Anasayfa Makale NVIDIA G-SYNC Hakkında Her Şey!

NVIDIA G-SYNC Hakkında Her Şey!

G-sync nedir

NVIDIA G-SYNC nedir ve nasıl çalışır? G-SYNC teknolojisi hakkında her şey!

NVIDIA’nın son zamanlarda dilinden düşürmediği yeni teknolojisi G-SYNC, belki de 30 yıldır hayatımızda olan bir sorunu tarihe gömmek için geliyor.  G-SYNC sayesinde oyunlar hiç olmadığı kadar akıcı olacak ve PC endüstrisinin en büyük sorunlarından olan titreme sorunları tarih olacak. G-SYNC sayesinde televizyonun icadından beri peşimizi bırakmayan 60 Hz limitinin sorunlarını bir kenara bırakacak ve yeni bir çağa adım atmış olacağız. Bu söylediklerimiz kulağa çılgınca gelebilir fakat işin aslını öğrendiğinizde aslında bugün kullandığımız teknolojinin ne kadar eski olduğunu daha iyi kavrayacaksınız.

Katot Işın Tüpü ve 60 Hz’in Kaynağı

Çok değil bundan belki de 5 sene önce hepimiz içerisinde bir elektron tabancasının saniyede 75 defadan fazla ateşleme yaptığı bir cihazın karşısına geçiyor ve burada saatler geçiriyorduk. Tanıdık gelmedi mi ? Bahsettiğimiz bu cihaz tüplü TV’ler ve CRT monitörlerin ta kendisi. Tasarlanan ilk tüplü TV’ler 60 Hz yenileme hızına sahipti. Bunun nedeni inanması güç de olsa Amerika Birleşik Devletleri enerji nakil hatları şebekesinin 60Hz’de çalışması idi. Tüplü TV’lerin yenileme hızınının bu enerji nakil hatları şebekesine eşitlenmesi, ilk elektronik cihazların daha kolay tasarlanmasını mümkün kıldı. Bu işlem yine ekran üzerindeki parazitlerin de ortadan kaldırılmasına yardımcı oldu.

80’lere geldiğimizde PC’ler ortaya çıkmaya başlamıştı. Burada da bilgisayar endüstrisi için sıfırdan monitörler tasarlamak yerine var olan tüplü TV’lerdeki teknolojiyi kullanmak çok daha kolay olmuştu. Böylece 60 Hz yenileme hızı TV’lerden CRT monitörlere geçmiş oldu. Geride bıraktığımız 30 yıl içerisinde CRT’den LCD’ye ve LCD’den de LED monitörlere geçiş yaptıysak da hiçbir üretici 60 Hz yenileme standardını değiştirmek konusunda bir atılım gerçekleştirmedi. Bunun yerine GPU’lar, monitör yenileme hızlarına eşitlendi çoğu zaman.

GPU ve Monitör Arasındaki Uyumsuzluk

V-Sync kapalı olduğunda ekranda görüntü ortadan ikiye bölünecektir.
V-Sync kapalı olduğunda ekranda görüntü ortadan ikiye bölünecektir.

Buradaki en büyük sorun, ekran kartlarının sabit bir hızda render yapmıyor oluşu. Ekran kartından saniye başına çıkan kare sayısı, karta binen yüke bağlı olarak değişkenlik göstermekte. Hal böyle olunca değişken kare sayısı (FPS) ile monitörün sabit hızını (Hz) birbirine eşitlemek önümüzdeki en büyük sorun.

Çözümlerden birisi monitörün bu sabit yenileme hızını gözardı edip taranmakta olan görüntüyü ekranda döngü ortasında güncellemek. Bu durum, Vertical Sync (V-Sync) dediğimiz dikey senkronizasyon kapalı olduğunda gerçekleşmekte. Fakat dikey eşitlemeyi kapadığımızda, monitör bir kareyi tararken hemen ardından ikinci kareye geçmesi, iki kare arasında yırtılma (tearing) diye tabir edilen bir senkronizasyon sorunu oluşturacaktır.

Yırtılmayı önlemek için yapılabilecek şey ise VSync’in açılması. V-Sync açıldığında GPU, monitör yeni bir yenileme döngüsüne başlayana kadar ekrana görüntü göndermeyi ertelemeye zorlanır. Bu durumda GPU eğer monitörün yenileme hızı olan saniyede 60 kareyi sürekli olarak sağlayabiliyorsa görüntüde aşırı derecede rahatsız edici bir durum oluşmaz. Fakat ne zaman GPU saniyede 60 kare gönderemez, işte o zaman stuttering denilen takılmalar baş gösterir. V-Sync’in açılması sadece buna neden olmaz. Input Lag denilen girdi gecikmesi de V-Sync ile birlikte artmaktadır ki bu da fare ile yaptığınız işlemlerin monitörünüze geç yansıması anlamına gelir.

VSync’in dezavantajları sadece bununla da bitmiyor. VSync yüzünden ekranda sürekli oluşan takılmalar oyuncularda göz yorgunluğu, baş ağrısı ve migren gibi etkilere yol açmakta. Tüm bu sorunları çözmek için her ne kadar Adaptive VSync teknolojisi geliştirilmiş olsa da VSync’in girdi gecikme sorunları devam etmektedir ve bu da oyun meraklıları için kabul edilemez bir durumdur. Özellikle de ekran kartını, monitörünü, klavyesini ve faresini özel olarak seçen eSpor fanatikleri için en ufak bir gecikme dahi oyunun seyrini değiştirir niteliktedir.

G-SYNC’in Çözümü Nedir ?

Öncelikle G-SYNC, ekrandaki yırtılmaları, VSync girdi gecikmelerini ve takılmaları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bunun için de NVIDIA, monitör üreticileri ile işbirliği yaparak oyuncular için özel olarak üretilen modellere G-SYNC modülü yerleştirilmesini sağlıyor. G-SYNC modülü, GPU’yu monitöre senkronize etmek yerine monitörü GPU çıktısına senkronize ediyor.

 G-SYNC daha şimdiden oyun endüstrisinin tanınmış kişileri arasında yer alan John Carmack, Tim Sweeney, Johan Andersson ve Mark Rein tarafından büyük beğeni ile karşılanmış durumda. Technopat ofisinde ROG SWIFT PG278Q ile yaptığımız testlerde biz de G-SYNC teknolojisine hayran kaldığımızı belirtelim. Elde ettiğimiz sonuçları sizlerle paylaşmak için 1080p 50 FPS bir video hazırladık. Her ne kadar G-SYNC’i tam anlamıyla deneyimlemek için monitör karşısına geçmeniz gerekse de elimizden geldiğince sizlere G-SYNC farkını göstermeye çalıştık.

NVIDIA G-SYNC nedir?

ASUS ROG SWIFT PG278Q İncelemesi