Darboğaz ve Render ne demek?

team4sed

Kilopat
Katılım
18 Mayıs 2014
Mesajlar
768
Makaleler
6
Çözümler
1
Yer
Dünya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Forumda bazı konularda görüyorum. Bu ekran kartı bu işlemciye darboğaz yaparmı?, Bu ekran kartı bu işlemciye uyumsuz olmuş gibi mesajlar var.
Birde render sistemi denilen çok güçlü donanımlar kullanan bilgisayarlar dikkatimi çekti. Neden bu kadar yüksek donanımlar kullanılıyor? Bunları anlatabilirmisiniz?
 
Ekran kartı ile işlemcinin uyumsuzluğu olmaz. İstediğiniz bir işlemci ile istediğiniz ekran kartını kullanabilirsiniz. Darboğaz demek, kasanın ekran kartına veya kullanılan tüm kablolara oranla hacimsel olarak yetersiz olması, güç kaynağının diğer herhangi bir bileşene yetmeyecek durumda olması, soğutucunun en ufak bir yükte yetersiz kalması, kullanılan RAM'lerin yapılacak işe yetersiz olması gibi gibi sıralanabilir.

Ha render'i eklemeyi unuttuk.
Şimdi render iki farklı konuda incelenebilir.
1- Herhangi bir medya dosyasının üzerinde oynama yapıldıktan sonra bunun istediğimiz formatta çıktısını almaya render işlemi diyoruz. (Resmi tanımı olmasa da halk arasında anlaşılan tanımı.)
2- Resimlerde bir figürü arka planından ayırıp sadece o nesneyi tek başına kullanılabilir hale getirmekte render işlemidir. (Mesela League of Legends karakteri Katarina'yı arkadaki görselinden ayırmak.)
 
Son düzenleme:
Dar boğaz konusuna düzeltme yapalım.

Dar boğaz tabiri "bottle neck" yani şişe boynu kavramından dilimize geçmiştir. Şişeden suyun dışarı akış hızını, kanalın en dar olduğu nokta belirler yani içeride ne kadar su olursa olsun, akış hızı en dar noktadan aynı anda geçebilen su miktarı ile ölçülür.

Benzer şekilde elektronikte, bilgisayar mimarisinde de sistemin hızı en yavaş aktarıma göre belirlenir. Bu durumda eğer kullandığınız işlemci, ekran kartının ihtiyaç duyduğu veri miktarını ekran kartına yeterince hızlı besleyemez ise burada bir dar boğaz, şişe boynu, oluşur ve istenilen performans alınamaz. Bu durum işlemciden kaynaklı olarak gerçekleşmeyebilir, benzer şekilde veri yolları da bu yetersizliğe sebep olabilir.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı