Anasayfa Makale İncelemeler Samsung Ativ Book 6 – NP670Z5E-X01 İncelemesi

Samsung Ativ Book 6 – NP670Z5E-X01 İncelemesi

Samsung_Ativ_Book6-08

Samsung, ATIV ile yeni bir çizgi yaratıyor.

Henüz duymamış olanlar için önce kısa bir açıklama yapayım. Samsung’un yeni çıkan Windows 8 işletim sistemli dizüstü ve tabletlere yönelik olarak geliştirdiği ATIV markası, bir süre önce tüm PC türevlerini kapsayacak biçimde güncellendi. Tıpkı Android işletim sistemli telefonlarına Galaxy adını vermesi gibi, bundan sonra üretilecek olan her türden PC türevini ATIV markası altında pazarlayacak. Ativ, aslında Vita kelimesinin tersten okunuşundan ortaya çıkıyor. Antik Latince’de “hayat” anlamına gelen “vita”, aslında çok zaman önce Sony tarafından marka olarak lisanslandığından, Samsung bu yola başvurmuş.

Tabii Samsung tasarladığı yeni cihazları sadece Ativ markası altında toplamıyor, bunları türlerine göre farklı alt markalarla da isimlendiriyor, mesela belirli bir seri dizüstü bilgisayar için Book 6 alt markası gibi. Ancak tüm bu markalandırmanın altında, Samsung’un alışılmış kodlamalarını bulacaksınız. Yeni nesil tabletleri ve telefonları bir kenara bırakırsak, Samsung’un Ativ serisi dizüstülerinin daha önce çıkan ürünlerin günün koşullarına göre daha da geliştirilmiş modelleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabii Ativ serisi dizüstülerde Windows 8 işletim sistemini bulacaksınız, önceki nesille aradaki en büyük yazılımsal fark budur.

Gelelim elimizdeki NP670Z5E-X01 modeline, bu cihaz aslında ülkemizde henüz satışa sunulmadı, gelip gelmeyeceği de belli değil. Bize teste gelen cihazda Türkçe klavye dahi yok. Yani ülkemizde satışa sunulursa, belli farklılıklarla piyasaya sürülebilir. Fakat işin doğrusu klavye ve dil desteği dışında çok büyük bir değişiklik olacağını da düşünmüyorum. Öte yandan, cihazın halen Türkiye pazarında satışta olan modellerden çok ciddi farkları da var, zaten onu bu kadar ilginç kılan da bu farklar. Gelin şimdi beraberce NP670Z5E modeline yakından bakalım.

Samsung_Ativ_Book6-01

Tasarım
Samsung bu yeni modellerde dizüstünden ziyade Ultrabook hatlarını çağrıştıran bir tasarım çizgisine kaymış. Özellikle bu cihaz ilk bakışta bir Ultrabook çağrışımı yapıyor, özellikle üzerinde herhangi bir optik sürücünün olmayışı da bu kanıyı güçlendiriyor. Ne var ki Samsung bu cihazı bir “dizüstü” olarak tanıtıyor. Ayrıca 15,6 inçlik ekranı ve 2,3 kilogramlık ağırlığı, Ultrabook tanımının sınırlarını biraz aşıyor.

Cihazın imalatında ağırlıklı olarak plastik kullanılmış, ancak neyse ki “piyano siyah” denilen parlak yüzeylere yer verilmemiş. Buna rağmen nispeten pürüzsüz bir yapıya sahip olan üst kapak özellikle terli ellerden kolayca parmak izi alıyor. Cihazın klavyesi alttan ışıklandırmaya sahip ve tuşların arası dolgun parmaklı kullanıcıların bile rahat edeceği kadar açık. Touchpad ise hayli geniş bir alana sahip ve iki parmakla yapılan jestleri de rahatça algılıyor, ancak tuşların belirgin olmaması can sıkabilir.

Samsung_Ativ_Book6-02

Cihazın alt kısmında hafıza artırımını kolaylaştıran vidalı bir kapak bulabilirsiniz, buradan kolayca RAM slotlarına erişmek mümkün. Soğutma kanalları ise çoğu dizüstü bilgisayarın aksine sol tarafta değil, ekran menteşesinin altından arkaya çıkış yapacak şekilde yerleştirilmiş. Cihaza fazla yüklenmeye başladığınızda, özellikle klavyenin üst kısmına gelen bölgenin ısınmaya başladığını fark ediyorsunuz, çünkü sıcak hava çıkışı burayı da etkiliyor, fakat pek rahatsızlık veren bir durum değil. Aksine, bu tasarım özellikle solak kullanıcılar için çok tercih edilir olacaktır.

