Anasayfa Makale Pratik Cep telefonunuzdaki H işareti ne anlama geliyor?

Cep telefonunuzdaki H işareti ne anlama geliyor?

Cep telefonlarında yer alan H işaretinin anlamı nedir ?

Samsung Galaxy S gibi yeni telefonlarda, şebeke üzerinden internete bağlandığınızda, ekranın üst kısmında bir “H” işareti belirmekte. H, HSDPA yani High Speed Downlink Packet Access‘in kısaltması için kullanılan bir harf. Yüksek Hızlı Paket İndirme Erişimi anlamına gelen bu terim, 3G’nin daha gelişmiş bir sürümü olan ve 3.5G, 3G+ veya turbo 3G olarak adlandırılan bir teknoloji.

HSDPA ile şu anda 1.8, 3.6, 7.2 ve 14.0 Megabit/s hızlarında veri aktarımı mümkün. Öte yandan ileride hayatımıza girecek olan HSPA+ ile 42 Mbit/s indirme ve sonrasında gelecek olan 3GPP standardının Release 9 güncellemesiyle 84 Mbit/s hızlara ulaşabileceğiz.

Kısacası telefonunuzda H işaretinin belirmesi, bağlı olduğunuz baz istasyonun, 3G’den daha gelişmiş bir iletişim teknolojisini kullandığı anlamına geliyor.

Çok daha ileride ise bu teknolojiler de ömrünü dolduracak ve saniyede 320 Mbit indirme hızı sunan Long Term Evolution, yani bir diğer adıyla LTE ile tanışacağız.

İnterneti Devre Dışı Bırakın: H işareti telefonunuzun şebekeden internete bağlı olduğu anlamına geliyor. Bu da ekstra ücrete tabidir.

Devre dışı bırakmak için:

  1. Ayarlar‘a girin.
  2. Kablosuz ve Ağlar başlığında yer alan Diğer… seçeneğine tıklayın.
  3. Mobil Şebekeler kısmına girin.
  4. Veri etkin ve Veri dolaşımı seçeneklerindeki işaretleri kaldırın.
  5. Artık telefounuz 3G interneti kullanmıyor.