Anasayfa Haber İsrail’de Elektrikli Araç Devri Başlıyor!

İsrail’de Elektrikli Araç Devri Başlıyor!

İsrail yüzölçümü olarak çoğu ülkeden daha küçük, ancak yakıt fiyatları ve haliyle otomobil sahibi olmanın bedeli çoğu büyük ülkeyle aynı. Bu durum ilginç bir gelişmenin yolunu açıyor. Tokyo gibi pek çok dünya şehrinde deneme maksatlı elektrik şarj istasyonları kuran Better Place adlı bir ABD firması dikkatini İsrail’in elektrikli otomobil pazarına yöneltmiş. Kaliforniya kökenli firmanın amacı, Renault tarafından üretilen elektrikli otomobilleri İsrail pazarına sokmak, ama bunu nasıl yapacak?

Elektrikli otomobillerin en büyük sıkıntısı kullanılan batarya teknolojilerinin halen benzinli araçlara rakip olacak seviyeye gelmemiş olması. Büyük kapasiteli batarya paketleri çok pahalıya geliyor, öte yandan nispeten küçük paketlerin bile standart şebeke elektriğiyle şarj edilmeleri saatler sürebiliyor. Benzinli araçların deposu ise birkaç dakikada doluyor ve tüm yapmanız gereken bir bidon benzin bulmak!

Better Place elektrikli araçları tüketiciye abonelik sistemiyle sunuyor. Aracı satın alıyor ama batarya pakedini kiralıyorsunuz. Aylık yaptığınız kilometreye göre belirli bir abonelik ücreti ödüyor, karşılığında da Better Place istasyonlarında anında batarya değiştirme ve şarj etme hakkı kazanıyorsunuz. Böylece kullanıcılar evdeki şarj istasyonuyla idare edebiliyor, ancak gerektiğinde uzun menzil seyahat etmek için yoldaki şarj istasyonlarından da faydalanabiliyorlar. 

Fiyatlar ilk bakışta hiç ucuz değil, mesela yılda 25,000 kilometreden toplam üç yıllık abonelik, araç ve ev istasyonu dâhil 46,000 USD fiyata sahip. Ancak Better Place’in maliyet hesabına göre, bu rakam İsrail’deki benzinli bir aracın aynı mesafe için olan maliyetinden %35 daha düşük! Tabii istenirse daha düşük fiyatlı abonelikler de var, sonuçta hesap kullanıcının bir yılda ne kadar yol yaptığına göre değişiyor.

Peki ilgi ne durumda? Fİrmanın verilerine göre daha şimdiden sırada bekleyen 20,000 civarında müşteri var. Ayrıca çeşitli firmalar da olası filo kiralama girişimlerinde bulunmuşlar ki onların sayısı da 70,000 civarında. Bu rakamlar toplamda İsrail otomobil pazarının neredeyse yarısını oluşturuyor! Ve eğer proje İsrail’de başarıyla yürürse, çoğu ülkenin bu konudaki şüphelerinin silinmesi ve kısa sürede dünya çapında elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşması da mümkün olabilir!