 

Samsung_Ativ_Book6-04

Samsung_Ativ_Book6-05

 

Bu modelde Samsung’un optik bir sürücüye yer vermediğini söylemiştim. Bunun yerine cihazın iki tarafına da bolca erişim noktası konulmuş. Sağ tarafta Kensington kilit yuvası, iki adet USB 2.0 portu ve bir de Micro SD kart okuyucu bulunuyor. Sol tarafta ise güç girişi, Ethernet portu, VGA ve HDMI girişleri, iki adet USB 3.0 portu ve 3,5 mm kombine kulaklık/mikrofon jakı yer alıyor. Bunlara bir de Bluetooth 4.0, WiDi desteği ve 802.11 b/g/n kablosuz ağ özelliklerini ekleyince, cihazın bol miktarda erişim seçeneği ortaya çıkıyor.

Samsung_Ativ_Book6-07

Donanım ve Yazılım
Samsung NP670Z5E modelinde ana işlemci olarak Intel Core i5-3230M modelini kullanmış. Ivy Bridge tabanlı bu işlemci çift çekirdekli normalde 2,6 GHz hızında çalışıyor, ancak gerektiğinde çift çekirdekle 3 GHz sınırını zorlayabiliyor, tek çekirdekle ise 3,2 GHz sürati görebiliyor. Üzerinde Intel HD 4000 tümleşik grafik yongası bulunan bu işlemci, düşük güç gerektiren uygulamalarda bu yongayı kullanıyor. Ancak grafik yükü arttığında, devreye AMD Radeon HD8850 grafik işlemci giriyor. Bu Radeon hayli yeni ve henüz çok sık karşımıza çıkmıyor, ülkemizde satılan Samsung dizüstülerde genellikle Nvidia grafik yongaları mevcut.

AMD Radeon HD8850 işlemcinin hafıza ihtiyacı 2 GB DDR3 RAM ile karşılanmış. Sistemin ana hafıza ihtiyacı için ise 1,600 MHz hızında çalışan 8 GB DDR3 RAM kullanılmış. Genel veri depolama için de 1 TB kapasiteli 5,400 devirli bir sabit diske yer verilmiş. Tabii Micro SD kart okuyucu yuvasını da unutmamak lazım.

Bu modelde kullanılan 15,6 inçlik LED ekran, Samsung’un parlama önleyici kaplamasına sahip ve 1366×768 çözünürlük sunuyor. Görüntü kalitesi genellikle tatmin edici denebilir, parlaklık ve kontrast uzun süre gözü yormadan ve keyifle HD filmler izlemeyi mümkün kılıyor. Ekran sağ ve sol açılardan pek fazla görüntü kaybetmiyor, ancak üst ve alt açılardan biraz daha kısıtlı bir görüntü alanı var. Ekranın hemen üstünde bulunan web cam 720p görüntü alabiliyor, ayrıca iki tarafındaki mikrofonlar sayesinde stereo ses kaydı da mümkün oluyor.

Samsung bu serilere JBL tasarımı hoparlör de yerleştirmiş. Cihazın alt kısmında kalan iki adet 2 Wattlık hoparlör bulunuyor. Tabii tüm dizüstülerde olduğu gibi, burada da küçük kasa hacmi nedeniyle çok güçlü bir ses üretilmesi zor. Ancak deneyebildiğim kadarıyla bu cihazın ses sisteminin çoğu dizüstünden çok daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Hayli güçlü ve temiz bir ses çıkışı var, kulaklık takmak zorunda kalmadan film izlemek ya da müzik dinlemek gayet mümkün.

Samsung_Ativ_Book6-010

Adaptör ve bataryaya gelince, Samsung burada çoğundan daha hafif bir adaptör kullanmış, 90 Watt gücündeki adaptör neredeyse eski Netbook adaptörleri kadar hafif. Cihazın içine entegre edilmiş olan 4 hücreli lityum-iyon batarya paketiyse genellikle kullanılan 6 hücreli modellerden daha küçük ve hafif. Ancak yine de en azından 4-5 saat çalışmanıza yetecek kadar güç sağlamayı başarıyor. Tabii burada biraz da ne yaptığınız önemli, oyunlar ya da HD filmler grafik yongasına yüklendiğinden enerji tüketimini daha da artıracaktır.

