2023 yılında araştırma görevlisi olmak

DjeromB.

Hectopat
Katılım
16 Nisan 2019
Mesajlar
671
Makaleler
1
Çözümler
2
Merhaba arkadaşlar. Malum günümüzde enflasyon, dolar artışı vs gibi sebepler ile özellikle genç arkadaslarimiz meslek seçimlerinde kararsizliklara duşmekteler. Bu duruma yönelik bende böyle bir konu oluşturmak istedim. Farklı meslek gruplarından arkadaşlar o mesleği seçme nedenlerini, mesleğin artılarını ve eksilerini, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini, alınan ücretleri, kendini geliştirme olanaklarını vs yazarak güncel bir meslek rehberi oluşturmak faydalı olacaktır diye düşündüm. Mesleği ile ilgili bilgileri ve detayları özellikle genç ve öğrenim görmekte olan arkadaşlarımız ile paylaşan herkese teşekkür ederim.

Meslek: Öğretim elemanı.

Unvan: Araştırma görevlisi.

Maaş: 20.000 TL.

Pozitif yönler: Üniversite içi kendi çalışma odası olması, esnek ve iş odaklı çalışma disiplini. Toplumsal olumlu bakış.

Negatif yönler: Kağıt üstünde 08.00-17.00 mesai kavrami olarak geçse de aslında 7/24 mesaide olmak ( bireysel çalışmalar, idari işler, öğrenci işleri vs hafta sonu veya mesai saatleri dışına sarkabilmekte).

Kendini geliştirme olanaklari: Süreç zaten bunun üzerine kurulu doktora sonrası dr. Ogr. Uyeligi, doçentlik ve profluk olarak akademik unvanlar, bölüm baskanligi, dekanlık, müdürlük ve rektörlük gibi idari unvanlar edinilebilmekte.

Mesleğe başlama süreci: Öncelikle lisans genel not ortalaması 2.5 üstü olması gerekmekte (değişiklik olabiliyor, tavsiye 3 üstü), ALES sınav puanı 70 üstü olmasi gerekmekte (tavsiye 80 üstü) ve YDS veya yokdil sınavlarından 50 üstü puan almak gerekmekte. Bu sartlar ile birlikte yüksek lisans eğitimine başlamanız durumunda öğrenim gördüğünüz bölüme yönelik açılan akademik personel ilanlarını takip etmelisiniz. Kendinize uygun ve şartlarını taşıdığınız ilanlara başvuru yapmalısınız. 1 kişilik kadroya 10 kişi yazılı bilim sınavına çağrılır, tüm puanlarınızın belirli yüzdeleri alındığında başvurular arasında ilk 10'a girmeniz gerekmekte. Sonrasında sınava hak kazananlar yazılı bilim sınavına girer (vize final sınavına benzer bir sınav). Sınavdan sonra yazılı bilim sinav notu+ALES puani+ dil sınavı puanı+ lisans mezuniyet ortalamasınin belirli yüzdeleri alınarak tüm sınava girenler sıralanır. Birinci olan kişi atanmaya hak kazanır. Doktora eğitimi sırasında da benzer süreçler ile akademisyen olunabilir.

Mesleki ekstra gelirler: ÖSYM veya açık öğretim sınav gozetmenlikleri, akademik teşvik ikramiyesi, dil tazminatı, yürütülen projelerde proje teşvik ikramiyesi (varsa). Derslere giriyorsa belli saatin üzerinde ek ders ücreti.
Mesleki giderler: Çeviri, redaksiyon veya profreading hizmet alımları, istatistiksel analiz hizmet alımı, büyük dergilerdeki yayın ücretleri veya açık erişim yayınlama ücreti (3500 dolara kadar cikabilmekte). Kongre katılım ücretleri, yayınevleri ücretleri vs.

Tavsiyeler: Bu mesleği düşünen arkadaşlara lisans sürecinde işleri siki tutmalarini, mutlaka bir TÜBİTAK projesinde yürütücü, araştırmaci veya bursiyer olmalarını tavsiye ederim. Lisans öğreniminde hocaları ile akademik çalışmalarda görev almaları hem CV olarak hem de donanım olarak kendilerini çok geliştirecektir. İstatistiksel analiz ve İngilizce dil alanında kendilerini geliştirmeleri çok yarar sağlayacaktır. Proje ve makale yazma eğitimi almalarını öneririm bu yüksek lisans sürecinde de işlerini kolaylastiracaktir.

Diğer arkadaşlarda kendi mesleklerini benzer şekilde tanitirlar ise universite tercihleri öncesi kafasında soru işaretleri olan arkadaşlarımıza çok faydalı olacaktır, şimdiden teşekkürler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı