Anasayfa Haber Intel’den Yeni Core M İşlemciler!

Intel’den Yeni Core M İşlemciler!

Intel uzun bir ertelemeden sonra IFA 2014 fuarında yeni nesil Core M işlemcilerini basına tanıttı.

Intel uzun bir süredir bu yeni işlemci mimarisi üzerinde çalışıyordu, ancak teknik sorunlar nedeniyle serinin hazır hale gelmesi neredeyse bir yıla yaklaşan bir gecikmeyle gerçekleşti. Core M serileri 14 nm mimariyle üretilecekler, bu da onların teknik olarak Broadwell serisine dahil olmaları anlamına geliyor. Bir önceki seri olan Haswell işlemciler 22 nm mimarisiyle üretiliyorlar.

Intel ilk etapta bu seriye ait üç yeni model tanıttı. Ancak zaman içinde model sayısının yirmiye çıkacağı biliniyor. Core M işlemciler gerçekte tam anlamıyla yeni nesil mobil işlemciler olacaklar. Ortalama 4,5 Watt/saat güç tüketimine sahip olan bu yeni nesil, fansız pasif soğutmayla rahatlıkla çalışabiliyor. Firma bu işlemcilerin yeni nesil ultra ince dizüstüler ve 2-1 tabir edilen sökülebilir klavyeli tablet/dizüstü modellerinde kullanılmasını amaçlıyor. Cep telefonu ve klasik tablet modellerinde ise yine Intel Atom işlemciler kullanılacak.

Core M işlemciler ortalama 1,1 GHz hızında çalışıyorlar, ancak Turbo Boost teknolojisi sayesinde gerektiğinde 2,4 GHz gibi yüksek hızlara ulaşabiliyor, gerekmediğinde daha düşük hızlara inebiliyorlar. Aynı şey Core M işlemci üzerinde bulunan yeni nesil Intel HD 5300 tümleşik grafik işlemcisi için de geçerli. Bu grafik işlemci enerji tasarrufu için 100 MHz hıza inebilirken, gerektiğinde 800 MHz ve üzeri hızlara çıkabiliyor. Intel bu yeni işlemcinin genel performansının bir önceki nesile göre ortalama % 50 daha yüksek olduğunu söylüyor.

Core M işlemciyle birlikte pek çok yeni teknoloji de geliyor. Wireless Display 5.0 cihazın başka ekranlara kablosuz veri aktarmasını sağlarken, Smart Sound ise Core M taşıyan cihazların sesli komutla uyku modundan uyanmasına imkan tanıyor. Intel’in WiGig kablosuz bağlantı teknolojisi ise ilk modellerde bulunmayacak, ancak sonradan gelecek tüm yonga modellerine entegre edilecek. Bu teknoloji Intel’in gelecekte kabloları tamamen ortadan kaldırmasına imkan tanıyacak. Core M işlemcilerle birlikte kullanılacak olan anakartlar da öncekilere oranla % 40 civarında daha küçük olabiliyor. Bu da pasif soğutmalı bir Core M dizüstünün 7 mm kalınlıkta üretilebilmesine imkan tanıyor.

Intel’in Core M işlemci ailesi yeni nesil taşınabilir cihazlarda daha önce kullanılan Haswell Core-i5 işlemcilerin yerini alacak. Yani bu işlemciler Atom ile kıyaslanmayacak kadar güçlü ve yetenekliler. Ne var ki 14 nm olarak sıfırdan tasarlanmış olmalarıyla, sırf mobil cihazlarda kullanılabilmesi için yapay olarak yavaşlatılmış Haswell işlemcilerden çok daha avantajlılar. Intel özellikle enerji tüketiminde Core M işlemcinin çok avantajlı olduğunu, bununla donanmış bir dizüstünün bir önceki nesil işlemciyi barındıran benzerinden neredeyse 2 saate yakın süre daha fazla çalışabildiğini vurguluyor.

Intel yeni Core M işlemcilerin fiyatlarını henüz açıklamış değil. Ancak her yeni nesilde olduğu gibi fiyatların ilk başta çok da düşük olmayacağı tahmin edilebilir. Ne var ki zaman geçip modeller arttıkça ve üretim sayıları yükseldikçe, fiyatlar da buna göre düşecektir. Bu işlemciyle donanmış dizüstü ve 2-1 tabletleri ise 2015 yılında piyasada bol bol göreceğimize şüphe yok. Şimdiden Lenovo Think Pad Helix gibi bazı yeni modeller Core M ile donanmış olarak tanıtılıyorlar.