Anasayfa Makale En İyi Windows Phone Emülatörleri

En İyi Windows Phone Emülatörleri

ff tactics

Nostalji yapmak isteyen oyuncuların bir numaralı adresi olan emülatörlerin Windows Phone sürümlerine göz atıyoruz

Uzun yıllar boyunca eski konsol oyunlarını PC’lerimizde oynamamızı sağlamış olan emülatörler, mobil teknolojilerin yükselişi ile birlikte artık cebimize kadar girebiliyor. Bu yazımızda, Windows Phone platformundaki en başarılı emülatör örneklerine göz atacağız.

Not: Aşağıda tanıtacağımız emülatörülerin çoğu, telefonunuza bağlayabileceğiniz MOGA controller’ı desteklemektedir.

vNESLight

vneslight

Nintendo Entertainment System (NES), bugünkü oyun konsollarının atalarından kabul edilir. Dünya çapında konsol kültürünün oluşmasını sağlayan en önemli modellerden biri olan NES’in oyunlarını artık vNESLight emülatörü ile Windows Phone cihazınızda oynayabilirsiniz.

Dokunmatik ekranınızda rahatça Legend of Zelda, Final Fantasy gibi bugün büyük pazara sahip oyunların ilk sürümlerini oynayabileceğiniz vNESLight’a oyun eklemek için OneDrive bağlantısı gerekmekte.

Snes8x

snes8x

Nintendo’nun en çok satan konsollarından biri olan 16-bitlik SNES, oyun tarihinin gördüğü pek çok serinin başlangıcına ev sahipliği yaptığı gibi; Final Fantasy VI, Contra III gibi efsanevi devam oyunlarını da bünyesinde ağırladı.

Snes8x ile bu efsaneleri artık Windows Phone cihazınızda oynayabileceksiniz. vNESLight’ın aksine doğrudan telefon hafızasından oyunları yüklenebilen Snes8x’te Chrono Trigger oynamayı unutmayın!

Purple Cherry GBC

purple cherry gbc

Listemizdeki pek çok Gameboy emülatöründen biri olan Purple Cherry GBC ile Windows Phone cihazınızda Gameboy Color oyunlarını oynayabilmeniz mümkün.

Markette belirli bir ücret ile satılan emülatörün deneme sürümünü indirip kısıtlı olanaklarla da olsa akıcı bir Gameboy Color deneyimi yaşayabilirsiniz.

Purple Cherry X

purple cherry x

Bir başka Gameboy emülatörü olan Purple Cherry X ile Gameboy Advance oyunlarını Windows Phone cihazınızda deneyimleyebilirsiniz.

Marketten ücretsiz olarak indirebileceğiniz Purple Cherry X, test amaçlı iki adet oyun ile birlikte geliyor. OneDrive kullanarak farklı oyun romları yüklemek ise mümkün.

VBA8

vba8

Gameboy Color ve Gameboy Advance oyunlarını çalıştırabilen bu kullanışlı emülatör, PC uygulaması sayesinde oyun yüklemeyi oldukça kolay bir hale getiriyor.

İçinde bir adet ücretsiz oyun barındıran VBA8 her ne kadar marketten ücretsiz olarak indirilse de, bazı özelliklerinin tam kullanılması için cebinizden bir miktar para çıkması gerekiyor.

EMU7800

emu7800

Nintendo emülatörleri bitirdiğimize göre artık başka konsollara geçebiliriz demektir. EMU7800 adlı emülatör sayesinde bir diğer efsanevi konsol olan Atari 2600 ve Atari 7800 oyunlarını artık Windows Phone cihazınızda oynayabileceksiniz.

Kontrol konusunda halen sıkıntıları olsa da, EMU7800 ile boş vakitlerinizde Asteroid veya Donkey Kong oynamak mümkün.

EmiGens

emigens

Listemizdeki tek Sega emülatörü olan EmiGens, oyun ekleme konusunda insanı kimi zaman çileden çıkarsa da, Sega CD dahil olmak üzere pek çok Sega konsolunun oyunlarını çalıştırabiliyor (Sega CD için BIOS dosyası gerekli).

Emülatöre doğrudan telefonunuzdan veya OneDrive’dan oyun yüklemeniz mümkün. Ancak tavsiyem OneDrive’ı kullanmanız. EmuGens, .bin, .smd, .sms, .gg, .iso ve .zip dosyalarını destekliyor (.iso ve .zip formatını açmak için OneDrive şart).

Kullanıcıyı haddinden fazla uğraştırsa da EmiGens oldukça başarılı bir Sega emülatörü. Emülatörün markette ücretli satılması sizi şaşırtmasın. Deneme sürümü ile tam sürüm arasında herhangi bir fark yok.

EmiPSX

emipsx

Ve geldik listenin en dikkat çeken üyesine. Windows Phone’da var olan tek gerçek PS emülatörü olan EmiPSX, listemizin final bölümünde olmaya hak kazandı. Belirli bir ücret karşılığında satın alınabilen EmiPSX’in ücretsiz sürümü de mevcut. Ancak tam sürümde var olan otomatik kayıt özelliğinden faydalanamıyorsunuz.

1 GB RAM’e sahip Lumia 820 ile yaptığım Final Fantasy Tactics testinden başarıyla geçen (Ufak tefek ses cızırtıları da var ama olur o kadar) EmiPSX, 1 GB ve üstü RAM’e sahip olan bütün Windows Phone’larda var olması gereken bir emülatör.

Emülatöre isterseniz PS1’den çıkarttığınız BIOS dosyanızı da ekleyebilirsiniz. Ancak BIOS olmadan yaptığım testler de herhangi bir ciddi takılma yaşamadığım için BIOS’un gerekli olduğunu söyleyemem.

EmiPSX’e oyunları doğrudan telefonunuzdan veya OneDrive’dan yüklemeniz mümkün. Eğer süper bir internet hızınız yoksa OneDrive’ı kullanmanızı önermem. Emülatör .bin ve .iso uzantılı dosyaları okuyabiliyor.