Anasayfa Haber AB Microsoft’a IE Cezasını Kesti! İşte Fatura

AB Microsoft’a IE Cezasını Kesti! İşte Fatura

Avrupa Birliği Microsoft'a cezasını kesti...
Avrupa Birliği Microsoft'a cezasını kesti...

Avrupa Birliği Microsoft’a Internet Explorer yüzünden büyük bir para cezası kesti. Microsoft, Avrupa Birliği’nin hedefindeki tek şirket değil, sırada Google var…

 

Avrupa Birliği Microsoft'a cezasını kesti...
Avrupa Birliği Microsoft’a cezasını kesti…

Anti tekel davası sonucunda Microsoft’un Windows işletim sistemiyle birlikte varsayılan internet tarayıcı olarak sunduğu Internet Explorer’ın alternatifleri de tüketicilere sormasına dayanan bir karar alınmıştı.

Ancak Microsoft bu karara uymayarak Windows ile Internet Explorer’ı dağıtmayı ve sistemde varsayılan tarayıcı olarak sunmayı sürdürdü. Sonuçta AB de anti tekel kararını uygulamayan Microsoft’a 732 milyon dolarlık faturayı yazdı.

Geçtiğimiz 10 yılda Microsoft’un AB anti tekel cezalarına ödediği miktar 2.26 milyar Euro‘yu buluyor.

Microsoft bu ceza ile ilgili yaptığı açıklamada sorumluluğu teknik hataya bağladı ve gelecekte tekrarlanmaması için gereken önlemlerin alınacağını açıkladı. Microsoft’un 2009 yılındaki anti tekel davası sonucunda Avrupa Birliği kapsamındaki kullanıcılara tarayıcı tercihi sunması gerekiyordu. Şimdi Microsoft, Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemlerinin AB sürümlerini bu şartlara uygun olacak şekilde güncelliyor. Eklenemeyen özelliğin adı Browser Choice Screen yani internet tarayıcı seçim ekranı.

AB’nin daha önce büyük ceza kestiği şirketler arasında 2009’da pazar hakimiyetini kötüye kullanan Intel yer alıyor. Intel 2009’da 1.4 milyar dolar ceza ile karşılaşmıştı ancak şirket bu kararı temyize taşıdı ve süreç devam ediyor.

Sıra Google’da demiştik, Google da internet arama motoru olarak neredeyse tekel konumunda. Kendi ürünlerinin reklamlarında avantajlı olduğu iddia edilen Google, AB’nin sıkı incelemesi altında. Önümüzdeki dönem Microsoft’a ve Intel’e kesilen bir cezanın Google’ın da karşısına çıkma ihtimali var.