Bu cihaz da tüm yeni nesil Samsung dizüstüler gibi 64 bit Windows 8 kurulu olarak geliyor. Yanında Samsung’un çeşitli yardımcı yazılımları ve bir miktar da kısa sürede kurtulmak isteyeceğiniz “deneme sürümleri” var. Ancak bu yazılımlar arasında biri var ki, diğer mobil cihazlarla iletişimi çok daha kolaylaştırmak için tasarlanmış ve Samsung buna çok önem veriyor. SideSync adı verilen bu yeni yazılımın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını buradaki makale ve videolarda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Samsung_Ativ_Book6-06

Performans
Bu cihazda kullanılan Intel Core i5-3230M işlemci, her ne kadar Core i7 işlemciler kadar güçlü olmasa da, kesinlikle yabana atılamayacak bir performansa sahip. Ancak ciddi grafik gücüne ihtiyaç duyulduğunda, üzerindeki HD 4000 grafik yongası ancak giriş seviyesinde bir performans sergiliyor, özellikle de yeni nesil oyunları çalıştırmak gerektiğinde. İşte Radeon HD8850M grafik işlemcisi burada devreye giriyor. 2013 içinde piyasaya sürülen bu mobil grafik işlemci henüz çok taze denebilir, öyle ki pek çok benchmark yazılımı bile onu tanıyamıyor!

AMD bu grafik işlemciyi orta ve üst seviye dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere, doğrudan Nvidia’nın GTX 660M yongasına rakip olarak hazırlamış. Ancak HD8850M’in kapasitesi de diğer işlemciler gibi beraberinde kullanılan RAM modüllerinin gücüne bağlı olarak değişiyor. Samsung burada daha güçlü olan DDR5 modülleri değil, daha ucuz olan DDR3 modülleri kullanmayı tercih etmiş. Bu da haliyle grafik işlemcinin tüm gücünü ortaya koymasını önlüyor. Ancak buna rağmen HD8850M’nin hayli güçlü olduğunu söyleyebilirim. Yeni nesil oyunları üst seviye detayda çalıştırabilecek kadar güçlü, ancak ayarları en üst seviyeye getirdiğinizde piyasadaki en güçlü işlemci olmadığı da ortaya çıkıyor.

Samsung’un bu modele doğrudan 8 GB RAM koyması ilginç bir karar olmuş, Windows 8 genellikle bunun yarısıyla da rahatlıkla çalışabiliyor. Ancak eğer grafik işleme gibi işlerle uğraşmak isterseniz, o zaman bol hafızanın faydasını göreceksiniz. Tabii çalışırken bolca tarayıcı penceresi ve doküman açmayı da seven bir kullanıcı için fazla hafızanın zararı olmayacaktır.

Öte yandan, sistemin genel olarak hızının pek düşük olmaması, Windows 8’in de hızlı açılış sağlaması, kullanılan sabit diskin yavaşlığını iyice ortaya çıkarmış. Her ne kadar 1 TB sabit disk bir dizüstü için hiç fena bir kapasite sayılmasa da, 5,400 devirli ve güç tasarrufu yapmaya yönelik tasarlanmış klasik sabit disklerin artık ne kadar yavaş kaldığını inkar etmek mümkün değil. Hiçbir test programına da ihtiyaç yok, kullanımda sık sık tüm sistemin durup, sabit diskin keyfini beklediğini hissettiğiniz zamanlar oluyor. Düşük kapasiteli de olsa önbellek görevi görecek bir SSD, bu cihazın gücüne güç katardı diye düşünmeden edemiyorum.

Samsung_Ativ_Book6-09

Sonuç
Samsung Ativ Book 6 NP670Z5E hayli ilginç bir model, özellikle üzerindeki yeni nesil AMD grafik işlemci ilgi çekici teknik özelliklere sahip. Genel olarak işçiliği, tasarımı ve performansı ile bir Ultrabook’tan daha fazlasını isteyen kullanıcılar için iyi bir seçenek olabilirdi, eğer ülkemize getirilseydi. Avrupa’daki fiyatı 1,000 Euro’nun hemen altında görünüyor, burada da tahminen 2,000 – 2,500 TL civarında bir fiyatla satılırdı. Tabii ucuz değil, ancak tasarım ve güç açısından pek sıkıntısı olan bir model sayılmaz. Şu an piyasada Samsung’un NP550 ve NP700 serileri arasındaki boşluğu doldurabilecek bir model ve tüketici için güzel bir seçenek olabilirdi. Ancak fiyat olarak pek bir avantaj sunmayacağını düşünmüş olmalılar ki, ülkemizde en azından şimdilik bulunmuyor. Haliyle bu incelemede herhangi bir puanlama yapmaktan kaçındım, çünkü fiyat olmadan değerlendirme yapmak anlamsız olacaktı.

Teknik Özellikler:

İşlemci: Intel Core i5-3230M
Grafik işlemciler: Intel HD 4000 / AMD Radeon HD8850M
Hafıza: 8 GB DDR3 RAM
Grafik Hafıza: 2 GB DDR3 RAM
Sabit Disk: 1 TB 5,400 RPM
Kablosuz erişim: 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, WiDi
Ekran: 15,6 inç LED panel
Kasa: Plastik
Klavye: Aydınlatmalı
Optik Sürücü: Yok