Bilgisayar programcısı, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisi arasındaki farklar neler?

yiğit Arpacı

Femtopat
Katılım
1 Mart 2023
Mesajlar
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bilgisayar programcısı, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisi arasındaki farklar nelerdir? Ve hangisi daha mantıklı bir meslek detaylı anlatırsanız sevinirim.
 
Bilgisayar programcılığı: Kodları bilgisayarın izleyebileceği şekilde mantıksal diziye dönüştüren programlar yazan meslek dalıdır.

Yazılım mühendisliği: Yazılım mühendisliği sadece yazılımla ilgilenen meslek dalıdır.

Bilgisayar mühendisliği: Bilgisayar mühendisliği hem yazılım hem de donanımla ilgilenen meslek dalıdır.

Hocam en çok para kazandıran ve bana göre en mantıklısı bilgisayar mühendisliği.
 
Yok böyle meslekler. Üniversite bölümleriyle meslekleri karıştıyorsunuz. Hukukçu ya da tıpçı diye bir meslek de yok mesela, avukat, hakim, savı, doktor vs. var.

Yazılım mühendisi ya da programcı gibi unvanları meslek tanımlarında kullanan şirketler de bunu bir standarda bağlı olarak (en azından bu sektörde, inşaat gibi daha hassas alanlarda bir kısıtlaması olabilir) yapmıyorlar. Kimi şirket aynı işi yapan adama yazılım mühendisi titrini uygun görürken kimi şirket yazılım geliştiricisi ya da yazılım geliştirme uzmanı titrini uygun görebilir. Benzer şekilde illa bilgisayar mühendisi diye bir meslek ismi olmasına gerek yok, şirket pozisyona AR-GE uzmanı ismini verip bilgisayar ya da elektrik-elektronik mezunu birisini arayabilir o pozisyon için. Bu işin aynısını yapan kişiye başka bir şirket donanım mühendisi diyebilir mesela.
 
Merhaba, üstteki arkadaşın dediği gibi bunlar meslek değil, mezun olunca alacağınız unvandır. Firmalar ellerindeki pozisyonlar için açtıkları ilanlarda adayın taşıması gereken şartlara bu unvanları yazarlar.

Mesela bir yazılım geliştirici pozisyonu için "Üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar bilimleri ya da benzer bölümlerinden mezun olmuş..." diye başlayabilirler. Devlette değilseniz "Mühendis" unvanını kullanmazsınız genelde. Mezun olduğunuzda alacağınız unvan, başvuracağınız iş imkanları için geçerlidir, sizin kastettiğiniz sanırım hangi bölümden mezun olursam hangi işlere başvuracağım gibi bir şey değil mi?
 
Bir Yazılım Geliştiricisi ile bir Yazılım Mühendisi arasındaki temel fark şudur; geliştirici, daha çok yazılımı oluşturan bileşenlerdeki problemlerle ilgilenir, Mühendis ise tabiri caizse büyük resme bakar, yazılımın genel hatlarıyla tasarımından ve yapısından sorumludur.
 
Bilgisayar programcısı, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisi arasındaki farklar nelerdir? Ve hangisi daha mantıklı bir meslek detaylı anlatırsanız sevinirim.

Şu anda çalıştığım şirket dahil birçok şirket yeni mezun tecrübesiz yazılımcı ilanlarında açık öğretim mezunlarını, 2 yıllık mezunlarını ve alakasız bölümlerin mezunlarını direkt sonraki aşamaya geçirmeden filtreleme kısmında eliyorlar. 4 yıllık örgün yazılım ile ilgili bir diploma kesinlikle tavsiye ederim. İllaki bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi mühendislik okumak şart değil, yönetim bilişim sistemleri ve bilgisayar bilimleri diplomaları da iş görür. Ancak programcılık diploması 2 yıllık olduğu için sektörde pek bir işlevi yok, iş başvurularında sorun yaşarsın.
 
Bilgisayar programcısı, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisi arasındaki farklar nelerdir? Ve hangisi daha mantıklı bir meslek detaylı anlatırsanız sevinirim.
Mesele kendini nekadar geliştirdiğinle alakalı bilgisayar programcılığında genelde c# web tasarım falan görürsün mühendisliktede c++ gösteriyorlardı bizim zamanımızda ikisindede donanımı öğretirler fakat mühendislik konuyu genel olarak ele alır yazılım mühendisi sadece yazılım gösterir.Önlisansdan sonra okumayacağım diyorsan arkadaşın dediği gibi bilgisayar programcılığıyla uğraşma yönetim bilişim sistemine tamamlayabilirsin dgs ile lisans programı olarak arkadaşında dediği gibi iş görür.Bilgisayar proğramcılığında mat 1 görürsün max ama mühendislikte mat konusunda baya zorluyorlar baştan söyleyeyim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı