Anasayfa Video Philips Brilliance 329P9H Monitör İncelemesi

Philips Brilliance 329P9H Monitör İncelemesi

Philips Brilliance 329P9H, IPS panel teknolojisine sahip 32 inçlik bir monitör ve özellikle çalışanlara yönelik özellikler sunuyor.

Monitörler söz konusu olduğunda, 32 inç ekran boyutu özellikle 4K çözünürlük için tavsiye ettiğimiz bir ölçü. Bu boyutta bir ekranda 4K çözünürlük ile yazılar ve ve simgeler gayet güzel ölçeklenebiliyor. Hem Windows, hem de MacOS işletim sistemleri 4K/32 inç bir monitörde harika görünüyor. Karşısına oturduğunuzda geniş ve kullanışlı bir çalışma alanına sahip oluyorsunuz. Ekrandaki yazıları seçmek için yakınlaşmak zorunda kalmıyorsunuz. Rahat ve biraz mesafeli bir şekilde çalışırken masa üzeri alanda kendinizi ferahlatacak bir boşluk bırakabilirsiniz.

Tasarım

Philips Brilliance 329P9H modelinin profesyonel bir görüntüsü var. Monitörün 4 mm ile hem üstte ve hem yanda oldukça ince çerçeveleri mevcut. Alt çerçeve de sadece 6 mm kalınlıkta. Sağ alt köşede beyaz renkte yanan ve gözü rahatsız etmeyen bir güç durum ışığı bulunuyor.

Monitörün arkasında da bu tasarım çizgisi devam ediyor. Sade, siyah plastik kaplamaya sahip ve monitör ayağındaki gümüş/siyah renklerle bir bütünlük oluşturuyor.

Panel Özellikleri

IPS panele sahip olan monitör, beyaz LED arka aydınlatma kullanıyor. 4K yani 3840x2160p çözünürlüğü 60 Hz tazeleme hızında verebiliyor. 60 Hz tazeleme hızı, 5 ms griden griye tepki süresi var.

Tipik kontrast oranı 1300:1 ve maksimum 350 nit parlaklık sunabiliyor. IPS bir panel olduğu için yatay ve dikey 178 derecelik görüş açılarına sahip. NTSC renk gamının %90’ını, sRGB gamının %108’ini ve Adobe RGB renk gamının %87’sini karşılıyor. Yaptığımız ölçümlerde de renk gamut kapsamlarının oldukça başarılı olduğunu gördük.

Detaylı baktığımızda monitörün renk kapsamının, renklerin canlılığının, parlaklığının ve de görüntüdeki kontrastın son derece başarılı olduğunu doğrulayabiliyoruz.

Giriş/Çıkış Yuvaları

Monitörün arkasına baktığımızda dahili güç adaptörüne sahip olduğunu görüyoruz. Harici adaptörle uğraşmamak daima bir artı. Tek yapmanız gereken güç kablosunu takmak. Ayrıca gücü tamamen kesmenizi sağlayan bir de güç anahtarı mevcut.

Görüntü bağlantıları için 2 adet HDMI sürüm 2.0, 1 adet DisplayPort 1.2 giriş ve 1 DisplayPort çıkışı var. DisplayPort çıkış yuvası klon modunda çalışıyor. Ekrandaki görüntü neyse bunun aynısını gösteriyor. Bu sayede bu ekranda çalışırken bir diğer ekranda yaptığınız işi gösterebilirsiniz.

Bir de tabii ki USB Type-C görüntü girişi mevcut. Bu sayede destekleyen USB görüntü kablolarını kullanarak cep telefonu, tablet ya da dizüstü bilgisayarlardan bağlantı kurabiliyorsunuz. USB Power Delivery ile cihazınızı şarj edebiliyorsunuz.

Bu monitörde aynı zamanda USB HUB özelliği de var. Bu USB portları USB 3.2 Gen1 yani 5 Gbps aktarım yapabiliyor. Ek olarak sarı olan port hızlı şarj özelliğine sahip. Mobil aygıtları şarj etmek istediğinizde bu portu kullanmanız zaman kazandırıyor. Bu yuvaların çalışması için monitörü USB ile bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor.

Bağlantılara bakmaya devam ettiğimizde 3.5 mm analog ses çıkışı olduğunu da görüyoruz. DisplayPort, HDMI ve USB-C yuva üzerinden bağladığınız aygıtınızın monitöre taşınan sesini, bu yuvadan kulaklık veya hoparlör bağlayarak dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca monitörün arka tarafında 2 adet 3 Watt gücünde hoparlörler mevcut. Bunlar da ofis kullanımı için gayet yeterli hoparlörler.

Son olarak Gigabit RJ45 Ethernet portunu görüyoruz. Bunu Router’ınıza bağlayıp, USB-C kabloyu bağladığınız dizüstü bilgisayarınıza kablolu ağ bağlantısı kazandırabiliyorsunuz. Bu sayede kısıtlı Type-C portu olan Ultrabook türü kompakt laptoplarda bir ton kablo bağlamadan görüntü, enerji ve veri aktarımı ihtiyaçlarınızı karşılıyorsunuz.

Diğer Özellikler

Philips Brilliance 329P9H de diğer Philips monitörlerin çoğunda olan mavi ışık filtresine sahip. Gözler için uzun vadede zararlı olan ve akşamları uykunuzun kaçmasına sebep olan mavi ışıkları azaltan özel bir moda sahip. Son yıllarda çıkan modern monitörlerde görmeye alıştığımız ve olmazsa eksikliğini hissedeceğimiz bir özellik bu. Ekran karşısında geçen uzun süreler, üreticileri göz sağlığına dikkat etmeye yöneltti ve bu da yararlı oldu.

Her monitörde görmeye çok alışkın olmadığımız bir özellik ise Philips LightSensor. Bu algılayıcı monitörün içinde bulunduğu ortamın ışık koşullarını analiz ediyor. Monitör bu özellik açık olduğunda parlaklığı otomatik ayarlıyor. Örneğin karanlıkta aşırı parlak ekranın gözünüzü ağrıtmaması için ışığı kısıyor ve aynı zamanda güç tasarrufu yapmış oluyor. Elbette PWM kullanmaması, yani titreşimsiz olması ışığı kıstığınız monitörlerde bunu destekleyen bir diğer önemli detay.

OSD Menüsü ve Dahili Kamera

Türkçe destekleyen OSD menüsü içinde monitör arkasındaki yön tuşlarıyla gezinebiliyorsunuz. Bu menüden giriş seçimi, ışık sensörü, renk ayarları, resim içinde resim modları arasından seçim yapmak mümkün.

Monitörün kamerasına USB tip C kablosunu bilgisayarınıza bağladığınızda erişebiliyorsunuz. Gizliliğe önem verenler için bu kamera basıldığında dışarı çıkarılabilir ve kullanılmadığında kasa içerisine saklanabilir bir yapıya sahip olarak tasarlanmış.

Full HD çözünürlüğünde video çekebilmesi dizüstü bilgisayarlardan alışageldiğimiz 720p dahili kameralara göre önemli bir avantaj. Bu yüksek kaliteli video görüşmeleri yapmak için oldukça yeterli.

Kameranın sağladığı bir diğer avantaj da Windows Hello uyumlu olması. Bilmeyenler için Windows Hello cep telefonlarında gördüğümüz yüz tanıma özelliğinin Windows versiyonu diyebiliriz. Şifre yazmadan, daha kısa sürede oturum açmanıza yarayan Windows Hello her kamera ile çalışmıyor ve özel donanım gerektiriyor. Lazer projeksiyon ile yüz derinliği algılanıyor, bu da sistemin güvenliğini artırmak için yararlı.

Ergonomi ve Hareket

100×100 mm Vesa montaj destekli Philips monitör standının oldukça yetenekli olduğunu görüyoruz. 180 mm yükseklik ayarı monitörü istediğiniz oturma pozisyonunda göz hizanızda tutmanız için önemli. Çoğu monitördeki ortalama yükseklik ayarı 120 mm yani yüzde 50 daha fazla ayar imkanı var.

3 kilo ağırlığındaki bu stand, monitörü oldukça sağlam ve stabil tutuyor. Standın izin verdiği diğer hareketler arasında +/- 90 derece pivot modu, +/- 175 derece yana yatma ve -5 ile 25 derece arasında öne, arkaya eğilme var. Bunlar yükseklik ayarıyla birleştiğinde monitöre oldukça yüksek bir hareket özgürlüğü tanıyor.

