Anasayfa Makale Pratik Oyun oynarken bilgisayar reset atıyor

Oyun oynarken bilgisayar reset atıyor

Oyun oynarken bilgisayar reset atıyor, çözümü nedir? İşte cevabı…

S: AMD Athlon X2 +4000 işlemci, ATI Radeon HD 3650 ekran kartı, 2 GB RAM ve AMD 690G anakart.

  1. Oyun oynarken veya bilgisayarı kullanırken bilgisayar birdenbire reset atıyor ve “Now system is Backup BIOS” yazısı çıkıyor. Bu olay daha çok oyun oynarken oluyor. Oynadığım oyunlarsa Call of Duty 4, Company of Heroes gibi oyunlar ve bu oyunları tüm efektler açık bir şekilde kasmadan oynayabiliyorum. Bunun sebebi ve çözümü nedir?
  2. Bilgisayarımı kapattığım zaman modemimi açık unuttuğumda kapatma tuşuna basıca bilgisayar açılıyor, şayet bunu kapatma işlemi sırasında yaparsam bilgisayar kendini tekrar açıyor. Bunun sebebi ve çözümü nedir?
  3. Bilgisayarıma birkaç gün önce format attım ve ses sürücülerini yükledikten sonra hoparlörüm sesi derinden vermeye başladı. Bu sorunla farklı kulaklıklar takınca da karşılaştım. Daha önce format attığımda böyle bir sorunla kadılaşmamıştım. Bunun sebebi ve çözümü nedir?

Technopat Cevabı:

Merhabalar, orta seviyede bir sisteminiz olduğunu söyleyerek başlamak istiyoruz ve ekliyoruz: sistemin güç kaynağını da yazsanız daha iyi olurdu. İlk soruna gelelim önce: bu sorunun nedeni işlemci ısınması, güç yetersizliği, ekran kartı ısınması gibi birçok neden olabilir.

Öncelikle Aida64 adlı yazılımla sistemin ısı değerlerini kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle de oyunlarda tabii ki. Isı sorunu yoksa güç kaynağınızın en az gerçek 400 Watt sunabilen kaliteli bir ürün olduğundan emin olun. Zira oyunlar en çok güç ihtiyacı olan ve sistemi en çok ısıtan yazılımlardır. Ayrıca BIOS ile ilgili bir sorun olduğunu zannetmiyoruz fakat BIOS güncellemesi yapmanızı da tavsiye ederiz.

İkinci sorun BIOS ayarlarıyla ilgili. BIOS’ta Power on by Modem/Ring veya AC Back After Power Loss ayarları mevcut. Bu ayarları kontrol edip ilkini Disabled, ikincisini ise Power Off olarak değiştirmeniz gerekli. Yine varsa diğer Wake Up ayarları, bunları da anakart kitapçığını okuyarak devre dışı bırakmalısınız. Ayrıca bazen bu sorun da kalitesiz güç kaynaklarından ve sorunlu BIOS’lardan kaynaklanabiliyor.

Ses kartınız yüksek ihtimalle bütünleşik Realtek AC’97 veya HD Audio’dur. Bu durumda Realtek’in kontrol paneline girin ve oradaki ortam ayarlarını kontrol edin. Ayarlarda “Amfi Tiyatro” yazıyorsa şaşırmayın.