Web geliştirme mi oyun geliştirme mi?

İş açısından Web. Ben zamanında oyun işleri ile uğraştım. Freelancer işlerden dolayı web alanına yöneldim. Oyun alanında da oldukça talep var.

Web alanında ne yaptığına göre zorluk değişir. Cloud, interaktif site, backend logic işler yapıyorsanız işiniz oyun geliştirmeden daha da zor. Her web işini kurumsal site, wordpress tarzı sanmayın. Örneğin şu forum sitesini yapmak mı yoksa HyperCasual oyun yapmak mı daha olay? Bu siteyi 1 senede yapıyorsan HyperCasual oyunu 1 haftada yapıyorsun. Bu süre içerisinde fikir, üretim ve pazarlama da dahil. (Stajımdan dolayı biliyorum. Bilgisiz insanlar buna da laf etmesin diye belirttim.)
Ülkemizdeki şirketlerin %90 gibisi HyperCasual tür oyun yapıyor. Bu sebeple HyperCasual türü üzerinden gittim. AAA oyun yapmak istiyorsan bu ülkede zor.

Ayrıca artık oyunlar oyun motoru ile yapıldığı için işler daha da hafifliyor. Sıfırdan bir sistem yazılmıyor. Zaten hazır olan sistemler kullanılıyor. Kimse oturup da OpenGl, DirectX falan kullanmıyor. Bunu yapanlar ya zevk yada büyük şirketler kendi oyun motoru için yapıyor ki bu bir istisna.

Önümüzde Web3, Metaverse gibi konular var. Her iki alanda da bilgi sahibi olmak büyük avantaj sağlar.
 
Oyun geliştiriciliğini de çok düşündüm ama ailem ülkede doğru düzgün oyun yapılamıyor, yapılanlar da PS1'deki gibi oyunlar oluyor dedi bu da beni korkuttu çünkü yurt dışına çıkacak olmama rağmen 3 yılım ne de olsa burada geçecek ve ben dışarıdakilere kendimi kanıtlamak adına bir proje ile gitmem gerektiğini düşünüyorum.

Hocam, doğrudur ülkemizden popüler AAA oyunlar çıkmıyor, öyle stüdyolar da yok. "PS1'deki gibi" den kasıtları yeni trend olan tırnak kesmeli tıraş etmeli bol reklamlı mobil Hypercasual oyunlar olabilir. Fakat o oyunlar 1-2 hafta gibi sürelerde yapılıp sunuluyor, hızlı üretim, hızlı tüketim oyunlar. AAA ile karıştırılmamalı.

Ülkemizde çok güzel oyun stüdyoları var. Çok da güzel projeler yapıyorlar, zaten eğer üniversitede Dijital Oyun Tasarımı okumak istiyorsan dönem ödevin Unreal Engine ile kendi küçük FPS oyununu tasarlamak olacak.

"Kendini kanıtlamak adına bir proje ile gitmek" ise, oynadığımız hiçbir oyun 2-3 kişinin eseri değil, büyük bir takımın birlikte uzun aylar, yıllar süren emeği. Tek bir kişi olarak yapabilecekleriniz zaten sınırlı, dünyayı baştan yaratmanız istenmiyor, ne kadar küçük, ne kadar dandik olursa olsun, assetleri hazır olsun sizin olsun, sizin elinizden geçip Google Play'de bulunan 3-4 oyun güzel bir portfolyo yerine geçecektir.
Zaman harcadıkça, deneyim kazandıkça bu gelişim her açıdan elinizden çıkan emeğe de yansıyor zaten, web tasarımı da öyle, öğrenip oturmakla bitmiyor. Deneyip deneyip her seferinde yeni bir şeyler çıkarıp deneyim kazanmak zorundasınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı