Ateizm'in 7 Türü

Bir Matmazel

Hectopat
Katılım
10 Ağustos 2020
Mesajlar
4.768
Makaleler
1
Çözümler
6
Yer
İzmir
Felsefe, kendini ve evreni anlama üzerine birçok yayın yapan hatta kendi anlam arayışı için Hindistan, Japonya gibi ülkelere giden Buda'yı Spinoza ve Gazzali'yi birbirinden farklı düşünürleri özümseyen ve yeni nesillere sunan Pelin Dilara Çolak bu pazarki videosunda Ateizm'in 7 farklı türünü ele aldı.

Dilara'nın bu video için kullanmış olduğu kaynak kitap John Gray - Ateizm'in Yedi Türü.

Ateizm'in Yedi türüne bakacak olursak

1 - Yeni Ateizm : Kısaca dinler artık gereksizdir yanlışlanabilirdir der.
2 - Seküler Hümanizm : Ateizm'in ilerleme ilikle açıklanması
3 - Evrimci Mistisizm : Evrimleşerek bir yere gidiyoruz... Burada yaratıcı tanrı yok, insanın zamanla tanrılaşması var...
4 - Gnostisizm ve Modern Siyasal Din : Önceden tanrının konulduğu yere artık insan konuluyor. Yine insanın tanrılaşması söz konusu.
5 - Tanrı Düşmanları : Tanrı vardır ve kötüdür diyen tür.
6 - İlerleyişin Olmadığı Ateizm : Dinler ve tanrı kavramı insanların hayal ürünleridir. Dinin farkındayız, ortaya atılanları biliyoruz ama bunlar hayal ürünüdür.
7 - Başka Bir Tanrı / Doğa : Tanrı insan biçimli yani antropomorfik değildir. Doğa ile birdir.

Özellikle içeriğin sonunda Dilara'nın da dediği gibi bu 7 türe baktığımız zaman Ateizm'de bile tanrının yerine yine bir şeylerin konulmaya çalışıldığını görüyoruz. Yani insanlar için inanmak inanmamaktan her zaman daha ağır basıyor. Tanrı'yı reddederken bile yeri bir şeylerle doldurulmaya çalışılıyor. Hem bu videonun hem de Ateizm'in türlerinin vurucu noktası tam da bu aslında.

Öncelikle videoyu incelemelisiniz. Gerçekten çok güzel bir video.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Daha sonra burada kendinizi hangi tür ateizme yakın hissettiğiniz üzerine konuşabiliriz. Ya da bu görüşler konusunda fikirleriniz varsa bu konu üzerinden tartışabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleme:
Aslında bu panteizm olarak karşımıza çıkıyor bir nevi.

İlginç olan nokta, bunun islama da sirayet ettiğini tasavvufta gözlemleyebiliyoruz.

Özde, elmalar ve armutlar şeklinde basitçe ayrımı olamayacak konular ve dikine tartışmalarda, iyice içinden çıkılmaz hâllere sebebiyet verebiliyor.

Açıkcası "Tanrı tartışılabilir bir hâldeyse, Tanrı değildir" temelinde bir düşünceye sahibim; lakin bu demek değildir ki bu düşünce bana bir avantaj sağlayacaktır.

İnsanın tanrılaştırilması gibi bir durumun ideolojik bir temele ihtiyaç duyduğunu da düşünmüyorum ki yeri geldiğinde doğayı da şekillendiriyoruz ve bilinçsiz hareketlerimiz bile, doğaya etki ediyor.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı