PHP ve MySQL öğrenmeye çalışıyorum ama terimler kafamı karıştırıyor

Can ULUTAS

Hectopat
Katılım
24 Mayıs 2014
Mesajlar
376
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, başlıkta da belirtmiş olduğum üzre bu iki dile yeni başladım ve gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum. Bu iki dili öğrenmek için birde kitap aldım, ama kitapta terimler var ve ben terimleri anlamakta güçlük çekiyorum ve bir noktadan sonra kafam karışmaya başlıyor. Not aldığım terimleri açıklamanın sonuna ekleyeceğim, aldığım kitapta budur arkadaşlar Php Ve Mysql - Vatan Bilgisayar . Şimdiden herkese teşekkür ederim.
Not: Başlığı düzgün yazamamış olabilirim. Kafama takılan yerleri ve terimleri bu konu altında tekrar sormak istiyorum. Forum kuralları açısından bir ihlal söz konusu olacak ise, yönetici arkadaşlar, lütfen beni bilgilendiriniz.

Sorularım;
-Nesne tabanlı programlama nedir ?
-Dinamik içerik nedir ?
 
Giriş seviyesinde ki biri için, Nesne tabanlı programlamayı direk anlatmak zordur. Ama, en basit haliyle insanları göz önüne alalım. Göz rengi, şaç rengi , boy , kilo yaş tüm insanlar için ortak değil mi ? Nesneye yönelik programlama geliştirenler de demiş ki ; Her bir insan için bu kadar değişken yazacaklarına, biz bir veri türü daha yapalım, o ortak alanları tutsun. Veri türünün adına da class demişler. Nesneye yönelik programlama ortaya çıkmış

Nesneye Yönelimli Programlama olmasaydı.
Kod:
string aliningözrengi="kahverengi";
string alininsacrengi="kızıl";
double alininboyu=1,70;
int alininkilosu=23;
string ayseningozrengi="ela";
string ayseninsacregi="sarı";
double ayşeninboyu="1,60";
int ayşeninkilosu=22;
Bu şekilde olurdu. Ancak bir programın çalışmasının yanında geliştirilebilirliği de çok önemlidir. Böyle bir programın hem geliştirme maliyeti yüksek hemde kompleks bir yapıdadır.

Nesneye Yönelik Programlama ile
Kod:
class Insan_ozellikleri    // nesne budur
{
public:
string gözrengi;
string alininsacrengi;
double alininboyu;
int alininkilosu;
}

Insan_ozellikleri  ali; // buda objesi oldu
ali.gözrengi="kahvrerengi" 
                .
                .
                .

Bu en temel sebebi günümüzde programlama diline göre nesnelere bir çok özellik eklenmiştir.

Dinamik ve Static kavramlarından bahsedecek olursak, Statik bir veri , program başlangıcından sonuna kadar aynı değere sahip olanlardır. Dinamik ise değişkenlik gösterendir.

Not: C++ dili ile açıklamaya çalıştım , Sebebi ise Php'de değişkenleri $değişken adı şeklinde olacaktı ve anlaşılması zorlaşacaktı.
 
Elinde ki kitap PHP 5.3.8 sürümü için yazılmış bir kitap ve bir çok konuda eski kalmakta. Bu yüzden bir çok konuyu Php.net ve Google üzerinden tekrardan arat. Ayrıca kitap Oop anlatımı dışında yeterli denecek içeriğe sahip güzel bir kitap, eski olmasına rağmen. Diğer yandan nesne yönelimli programlama kavramını ve nerelerde kullanacağın konusunda kafanı karıştıracaktır. Bu yüzden Oop ile pratikten ziyade uygulamalar yapmaya çalışırsan nerede nasıl kullanacağını da kavrarsın. Byanigli de zaten kitapta ki örnek tarzın da bir örnek vermiş C++ ile. Ayrıca Mysql bir dil değil, veritabanı yönetimini sağlar.
 
Bak benimde başta kafam karışıyodu ama pes etmedim öğrendiklerimi 6-7 kere kullandım. Mesela bak kitabı oku yani adam mesela anlatıyor işte şu komut şuna yarar diye o komutu 6-7 kere kullan sürekli tekrar et gereksiz projeler yap. Mesela yaşı 15 ise ekrana 15 yaşındasın yazsın gibi şeyler yap. Sürekli böyle çalış öyle öyle öğrenirsin. Terimler ingilizce olduğu için karışık geliyor. Türkçe düşün daha kolay gelicek mesela mysql'deki INSERT INTO Türkçe anlamı YERLEŞTİR gibi bi anlama geliyor. İçine yerleştir gibi php'deki echo/print yazdırma/söyleme anlamına geliyor. Eminim php ve mysql öğreniceksin ilk 1 hafta zor gelir daha doğrusu bana öyle geldi. Sürekli herşeyi tekrar ettim, zorladım kendimi öğrenicem diye. Öğlen oturdum gece 2-3 te kalktım bişeyler öğrendim. Herkes öğrenebilir Türkçeyi nasıl öğrendiysek şuan konuşabiliyosak bu da bi dil sadece, bilgisayarın anladığı bize karışık gelen diller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar, microsoft visual studio 2012 kullanıyorum ve sürekli programı kaldırıp tekrar yüklememe rağmen aynı hatayı alıyorum. Bilen varsa yardım edebilir mi ?
 

Dosya Ekleri

  • hata.png
    hata.png
    37,9 KB · Görüntüleme: 339
Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni başladıysan , kitap okumanı kesinlikle tavsiye etmem..
Ben PHP`ya yeni başlarken PDF kitap indirdim , sonra kitap aldım ama hiç birinin faydası olmadı .. Çünki kitaplar en azından 30-40 % bilenler için .. Yeniler için deyil .. Yeni başlıyosan biraz internetten videolara bak .. echo , if+else,svitch+case,SQl da işleri ve S. Öyrendikden sonra kitap okumaya başla ..
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı