Anasayfa Haber Samsung, Tizen’i Erteledi!

Samsung, Tizen’i Erteledi!

SamsungZ_tizen

Samsung, Rusya üzerinden ilk kez satış çıkaracağı Tizen işletim sistemli telefonun çıkışını erteledi.

Samsung dünyanın en büyük Android cihaz üreticisi konumunda bulunuyor. Telefondan televizyona pek çok Samsung cihazın kalbinde Android işletim sistemi var. Ve Samsung bundan hiç memnun değil. Android’e ve dolayısı ile Google gibi bir Amerikan şirketine göbekten bağımlı olmak, Güney Kore’nin endüstri ve teknoloji devinin zerre hoşuna gitmiyor. Bu yüzden de Samsung mühendisleri uzunca bir süredir alternatif işletim sistemleri arayışı içindeler.

Samsung’un Android’e alternatif olarak geliştirmeyi denediği birden fazla işletim sistemi var firmanın tarihinde, bunların en sonuncusu ise Tizen. Tizen, gerçekte Android’den çok da farklı değil. O da tıpkı Android gibi Linux temelli bir işletim sistemi. Ancak Google ve onun servislerinden tamamen bağımsız bir yazılım.

Samsung ilk Tizen kurulu telefonu olan Samsung Z modelini Rusya pazarına sürerek açılışı yapacaktı. Rusya pazarı hayli büyük ve henüz doymamış bir pazar. Haziran ayında Samsung tarafından duyurulan Samsung Z modelinin sonbahardan önce Rusya pazarında satışa sunulması bekleniyordu. Ne var ki Samsung yaptığı bir açıklama ile bunu belirsiz bir tarihe kadar ertelediğini duyurdu.

Tizen sadece Samsung’un projesi de değil, Fujitsu, Panasonic, DoCoMo, Orange ve Vodafone gibi dev markalar da Tizen Konsorsiyomu’nun üyeleri. Ancak zaman geçtikçe diğer firmalar Tizen projesine olan desteklerini yavaş yavaş çekmeye başlamış durumdalar. Samsung’un bile bu projeye olan desteği çok büyük sayılmaz. Şu an Samsung Z dışında Tizen kullanan sadece bir kaç kamera ve Gear akıllı kol saatleri pazarda mevcut. Oysa Samsung televizyondan telefona dek Tizen kullanan geniş bir ürün ağı oluşturmayı, bunların etrafında bir eko-sistem kurmayı planlıyordu. Ancak anlaşılan evdeki hesap çarşıya pek uymuyor.