HDMI Yuvası Giriş Gecikmesi

Leo Bodnar’ın giriş gecikmesi ölçüm cihazıyla yaptığımız testler sonucunda HDMI1 yuvasından maksimum 10.9 ms giriş gecikmesi sonucu elde ettik. Bu da oyuncu monitörü olarak pazarlanmayan bir monitör için hayli başarılı bir değer. Hatta bu Input Lag miktarı bazı oyuncu monitörlerinden bile daha düşük denebilir. Bu da bazı monitörlerde yaşanan farede hantallık hissinin olmadığını gösteriyor, çalışırken ve oynarken kontrollerin tepkisel olmasını sağlıyor.

Işık Sızması Testi

Ekranda siyah bir görüntü gösterip, karanlıkta uzun enstantane ile çektiğimiz fotoğraflarda, monitörün kenarlarından ışık sızması olup olmadığını ve arka plan aydınlatmasının panelin geneline eşit dağıtılıp dağıtılmadığını ölçtük. Parlaklık sağ ve sol alt köşelerde biraz belirgin olsa da, genel anlamda oldukça az ve fark edilmesi güç seviyelerde. Fotoğrafçılık ve video düzenleme gibi işlerle uğraşanları memnun edecek bir sonuç aldık diyebiliriz.

Sonuç Değerlendirmesi

İyi renklere sahip, video ve fotoğraf düzenleme işleri için kullanabileceğiniz bir monitör arıyorsanız, Philips 329P9H bunu size fazlasıyla sağlayabilecek özellikler sunuyor. Tek USB-C kabloyla monitörü Apple Macbook gibi USB-C üzerinden şarj olma özelliğine sahip bir dizüstü bilgisayara bağladığınızda, sadece bilgisayarınızı harici bir ekrana bağlamış olmuyorsunuz, aynı zamanda monitör üzerindeki USB yuvalara taktığınız klavye, fare gibi cihazlara, RJ45 ethernet kablosuna erişim sağlayabiliyorsunuz. USB Power Delivery 2.0 standardı sayesinde 65W şarj imkanı sunan monitör, tek kabloyla hayatınızı kolaylaştırabiliyor.

Laptopların bu tarz Type-C görüntü girişi sunan monitörlere bağlanmasıyla ilgili önemli bir bilgi paylaşalım. Dizüstü bilgisayarınızda Type-C portu sadece USB portu ise bu özelliği kullanamazsınız. Cihazınızın bağlantısı şekil ve tip olarak Type-C de olsa görüntü çıkışını desteklemesi gerekiyor. Yani uygun laptop, uygun kablo ve uygun monitör üçlüsü ile kullanılabilen bir özellik. Hemen hemen her bilgisayarda artık Type-C portu ve hemen her cihazla birlikte gelen bir Type-C kablo olmasına karşın ne yazık ki hepsi görüntü aktarımı sağlamıyor, bu yüzden bu konuyu özellikle belirtiyoruz.

Ancak şunu belirtmek lazım ki, bu monitör 4K çözünürlük sunmasına rağmen 60 Hz tazeleme hızı yüzünden safkan bir oyuncu monitörü değil. FPS ya da MOBA gibi rekabetçi oyunları multiplayer oynamak için artık 60 Hz tercih edilmiyor. Ancak daha sakin, tek kişilik oyunları oynarken gayet tatmin edici sonuçlar sunuyor. Walking Simulator denilen yürüme simülasyonu tadında hikaye oyunları, Puzzle, Point&Click Adventure, hafif gündelik oyunlar, geniş haritalarıyla 3X strateji oyunlarında performanstan memnun kaldık. Çoğu kullanıcının halen 60 Hz bir monitörü var, bu açıdan bakarsak aslında her türlü oyunu oynarsınız ama tasarım amacı bu değil.

Philips Brilliance 329P9H modelinin özellikle ofiste ya da evde, çalışırken ideal üretkenlik koşullar sağlayan bir monitör olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Masanız uygunsa 32 inç görüntü alanı ve yüksek çözünürlük ile çalışırken çok daha ferah ve üretken oluyorsunuz. Stand ergonomisindeki ek yükseklik ayarı ve stand sağlamlığı kullanıcıyı rahat ettiren noktalar. Özellikle 24 inç bir monitörü masanın biraz uzak bir köşesine koyduysanız, standı da yükselmiyorsa boynunuza ve gözlerinize yük oluyorsunuz demektir. Philips Brilliance 329P9H bu tarz bir durumda ideal alternatif oluyor.