Anasayfa Haber ATI Radeon HD 6000 serisi ”Southern Islands” Kasım’da Satışta!

ATI Radeon HD 6000 serisi ”Southern Islands” Kasım’da Satışta!

Kışa girerken piyasaya çıkacak olan HD 6000 serisinin özellikle de  alışveriş sezonuna denk gelmesi GPU piyasasının yeniden alevleneceğinin göstergesi. DigiTimes’ın haberine göre firma, iş ortaklarıyla birlikte HD 6000’in hazırlıklarını yapmaya çoktan başladı bile.

AMD’nin ATI Radeon HD 5000 serisi  ile nVidia’yı nasıl sıkıştırdığından ve liderliği ele geçirdiğinden burada bahsetmiştik. HD 5000 serisiyle hala piyasada liderliği elinde bulunduran firmanın yeni HD 6000 serisi de ufukta gözükmeye başladı.

Kod adı “Southern Islands” yani “Güney Adaları” olacak olan HD 6000 serisi ekran kartlarının TSMC’nin 40 nm üretim teknolojisi ile üretileceği bildirildi. Her ne kadar ilk başlarda AMD yeni ekran kartlarını 32 nm olarak üretmeyi planlamış olsa da TSMC’nin 32nm’yi pas geçerek 28nm’ye atlaması, AMD’nin halihazırda kararlı ve oturmuş olan 40 nm’de karar kılmasına neden oldu.

Technopat yorumu: nVidia’nın 40nm üretiminde yaşadığı hatalardan AMD’nin ders aldığı su götürmez bir gerçek. Zira HD 6000 serisinin 28 nm teknolojisiyle üretilmesi, nVidia kalesine atılacak çok daha sağlam ve havalı bir gol olurdu. Öyle görünüyor ki AMD, HD 6000 serisiyle mevcut liderlik pozisyonunu sürdüreceğini düşünüyor ve 28 nm ile gereksiz risk almak istemiyor. Öte yandan nVidia aradaki farkı kapamak istiyorsa HD 6000’den en fazla 3 ay sonra bizi şaşırtacak birşeyler yapmalı. Örneğin AMD’nin cesaret edemediği 28 nm teknolojisine geçmek hoş bir sürpriz olabilir.