Eşit ağırlıkta önü açık bölümler nelerdir?

Edit: Mesleği bıraktım, KPSS ile MEB'de bir ilçede düz memurluk yapıyorum. Unvan ise "büro personeli" diye geçiyor. Kafam rahat en azından. Giden yıllarıma, emeğime her gün sövüyorum orası ayrı.

Abi hala çalışıyor musun, düz memurluk nasıl bende düşünüyorum 3 ay kaldı bu arada sınava sen kaç puanla girdin iş ilanları zor bulunuyor mu? KPSS'ye çalışırken hangi kaynakları kullandın bir de kaç ay çalıştın sınava ben şimdi başlamayı düşünüyorum 3 ay içinde yetişir mi bilemiyorum.
 
Yönetim Bilişim Sistemleri, ileride tamamen domine eder eşit ağırlığı, başarı sıralamalarından anlaşılıyor zaten
Bu bölümü sadece açık öğretimde 75 bin örgünle birlikte 100 bin kişi okuyormuş en çok mezunu olan bölümlerden biri bu kadar önerilme sebebi ne olabilir
72aea02bad1de2bb96c4e40783d33467.jpeg


@bogazici99 @pilavcikemo @basar55
 
Bu bölümü sadece açık öğretimde 75 bin örgünle birlikte 100 bin kişi okuyormuş en çok mezunu olan bölümlerden biri bu kadar önerilme sebebi ne olabilir Eki Görüntüle 2223294

@bogazici99 @pilavcikemo @basar55

Öncelikle YBS bölümünün açıktan okunması günümüzde diploma almak hariç hiçbir işe yaramıyor. Özel sektörde açıköğretim diplomasının yazılım alanında hiçbir karşılığı yok, birçok yazılım şirketi açıköğretim mezunlarını daha ön eleme aşamasında filtreden eliyorlar. Bu yüzden açıköğretim mezunlarının büyük kısmı iş bulamıyor. Açıköğretim YBS bölümünü sadece tek bir durumda işe yaradığını gördüm, o da yazılım sektöründe ciddi bir açığın olduğu dönemde ve öncesinde (2023 ve öncesinde) sektöre alaylı (diplomasız) olarak girmiş ve sonrasında iş değiştirme durumda sorun yaşamamak için lisans diploması bulundurmak amacı ile tercih ediliyor. Ancak bu dediğim kişiler zaten halihazırda sektörde mid (orta seviye tecrübeli) veya senior (tecrübeli) seviyelerine ulaşmış kişiler oldukları için sektöre yeni girecek adayları bağlamıyor. Junior (yani yeni mezun) adaylar için özellikle yazılım sektörüne girmek için diploma oldukça belirleyici bir kriter, artık 2 yıllık programcılık mezunu olmanın veya açıköğretim YBS mezunu olmanın pek bir anlamı yok. O yüzden açıköğretim kontenjanını dahil etmek mantıklı bir durum değil, iş bulma kısmında oldukça sorun yaratacak bir diploma türü, birkaç istisna olabilir ancak şu anda çok büyük çoğunluk açıköğretim diploması yüzünden iş bulamıyor, gelecek için de durum pek iç açıcı değil.

Örgün kısmında ise durum çok daha pozitif, çünkü özellikle DevOps, SAP/ERP iş analistliği gibi pozisyonlarda YBS mezunları tercih ediliyor. Bu alanlar haricinde bir bilgisayar mühendisliği mezunu gibi işin development kısmında da çalışan sayıları oldukça fazla YBS mezunu var. İş istihdamı yüksek ve aylık ortalama kazancı da iyi bir meslek olduğu için, özellikle de eşit ağırlıkta yazılım alanında ilerlenebilecek tek bölüm olduğu için talep görüyor. Eşit Ağırlık bölümlerinin durumu ortada, en iyi kabul edilebilecek Hukuk, Psikoloji gibi bölümlerde dahi ciddi bir işsizlik sorunu varken doğal olarak kazancı ve iş imkanından ötürü YBS ciddi oranda talep görmeye başladı, ancak şunu iyi bilmek lazım, bu bölüm yazılıma ve yönetime ilgi duyan adaylar için işe yarayan bir bölüm, ilgisi olmayan bir aday için önerdiğim bir bölüm değil çünkü teknik bir meslek ve mezunları özel sektörde çalışıyor, doğal olarak kendini geliştirmek oldukça önemli bir faktör. Bu sadece YBS için değil Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi bölümler için de geçerli, diploma birçok iş başvurusu için önemli bir kriter ancak şirketler sadece diplomaya değil, başvurduğunuz pozisyon için uygun teknolojiye ne kadar hakimsiniz, yaptığınız projeler neler bunlara bakar. O yüzden yatarak okumayı planlayan bir adayın uzak durması gereken bir bölüm, okul size sadece temel algoritma ve programlama becerisi verir, ilerleyeceğiniz alanı sizin belirleyip ona uygun bir roadmap bulup uygun programlama dillerini öğrenip okul haricinde de kendinizi geliştirmeniz gerekli. Tecrübeli yazılımcıların iyi gelir elde etmesinin sebebi de bu, ilerlemesi oldukça zor bir yol, herkese uygun bir meslek değil, gerçekten IT alanına ilgi duyan ve çalışkan bir adayın tercih etmesini öneririm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı