Anasayfa Makale İncelemeler TP-Link TD-W8980 Kullanıcı Deneyimi

TP-Link TD-W8980 Kullanıcı Deneyimi

Konuk yazarımız Kayra “Keri” Küpçü Airties RT-211 modemini emekliye ayırıp yeni TP-Link TD-W8980’e terfi edişini anlatıyor.

TP-Link TD-W8980, tasarımı ile sıradan modemlerden ayrılıyor.
TP-Link TD-W8980, tasarımı ile sıradan modemlerden ayrılıyor.

Teknoloji tutkunlarının sıkça duyduğu bir isimdir mutlaka TP-Link. Özellikle de ürettikleri başarılı modem ve internet ürünleri ile pek çok kullanıcıyı mutlu eden bir firmadan bahsediyoruz.

Sizlere teknik terimlerle dolu, teknolojiden uzak insanlara Klingonca gibi gelen bir inceleme yapmayacağım; sizlere yaşadığım kullanım deneyimlerinden bahsedeceğim.

TP-Link TD-W8980 N600 modemden önce Airties modem kullanıyordum. Açıkçası uzun zamandır yeni bir modem almamıştım ve tekrar kurulum işlemleri ile uğraşmak, yeni modemi ile cihazları eşleştirmek gibi işler gözümde büyüyordu. Sonrasında yine de gözümü kararttım ve TP-Link modem almaya karar verdim. Eve geldiğimde kutuyu açtım ve tasarım harikası bir modem ile karşılaştım.

Modemi ve kablolarını kutusundan çıkarıp kurmam yaklaşık 2 dakikamı aldı. Kutu içinden çıkan 3 adet 5GHz ve 5dBi sökülebilir antenleri taktım. Sonrasında fark ettim ki modemin içinde 2 tane de 2.4 GHz’lik 3.5 dBi anten bulunuyor. Bütün donanımı kurduktan sonra asıl iş şimdi başlıyordu. Modem kurulumu ve ayarlamaları. En korktuğum yer burasıydı.

Kolay kurulum ve güçlü kablosuz ağ sinyali

Kutunun ve kutu içeriğinin her yerinde -hatta modemin arkasındaki etiketlerde bile- ürün CD’sini takıp bilgisayara kurmam söyleniyordu; ancak bu yıldır teknolojinin içerisinde biri olarak ben bunu yapmadım. Önce bilgisayarımı ethernet kablosu ile modeme bağladım. Sonrasında 192.168.1.1 adresi üzerinden modem arayüzüne eriştim. “Quick Setup” seçeneğini seçtiğimde tek yapmam gereken “Next” (İleri) tuşuna basıp internet servis sağlayıcısından aldığım kullanıcı adı ve şifremi girmek oldu. Bütün ayarlar otomatik olarak hazırdı. Korktuğum modem ayarları kısmı 30 saniye bile sürmemişti. O kadar kullanıcı dostu ve kolay bir arayüz tasarlamışlar ki, sadece kullanıcı adı ve şifrenizi girmeniz yetiyor; diğer ayarların hepsi otomatik olarak yapılmış durumda zaten. Bu açıdan TP-Link’i tebrik ederim.

Daha önce denediğim modemlerde yaşadığım en büyük sorunlardan bir tanesi çapraz duvar sorunuydu. Çapraz duvar sorunundan kısaca şöyle bahsedeyim; eğer modeminizin bulunduğu yer ile sizin olduğunuz oda arasında köşeli duvar varsa, bu durum kablosuz ağın çekim gücünü çok fazla düşürüyor. Ben de salonda duran modemimin kablosuz bağlantısından arka odalarda çok verim alamıyordum. Sokaktayken bile çeken kablosuz ağ, sadece 15 adım ötedeki arka odadan çekmiyordu. Bu nedenle kurduğum TP-Link N600 modem ile ilk yaptığım şey bunu denemek oldu. Bir dizüstü bilgisayar, bir akıllı telefon ve bir tablet alarak arka odaya gittim. Bir süre internet kullandıktan sonra gördüm ki, ne çapraz duvar ne de kapılar etkili olmuştu. Neredeyse modemin yanındaymış gibi kullanabiliyordum. Daha önce access point kullanmayı bile denediğim kablosuz ağ problemini sadece TP-Link TD-W8980 modem ile çözmüştüm.

Dosya paylaşımı

Modemin üzerinde bulunan USB postlara harici disk takabiliyorsunuz.
Modemin üzerinde bulunan USB portlara harici disk takabiliyorsunuz.

Son dönemde çıkan TP-Link modemlerin pek çoğunda olan ve TD-W8980 modelinde de yer alan bir özellikten daha bahsedeceğim. O da USB portlar. Modemin üzerinde bulunan USB portlara harici disk takabiliyorsunuz. Daha sonrasında taktığınız harici diskteki dosyaları, modemin arayüzünden ayarlayabileceğiniz bir FTP arayüzü yardımı ile istediğiniz herkesle paylaşabiliyorsunuz. Hatta yazıcınızı bağlayıp bir ağ yazıcısı gibi kullanmanız da mümkün. Kısacası TP-Link modeminizi Print Server, FTP Server ve Medya Server olarak kullanabiliyorsunuz.

Dosyalarımı arşivlemek için kullandığım 500 GB boyutunda bir taşınabilir diskim var. Dizüstü bilgisayarımın bulunduğu yerden uzakta olduğu için bir dosyaya erişmek için bile bilgisayarımı taşımak zorunda kalıyordum. Taşınabilir diski USB üzerinden modeme bağladım ve şu anda yerel ağ üzerinden tüm dosyalarıma erişebiliyorum. Veri transferi de direkt USB bağlantısı kadar olmasa da oldukça hızlı. Hatta FTP özelliğini de açtım, dışarıdayken de dosyalarıma erişebiliyorum.

Yüksek performans

Bunların dışında modemin arkasında 4 adet yüksek hızlı Gigabit Ethernet portu var. IPTV, Çevrimiçi oyun, HDTV gibi yüksek hız gerektiren bağlantılarınızı bu portları kullanarak kesintisiz olarak yapabilirsiniz. Yine bu tür yüksek hız gerektiren işlemler için 3 adet 5GHz hızındaki antenler de işinizi fazlasıyla görecektir.

300 Mbps hıza kadar destek veren modemi, ülkemizdeki hemen hemen her türlü DSL altyapısı ile kullanabilirsiniz. Doğrusu, uzun süredir kullanmama rağmen ne bir ağ sorunu ne de modemden kaynaklanan bir yavaşlama veya askıda kalma problemi ile karşılaştım. Tamamen sorunsuz ve verimli çalışan bir modem. Özellikle statik IP kullanıyorsanız modeminizi bir server gibi kullanabilmeniz muhteşem bir özellik.

Fiyat/performans olarak da verdiğiniz paranın karşılığını size sonuna kadar sunduğunu söyleyebilirim. Eğer bir modem almayı düşünüyorsanız kesinlikle TP-Link TD-W8980 modeline bir göz atın.

TD-W8980 kutu içeriği ve adım adım kurulumu: