Anasayfa Haber Çin Facebook’u İstiyor!

Çin Facebook’u İstiyor!

Bir süredir çeşitli firmaların Çin Halk Cumhuriyeti adına Facebook hisseleri topladığı biliniyordu. Son zamanlarda CitiBank’ın da çeşitli kaynaklardan hisse toplamaya başladığı ve bunu da Çin adına yaptığını öğrendik. Ancak uzmanlara göre Çin ne kadar hisse toplarsa toplasın, Facebook halka açıldığında çok daha fazlası piyasanın eline geçecek ve zaten bu hisseler şirketin genel politikası hakkında söz sahibi olmaya yetmiyor.

Öte yandan, Mark Zuckerberg ve Facebook yönetimi de Çin ile işbirliği yapma konusunda hiç de isteksiz görünmüyorlar. Hatta uzun vadede Facebook’un Çin halkının özgürleşmesine katkıda bulunabileceğine dair açıklamalar da yaptılar. Çoğu uzmana göre bu hayli iyimser bir yaklaşım. Çünkü Çin, kontrolü kaybetmeyi sevmeyen bir Komünist Parti tarafından yönetiliyor ve bugüne kadar uyguladıkları politikalar tek şeye işaret ediyor, o da amaçlarının sadece Çin içinde değil, dünya genelinde internet kontrolü sağlamak olduğudur.

Çin yönetiminin Google ve Microsoft gibi dev firmalara geçmişte nasıl kök söktürdüğünü düşünürsek, Facebook’un da er ya da geç çok ciddi zorluklarla karşılaşacağını söylemek yanlış olmaz. Facebook üzerinde Çin hakkında yapılan yorumlar makaslanmaya, onların istemediği ürün ve firmalar dışlanmaya ve daha kimbilir başka neler olmaya başladığında ne olacak? Şüphesiz insanlar Facebook’tan göç etmeye başlayacaklar. Ve piyasada sosyal ağ kıtlığı da çekilmiyor…