşacak.

Ülkemizde maalesef 100 Mbps’yi gördüğümüzde bile seviniyoruz. 1 Gbps hızında simetrik internet yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı fakat altyapı halen çok yetersiz. Peki Google’ın fiber internet hizmetleri nasıl fiyatlandırılıyor?

GFiber 1 Gig GFiber 2 Gig GFiber 5 Gig GFiber 8 Gig
İndirme ve yükleme hızı 1 Gbps / 1 Gbps 2 Gbps / 1 Gbps 5 Gbps / 5 Gbps 8 Gbps / 8 Gbps
Aylık ücret 70 dolar 100 dolar 125 dolar 150 dolar
Dolar başına hız (Gbps) 70 dolar 50 dolar 25 dolar 19 dolar

Bu hızlara ilk olarak ABD’de Utah, Kansas City ve West Des Moines gibi bölgeler ulaşabilecek. Son olarak ise 20 Gbps hızının hala test aşamasında olduğunu belirtelim.