720p mi m1080p mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

S.T.R.A.N.G.R.

Kilopat
Katılım
30 Mart 2013
Mesajlar
1.185
Makaleler
2
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Hangisi daha kaliteli görüntü sunar? m1080p'nin boyutu neden bu kadar düşüktür? Aynı filmin 720p olanı 4-5 GB iken m1080p olanı 2,5-3 GB. Sizce hangisini indirmek daha mantıklıdır?
 
Normalde 1080p daha iyi görüntü sunar ve kapasite olarak 720p'den daha fazladır ama senin bahsettiğinde ise o 720p ile 1080p' nin sıkıştırma biçimleri farklıdır dikkat et.
 
Merhaba ; bir sinema öğrencisi olarak konu hakkında az çok bilgi sahibiyim. çektiğimiz filmlerin kurgularını kendimiz yaparken bir çok teknik detayıda öğrenmiş oluyoruz. Size dilim döndüğünce konuyu anlatmaya çalışacağım.

Yaygın olarak filmlerin kalitesinin piksel sayısı ile doğru orantılı olarak arttığı düşünülmektedir ve yine genel olarak doğru bir bilgidir fakat çeşitli video kodlamaları bulunmaktadır. bu kodlamalar piksel başına düşen boyutu azaltarak görüntüyü sıkıştırır. (.mkv, .mp4, .mpeg vs...) bu nedenle yüksek piksel sayısına sahip her video güzel görünmez. Örnek vermek gerekirse bir zamanlar çok yaygın kullanılan halende kullanılmakta olan .xvid formatı o kadar güzel bir sıkıştırma işlemi gerçekleştirir ki 4.7 gb'lık bir dvd ile 700 mb'lık bir xvid video benzer bir görüntü'ye sahiptir.(Bu örneğe eleştiri getirilebilir. İlla farkları var ama aradaki boyut farkı oranın yanından geçemez.) Fakat her sıkıştırma işlemi böyle güzel sonuçlar vermemekte.

Birde internette dolaşan o kadar çok video sıkıştırma sistemi var ki sizlere saymam mümkün değil. Örneğin upscale (büyütülmüş) filmler vardır. bunlar orjinal çözünürlükten bilgisayar yordamı ile full hd vb. çözünürlüğüne getirilmiş video dosyalarıdır fakat çektiğiniz fotoğrafı yakınlaştırmaktan bir farkı olmaz ve gereksiz bir şekilde gb'larca yer alır.

Son olarak size önereceğim upscale gibi gereksiz işler ile uğraşmak istemiyorsanız Publichd Sparks vs.. gibi bu işi yaptıklarını kanıtlayan grupların adlarının geçtiği dosyaları indirmeniz olacaktır. eğer ikilemde kaldığınız bir nokta olursa dosya isimlerinde ki bluray h.264, DTS vs gibi kavramları google'da aratarak ne olduklarını anlayıp kararınızı verebilirsiniz.
 
720p ve üstü HD film ve animelerde her zaman 10 bit olarak encode
edilip edilmediğine dikkat edin. 10 bit değilse indirmeye bile değmez. tabii bu tamamiyle benim görüşüm. bir de ekran kartınız müsait ise madvr kullanın. o zaman bu kalitedeki vidyoları hakkıyla seyretmiş olacaksınız.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı