Anasayfa Haber Die Hard Gerçek Oluyor!

Die Hard Gerçek Oluyor!

Yıllar önce Die Hard 4 filminde Bruce Willis’in hackerlara karşı verdiği mücadeleyi hatırlıyor musunuz? Bir tuşa basarak tüm ülkeyi felç edebilen hackerlara herkes nasıl da bıyık altından gülmüştü! Sonuçta tüm bu teknolojinin altyapısı filmlerdeki gibi değildi ne de olsa, ve hiç kimse de böyle inanılmaz bir işi yapacak bilgi ya da donanım yoktu. Öyle değil mi?

Şimdi sıkı durun, iki uzman ellerindeki piyasadan yasal olarak alınmış donanımları kullanarak, birkaç saat içinde bir otomobili hack edebilmenin yolunu buldu! Ve hayır, burada bahsettiğimiz basit bir uzaktan kumandanın sinyalini kopyalama işi de değil. Olay şu, BMW Assist, GM OnStar, Ford Sync ve Hyundai Blue Link gibi araç içi elektronik sistemler, devamlı olarak kendi firmalarının ana sunucularına bağlanarak veri aktarımı yapıyor, bu sayede araç ve sürüş güvenliğini sağlıyorlar. Peki bu bağlantıyı hangi hatlar üzerinden yapıyorlar dersiniz? GSM diyenler bildi!

İki uzman ellerindeki gayet basit ekipman ve bir dizüstü yardımıyla, söz konusu araç sistemlerini kandırmayı başarabildiler. Araç GSM üzerinden ana sunucuya bağlandığını sanıyor, ancak gerçekte hackerın dizüstünden komut almaya başlıyor, alarmını kapatıyor, kapılarını açıyor, motorunu çalıştırıyor. Kabus gibi değil mi? Aslında dahası var!

GSM hatları üzerinden bağlantı kurarak çalışan tek sistem malesef araç sistemleri değil, uzun zamandır gittikçe daha fazla firma ve kuruluş, inanılmaz çaplardaki otomasyon ağlarını GSM üzerinden bağlamaya yönelmiş durumda. İşin kötü tarafı, yakın zamana kadar bu hatları kırmayı sağlayacak bilgi ve donanım piyasada olmadığından, uzmanlar bunun hep böyle kalacağını sanarak olası en basit güvenlik önlemleriyle yetinmişler! Ancak bugün itibariyle bu artık geçerli değil ve ciddi bir siber savaş durumunda, özellikle otomasyonu hayatına derinlemesine yerleştirmiş ülkelerin bir anda Taş Devri’ne geri dönmesi işten bile değil!