Anasayfa Haber CES 2014’te Neler Oluyor

CES 2014’te Neler Oluyor

ces-2014

Las Vegas’taki CES 2014, teknolojinin kalbinin attığı nokta haline geldi. Peki fuarda tam olarak neler oluyor?

Yılın ilk büyük teknoloji fuarı son sürat devam ediyor. Technopat ailesi olarak, fuarda yaşanan olayları ve yeni teknolojileri elimizden geldiğince sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Ancak her gün o kadar çok fazla ürün tanıtılıyor ki, gözümüzden kaçanlar olabiliyor.

Las Vegas’ta düzenlenen Consumer Electronics Show, geçen yıla göre daha fazla misafire ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl 150.000 kişinin geldiği tespit edilmişti. Bu yıl bundan katbekat daha fazla misafirin geldiği söyleniyor. Ayrıca Şubat ayında düzenlenecek Dünya Mobil Kongresi öncesinde, birçok mobil cihaz da ilk defa bu fuar sırasında görücüye çıktı. İnsan kendine soramadan edemiyor. Peki Dünya Mobil Kongresi’nde neler tanıtılacak? 2014 yılı, teknoloji açısından oldukça eğlenceli bir yıl olacağa benziyor.

Peki bu yıl CES Fuarı’nda neler yaşanıyor? Gördüğümüz kadarıyla mobil cihazların yanı sıra, birçok tablet ve sıradışı laptop bulunuyor. Yeni araç gereçler, Ultra HD televizyonlar, arabalar ve teknolojik gelişmeler sırasıyla önümüze konuluyor.

Bu sebeple genel başlıklar altında CES 2014 Fuarı’nda şu ana kadar neler olduğunu sizlerle paylaşmanın iyi bir fikir olacağına karar verdik.

Araba Teknolojisi

Audi Sport Quattro Laserlights

Son yıllarda araba teknolojisinde inanılmaz bir yükseliş var. Mobil pazar bunu biraz gölgeliyor olabilir. Ama otomobil üreticileri, yeni teknolojilerini sergilemekten kaçınmıyor. Kendi kendini sürebilen arabalardan tutun da, mobil cihazlarla uyumluluk sağlayan, sürücü dostu araçlara kadar bir sürü model önümüze sunuldu.

2013’ün olayı melez araçlar olmuştu. Bu yıl da melez arabalarla sıklıkla karşılaşacağız. Ayrıca yeni teknolojiye sahip otomobiller de dikkat çekiyor. Örneğin, Audi’nin Sport Quattro Laserlight isimli konsept arabasında lazer farlar bulunuyor. 4G LTE desteği sağlayan arabalar da, misafirlerin dikkatinden kaçmadı.

Geleceğe yön vereceği düşünülen Over-the-air teknolojisi de yoğun ilgi çekti. Bu teknoloji sayesinde aracınız hareket halindeyken yazılım güncellemesi yapabilecek. Ayrıca otomobil arayüzüne yüklü programları da uygulama mağazasından indirebileceksiniz.

Giyilebilir Teknoloji

Garmin VivoFit

Geçtiğimiz yıllarda ayak seslerini duyduğumuz giyilebilir teknoloji, CES 2014 Fuarı’nda kendisine geniş bir yer buldu. Hatta domine etti bile diyebiliriz. Akıllı saatler, spor araçları, gerçekliği artırılmış gözlükler ve birçok alanda kullanılabilecek farklı aparatlar, giyilebilir teknoloji kategorisini renklendiriyor.

Özellikle Garmin’in sportif alanlarda kullanmak üzere piyasaya süreceği Vivofit, en dikkat çeken ürünler arasında bulunuyor. Öyle ki, Intel bile gelecek günlerde kendi akıllı saatini yapmak üzere planlara başladı.

4K Kalitesi

Sony FDR AX100

4K çözünürlük kalitesi ilk duyurulduğunda, nerede kullanılacağı merak ediliyordu. Ultra HD Televizyonların piyasaya sürülmesi bu soruyu çözümlemedi. Üstüne daha fazla soru getirdi. UHD TV’lerin fiyatları oldukça uçuktu. Halen de uçuk; Ama eskisi kadar ulaşılamaz cihazlar değil.

