Anasayfa Haber Cep Telefonlarına 10 Kat Şarj Ömrü!

Cep Telefonlarına 10 Kat Şarj Ömrü!

LG Optimus G
LG Optimus G

Cep telefonlarının, tablet bilgisayarların ve dizüstü bilgisayarların en büyük sorununa çözüm bulundu…

Birçok akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar kullanıcısının en çok şikayet ettikleri konulardan birinin şarj süresi olduğunu biliyoruz. Bu konuda araştırmalar sürerken Nortwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar lityum iyon pillerin kullanım süresini 10 kata kadar çıkartmayı başardılar.

Pillerle ilgili yapılan gelişme şarj maddelerini değiştirerek gerçekleştirilmiş. Bildik lityum iyon piller, elektrottan anota doğru hareket eden elektronlar sayesinde şarj olur. Bu anot da genellikle bir çeşit karbon molekülü olan grafenden yapılır. Araştırmacılar grafene alternatif olarak silikonu kullanmışlar. Silikon kullanımı sayesinde bir silikon atomuna karşılık dört lityum iyonu yerleştirilebiliyor. Bu oran grafende altı karbon atomuna karşılık yalnızca bir lityum atomu gibi çok daha düşüktü bir orandı.

Tabii pillerde silikon kullanmanın da dezavantajı var. Şarj sırasındaki etkileşimle beraber pil silikondan dolayı zarar görebiliyor. Araştırmacılar bunu da engelleyebilmek için silikonları grafenlerle korumuşlar. Pilin şarj edilme süresini kısaltmak için de araştırmacılar grafenlere 10 ila 20 nm arasında delikler açmış.

Akıllı telefonları daha uzun süre kullanabilmek için şimdi yapmamız gereken tek şey ise beklemek gibi görünüyor.