Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital Red Pro 4TB İncelemesi

Western Digital Red Pro 4TB İncelemesi

Western Digital’in profesyonel NAS çözümlerine yönelik sabit diskini sizler için inceledik.

Western Digital markasının ürettiği sabit disklerin hangi amaçla tasarlandığını anlamak istiyorsanız, isimlerindeki renk kodlarına dikkat etmeniz yeterlidir. VelociRaptor serileri gibi saf masaüstü performansına yönelik hazırlanmış olan modeller haricindeki serilerin isimlerinde hep bu renk kodlarını görebilirsiniz. Blue, Green, Black, Red diye anılan bu serilerin her birinin farklı kullanım alanları vardır.

Bu incelemede ele alacağımız ürünün adı Red Pro, ürün kodu ise WD4001FFSX. Red serisi sabit diskler Western Digital tarafından NAS depolama aygıtlarında kullanıma yönelik olarak tasarlanırlar. NAS cihazlar bir yerel ağa bağlı olarak birden fazla bilgisayarın veri yedekleme ihtiyacını karşılayan, haliyle devamlı çalışır durumda kalması beklenen aygıtlardır. Bu yüzden de NAS sabit disklerin masaüstü kuzenlerinden biraz daha farklı özellikleri vardır.

Ancak dikkat ederseniz, buradaki cihazın kod adı sadece Red değil, Red Pro. Bunun sebebi de bu sabit diskin daha kurumsal NAS çözümleri dikkate alınarak hazırlanmış olmasıdır. Ev ve küçük ofis uygulamaları için daha ucuz olan Red serileri tercih edilebilir. Bu seriden 2 TB kapasiteli olan WD20EFRX modelinin incelemesini burada bulabilirsiniz. Bu incelemedeki WD4001FFSX modeli ise gerçekte “enterprise” tabir edilen, büyük ölçekli kurumsal uygulamalar için hazırlanmış bir model.

wd-red-pro-03

Tasarım

WD Red Pro 4TB modeli, ev kullanıcısına yönelik hazırlanmış olan ve daha ucuza satılan Red serileriyle pek fazla ortak noktaya sahip değil. Red Pro modelinin kurumsal bir ürün olan Western Digital RE WD4000FYYZ 4TB modeli üzerine kurulu olduğu söylenebilir. WD4001FFSX çok sayıda NAS diski aynı kasanın içinde kullanması gereken sistemler için tasarlanmış. Red modelleri sekize kadar sabit diski aynı NAS cihaz içinde aynı anda kullanabilmenize imkan tanırken, Red Pro WD4001FFSX modelinde bu sayı onaltıya kadar çıkabiliyor.

Bu kadar çok sabit diskin aynı kasa içinde uzun süre uyumlu çalışabilmesi için gereken StableTrac gibi özel teknolojiler Red Pro’nun içinde mevcut. Red Pro’da 64 MB önbellek bulunuyor ki bu artık sabit disklerde standart boyut oldu. Ancak bu modeli çoğu benzerinden ayıran en önemli özelliklerden biri de 7,200 devir tabla dönüş hızına sahip olması. Bu sayede cihazın okuma ve yazma hızları 5,400/5,900 devir çeviren rakiplerinden daha yüksek. Cihaz standart 3,5 inç kasa formatına sahip ve SATA bağlantı arabirimi kullanıyor. Burada incelediğimiz 4TB modelin yanı sıra, 2TB ve 3TB kapasiteli versiyonları da mevcut.

wd-red-pro-04

Performans

Bir NAS sabit diskin performansı pek çok farklı unsur tarafından etkilenebiliyor. İçinde bulunduğu NAS cihazı ve hangi RAID konfigürasyonunda bağlandığı, üzerinde bulunduğu ağın hızı, aynı anda cihaza kaç kullanıcının eriştiği gibi unsurlar, günlük kullanımda genel performansı doğrudan değiştiren etkenler.

Bununla birlikte, Red Pro 4TB genel okuma, yazma ve erişme testlerinde gayet tatmin edici sonuçlar verdi diyebiliriz. Rastgele veri okuma testinde 132 MB/saniye değer elde eden Red Pro, sıralı okuma/yazma işlemlerinde ise ortalama 175 MB/saniye hızın üzerine çıkabiliyor. Bu değerler Red Pro’nun daha ucuz olan Red serisinden çok daha fazla performans göstermesi anlamına geliyor. Ancak kendi kulvarındaki diğer markaların NAS sabit diskleriyle kıyaslandığında ortalama bir performans ortaya çıkıyor.

wd-red-pro-02

 

Sonuç

Western Digital Red Pro, firmanın kendi Red serisinden daha pahalı, bu satırlar yazılırken aralarında yaklaşık 200 TL kadar fark vardı. Ancak bu fiyat farkının beraberinde getirdiği bir de avantaj var, Red Pro çoğu sabit diskin aksine 5 yıl garantili olarak geliyor. Ortalama 1 milyon saat çalışma ömrü biçilen kurumsal bir sabit diskte bu garanti zaten şart, ancak her zaman rastlanan bir şey değil.

Eğer ev ya da ofis ortamında çalışan NAS depolama cihazına en fazla 3 ya da 4 tane sabit disk takacaksanız, o zaman Red Pro yerine Red serisini tercih etmek daha tasarruflu olacaktır. Öte yandan veri güvenliği ve uzun garanti sizin için daha önemliyse, Red Pro için fazladan ödenen para boşa gitmeyecektir. Performans konusunda da herhangi bir sıkıntısı olmayan bu model, işinin merkezinde NAS depolama olan herkes için iyi bir seçenek olacaktır.