Televizyonları bir yana bırakırsak, kayıt yapabilmek de ayrı bir dertti. Yeni yeni pazara giriş yapan kameralar bulunuyor. Netflix, YouTube gibi siteer 4K desteği sağlıyor. Ancak amatör ruh ile çekilen videoların bu kaliteye ulaşması için pahalı ekipmanlar almaları gerekiyordu. Yeni çıkan kameralar sayesinde herkes rahatlıkla 4K kalitesinde videolar çekebilecek. Sony FDR AX100 bunun en güzel örneği.

Robotların Yükselişi

Orbotix Sphero

Oyuncak robotlar bir anda yeniden teknolojinin üst sıralarına tırmandı. Hem yapabildikleri gelişti hem de fiyatları uygun hale geldi. Örneğin, Orbotix Sphere 2B, Ozobot ve Anki Drive gibi robotlar, akıllı telefonunuzdan ya da tabletinizden kontrol edilebiliyor. Hem hoparlör olarak kullanıyorsunuz hem de etrafta vızır vızır dolaşması, ortama eğlenceli bir hava katıyor. Birçok robot sayesinde arkadaşlarınızla yarışlar yapmak da mümkün.

Steam Machines

steam-machine-alienware

Valve’in 2013 sonunda patlattığı bomba, oyun dünyasını heyecana sokmuştu. Kullanılabilirliği halen tartışılan Steam Machines’in ilk kataloğu da, CES 2014 Fuarı sırasında ortaya çıktı. Tam kataloğu daha öncesinde haberimizde paylaşmıştık.

SteamOS işletim sistemi çalışan ve Steam Controller ile destek veren konsol-pcler, yıl içerisinde karşımıza çıkacak. Fiyatları 499 Dolar ile 6.000 Dolar arasında değişiyor. Yani her oyuncu klasmanına göre bir makine var. Steam Machines, konsol dünyasında Xbox One ve PlayStation 4’e rakip olarak gösteriliyor. Nintendo Wii’nin piyasadan yavaş yavaş kaybolmasıyla beraber, bu boşluğu Steam Machines doldurabilir.

Kıvrımlı Ekranlar

Samsung Kıvrımlı Ekran

OLED HD Televizyonlara yön vermeye başlayan kıvrımlı ekranlar, yavaş yavaş akıllı telefon piyasasına da giriş yapıyor. LG’nin G Flex adını verdiği 6-inçlik cihaz, türünün en iyi örneklerinden birisi. LG ve Samsung firmaları da kıvrımlı OLED HDTV konusunda kıyasıya bir rekabete girmiş durumdalar.

Teknoloji ekran kalınlığını incelettikçe, bu tarz tasarımlarla daha sık karşılacağız gibi gözüküyor.

Melez (Hibrit) Bilgisayarlar

Asus Transformer Book Duet

Windows 8.1, kullanıcılar için işletim sistemi açısından sunduğu yenilikler ile daha uzun yıllar adından sıkça söz ettirecek gibi gözüküyor. Dual Boot özelliği sayesinde kullanıcılar, birden çok işletim sistemini de bir arada kullanabiliyor. Peki o zaman firmalar bunu neden resmi olarak piyasaya sürmüyor?

Üreticiler bunun farkına varmış olacak ki, iki işletim sistemini birarada çalıştıran yeni cihazlarını sırasıyla tanıtıyor. Bunlardan birisi Asus Transformer Book Duet oldu. Bu sayede kullanıcılar, devasa komut satırlarıyla uğraşmadan sadece tek bir tıklama ile iki işletim sistemi arasında geçiş yapabilecek.

Boyutlar Büyüyor

Samsung Galaxy NotePro

2000’li yıllar boyunca cihazların gittikçe ufaldığını gördük. Ancak en büyük sorun ufalan cihazlarda, butonlar da ekranlar da küçülüyordu. Kullanmak neredeyse imkansız hale gelmişti. Şimdi yeniden teknolojinin fiziksel açıdan büyüdüğünü görüyoruz. Hem de işlevselliğini kaybetmeden.

Toshiba 13-inçlik Chromebook’unu, Samsung ise 12.2-inçlik Galaxy tabletini tanıttı. Boyutlarının büyük olması bu cihazlar için bir dezavantaj değil. Ekranın her noktasını kullanabiliyorsunuz. Ayrıca sağladıkları çözünürlük kalitesi de, harcayacağınız parayı havaya saçmanızı önlüyor. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz üzere Ultra HD televizyonların boyutları da 60 ila 65-inç arasında değişiyor ve bu televizyonlara olan talep de gittikçe artıyor. Firmaların açıklamasına göre elimizdeki teknoloji ile televizyonların boyutlarının 120-inçe kadar yolu var.