Anasayfa Makale İncelemeler LG W2486L

LG W2486L

Huzurlarınızda LCD’nin veliahdı LED

Bir zamanlar CRT vardı, namı diğer katot ışın tüpü. O kadar büyüklerdi ki bu monitörler, taşırken bel fıtığı olma ihtimaliniz vardı. Sonra bir gün Plasma ile tanıştık. Her ne kadar gazla çalışan Plazma ekranları bilgisayarlarımızla birlikte kullanmak zorunda kalmasak da Atari salonlarında bir önceki oyunun ekranda bıraktığı izler Plasma’nın en büyük sorunlarından biriydi. Bir kanalı yarım saat izleseniz kanalın logosu ekrana zamk gibi yapışıp kalırdı. Derken hemen ardından LCD geldi. Gel zaman git zaman LCD’ler de yaygınlaştı ama bir sorun vardı: tepki süresi. CRT monitörlerde umurumuzda bile olmayan bu nitelik, artık LCD monitör satın alırken oyuncuların baktığı ilk kıstas olmaya başlamıştı. Yüksek tepki süresine sahip ürünlerde aksiyon oyunlarını oynamak oyuncuların midesini bulandırıyordu adeta. Zamanın en düşük tepki süresi olan 5 ms bile ghosting yani hayalet etkisini götüremiyordu. En sonunda LCD teknolojisi de ilerledi ve tepki süresi nihayetinde 2 milisaniyeye indi. Bugün geldiğimiz nokta da ise LED teknolojisi ile karşı karşıyayız. LED teknolojisi görüntüde LCD’de olduğu gibi sıvı kristalleri temel alsa da panelin arka aydınlatması tamamen yeni LED teknolojisiyle donatılmış olduğu için kontrast, güç tasarrufu ve görüntü kalitesinde yeni bir çağa girmiş oluyoruz. Bu teknolojinin temelinin aslında 1920’lere kadar dayandığını desem bana inanır mısınız?

Her yeni teknolojide olduğu gibi LED teknolojisinin de biz bilgisayar kullanıcılarına yani son kullanıcıya ulaşması biraz zaman aldı. LED teknolojisi ilk olarak tüketici elektroniği ürünlerinde yani TV’lerde görülmeye başladı. Bu teknolojiyi bilgisayar masamıza getiren ilk firma ise LG oldu. Dünya’nın en büyük panel üreticilerinden biri olan LG’nin LED monitörü nasıl bir devrim getiriyor peki? Yakından bakalım. Test merkezimize konuk olan W2486L ilk olarak LED teknolojisiyle birlikte gelen görüntü kalitesiyle dikkatimizi çekti. Ürünün menüsünde yer alan Demo, Normal, User, Internet ve Movie seçenekleri arasında geçiş yaparak standart LCD kalitesiyle LED teknolojisinin sunduğu görüntü kalitesini kolayca karşılaştırmak mümkün. Ekranı ikiye bölen ürün solda LED kalitesini, sağda ise LCD kalitesini The Matrix: Revoluitons’taki makinelerin Zion’u işgal ettiği sahne ile kolayca ayırt etmemize olanak sundu. Şimdi bazılarınızın içinden şöyle bir düşünce geçebilir; LG bizi kandırmak ve LED’i yüceltmek için LCD bölümünü bilerek berbat yapabilir. Fakat W2486L ile yarım saat film izledikten sonra ofisteki çok saygın bir üreticinin LCD monitörünün görüntüsü bize adeta çamurlu gibi geldi. Yaptığımız testte LCD kalitesinde siyah bölgeler aydınlık kalırken LED teknolojisinin devrede olduğu cihazın diğer yarısında siyahlar siyah gibi dururken renkler de yine LCD kalitesine göre çok daha canlı gözüktü. Şüphesiz bu resim kalitesinin ardındaki en büyük etken ürünün panel aydınlatmasının LED teknolojisine dayanması ve bu sayede 2.000.000:1 kontrast oranına ulaşabilmesi.

Tasarımıyla da dikkat çeken W2486L’nin alt kısmı yakuttan esinlenilerek kırmızı olarak tasarlanmış ve yine panelin kendisinin de çok ince olması bu şıklığa katkıda bulunan bir başka etken. Fakat LG’nin bu konuda eksiklikleri de yok değil. Söz konusu ürünü sağa veya sola döndürürken zorluk çekmemiz ve monitörün yüksekliğinin sabit olması da kadı kızının kusurları arasında. 2ms tepki süresine sahip olan ürün oyuncular için gerekli hızı çok rahat bir biçimde sunabiliyor. Oyun denemelerimizde ghosting etkisinin nerdeyse hiç görülmediği ürün gerek masaüstü bilgisayarınız gerek de oyun konsolunuzla birlikte oyun için biçilmiş kaftan. LG’nin bağlantılarına baktığımızda ise 2 adet HDMI, bir adet DVI-D ve yine bir adet de DSUB girişi olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda iki adet HDMI kablo bağlayabilmeniz de ürünü konsollarla birlikte kullanım için de ideal bir hale getiriyor. Son olarak yazının başında da bahsettiğimiz gibi LED teknolojisi beraberinde güç tasarrufu da getiriyor. Yaptığımız testte 27 Watt tüketen ürün LCD’lere göre %40 daha tasarruflu.

10/8

+LED Aydınlatma

+2000000:1 Kontrast

+Düşük güç tüketimi

-Daha esnek olabilirdi