YKS hazırlık süreci, tercihler ve geleceğin meslekleri

OnurDoğan63_19

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2021
Mesajlar
1.214
Makaleler
4
Çözümler
7
Canlar merhaba. Çoğunuz beni artık tanıyorsunuz. Hem psikoloji alanında hem de teknoloji alanında ilgim ve yeteneğim olan birisiyim. Burada vakit geçirmek sizlerle olmak bana oldukça keyif veriyor bunu belirteyim. Gelelim asıl konumuzda. Tercih danışmanlığında dikkat ettiğim ve buradan da YKS hazırlık sürecinde olanlara kısa kısa önerilerde bulunacağım.
Öncelikle 12. sınıfa gelen bir bireyin veya mezuna kalan bir bireyin çoktan mesleki tercih olgunluğu oluşmuş olmalıdır. Her ne kadar günümüz şartlarında daha çok atanma kaygısı veya daha çok para kazanma hevesi öne çıksa da, birey önce ilgisine, yeteneğine göre meslek seçimine çok daha önceki dönemde karar vermiş olmalıydı.
Birey mutlaka okul psikolojik danışmanına gidip bilgi almalıdır, okul psikolojik danışmanın rahatsız edip sürekli kapısını çalıp bilgi peşinde koşmalıdır. Evet okul psikolojik danışmanı ara ara seminer verse de, unutmayın hiçbir mesleki bilgi gelip sizi bulmayacaktır, siz onun peşinden koşmalısınız. Hangi bölüm, hangi üniversite, hangi il vs. gibi konularda olabildiğince araştırmacı olup takıldığınız yerde okul psikolojik danışmanını "çalıştırmalısınız."
Bu süreçten sağlıklı geçtiğinizi varsayarak sınav hazırlık aşamasına geçiyorum. Öncelikle ders çalışırken kesinlikle dikkatinizi dağıtacak materyalleri etrafınızda bulundurmayın, hele ki telefon, tablet, bilgisayar çok sakıncalı. Verimli çalışmanızı etkileyecektir. Derse başlarken bu saydığım cihazları başka odaya koyabilir hatta ailenize verip "ders çalışırken dikkatimin dağılmasını istemiyorum, sizde kalsın" diyebilirsiniz. 50 dakikalık ders çalışma 10 dakikalık mola ile (molalarda yine kesinlikle telefon vb. cihazlarla meşgul olmamalısınız) devam etmelisiniz. Önce konu anlatımı kavranır, sonra test çözülür mantığı ile hareket etmenizi tavsiye ederim. Konuya dair elinizdeki ilk testleri çözerken konu anlatım notlarınız açık olabilir. Bunu sonraki testlerde yapmamalısınız ama. Konu anlatımı tamamlanıp, testler çözüldüğünde sonra can alıcı noktaları özellikle testlerde sorulan kısımları ve sorulabilecek dediğiniz yerleri mutlaka ayrı özet bir sayfası ile çalışın. Onlar size sonradan lazım olacak, onları dosyaya koyabilirsiniz. Sınava 2 ay kala tekrardan her ders için yine en az birer tane daha soru bankası almanız gerecek. Amaç burada konu tekrarı olacak, ilk aylarda çalışılıp unutulan konular için mükemmel bir tekrar serisi olacak sizin için. Bu aşamada her ders her ünite için hazırladığınız (biraz önce bahsettiğim özet notlar) notlara göz atıp öyle soru bankasını çözmelisiniz. Sınava 4 hafta kala ise, artık konuların neredeyse tamamı sizlerle anlatılmış olur, veya siz çalışmış olursunuz, bu aşamada deneme çözümlerine başlamalısınız, 2 hafta kala ise günde 2 denemeye çıkartmanız gerekiyor. Unutmayın bu işin anahtarı deneme çözmektir. Deneme çözerek YKS kapısını kolayca açabilirsiniz. Unutmadan bahsedeyim, çözülemeyen sorular sıcağı sıcağına mutlaka en geç o hafta çözüme kavuşturulmalıdır. Ben hep şöyle derim öğrencilerime “çözdüğün sorular umurumda bile değil, çözemediklerin ne durumda” derim. Çünkü çözdüğünüz sorularla gerçek sınavda karşılaştığınızda mutlaka yaparsanız, ama çözemediğiniz sorular denk gelirse, bir de o sorunun çözümü öğrenilmemişse vay halinize. Umarım böyle bir sorunla karşılaşmazsınız, çünkü çok büyük bir pişmanlık olur sizin için, keşke çözümünü öğrenseydim dersiniz. Kısaca sınav hazırlık aşamalarından böyle bahsetmek istedim.
Gelelim tercih aşamasına. Maalesef bizde şöyle olur, birey tercih günü gelip çattığında hangi bölümü seçsem diye düşünür hala, bu da yanlıştır. Ama dediğim gibi şartları da göz önünde bulundurarak öğrencileri çok ta suçlamak istemiyorum tabiî ki, şu anki içsesinizde kesinlikle haklısınız, duyuyorum dediklerinizi.
Tercih yaparken mutlaka il, ilçe, fakülte, yüksekokul iyi araştırmalıdır. Çoğu fakülte ana kampüsten farklı bir yerde, çoğu yüksekokul merkezden farklı bir ilçede olmaktadır. Bu önemli bir kısımdır. Bir de özel şartlar vardır, onlarda zaten tercih yaparken size kodlar halinde çıkıyor. Dikkat etmelisiniz. Tercih yaparken puana değil yüzdelik dilime bakılır. Çünkü puanlar yanıltıcı olabilir, genelde sıralamaya göre tercih yaparız. Sıralamada ise genelde şöyle yaparım ben; eğer öğrenci 10binlik dilimde ise 5 bin – 15 bin arasında tercih yapabilir. 20 binde ise 10 bin 30 bin arasında tercih yapabilir. Ben genelde yarısı iki katı mantığı ile hareket ederim ama bu sıralama arttıkça değişir benim tercihlerimde. Bir de dikkat edilmesi gereken şu durum var, öğrenci mesela 25 binde tercihlerini 10 bin 12 binlik yerler ile doldurmuş ve sonlara 25-26 binlik yerlere eklemiş çok yanlış, her ihtimale karşı 25 binde olan bir kişi en az 35 binlere kadar tercih yapmalıdır ki açıkta kalmasın. Genel olarak diyeceklerim bunlar.
Geleceğin meslekleri olarak gördüğüm kısma ise şu şekilde değineceğim;
Yazılım, yapay zeka, uzay bilimi, veri güvenliği, alternatif enerji kaynakları, uçakla alakalı bölümler, anahtar kelimelerini yazdığım bölümler bana göre geleceğin gözde meslekleri arasında olacaktır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı