Anasayfa Makale Pratik Bilgisayarınızı Güvenlik Duvarı ile Koruyun

Bilgisayarınızı Güvenlik Duvarı ile Koruyun

Eğer birazcık da olsa internet kullandıysanız, muhtemelen “güvenlik duvarı” teriminden haberdar olmuş veya “Güvenlik duvarı düşük” gibi bir uyarı almışsınızdır. Güvenlik duvarı, bilgisayarınıza erişen bilgileri filtrelemek için kullanılan bir programdır. Görevi, özellikle de zararlı gibi görünen şeyleri uzak tutmaktır.

Her bilgisayar için bir güvenlik duvarı gerekir -özellikle de iş yerlerindeki bilgisayarlar için. Büyük bir şirket için dışarıdan birinin bilgilere erişimi ya da tüm ağa virüs bulaştırması gibi ciddi bir tehdit vardır. Şirketler, ağlarının nasıl kullanılacağını kontrol etmek için güvenlik duvarı kullanabilirler. Örneğin web sunucularına sadece belirli bilgisayarların erişimine izin vermek ya da erişimi engellemek için güvenlik duvarı kullanılabilir.

Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?

Güvenlik duvarlarının birkaç farklı çeşidi var ve her biri biraz farklı çalışır:

Packet Filtering (Paket Filtreleme) – Chunk’lar ya da paketler sisteme giren verilerin bulunduğu bir sistemdir. Gelen paketler arasından içerikle bağlantılı olmayan öğeler (genellikle kötü amaçlı yazılım izleyenler) güvenlik duvarı tarafından elenir.

Proxy Service (Proxy Servisi) – Proxy servisi ile güvenlik duvarı, verileri internetten alır ve daha sonra talep eden sisteme gönderir.
Stateful Inspection (Durum Denetimi) – Bilinen kötü amaçlı yazılımlar veritabanına karşın kontrol ederek veri paketlerinin analiz edildiği yer güvenlik duvarının yeni bir biçimidir. Güvenlik duvarınız aynı zamanda bilgisayardan nete giden verileri de analiz eder. Verilerin benzer örüntülerini arar. Bu örüntülere uygun olmayan verileri aldığında, dışında tutar.

Bu sistem her türlü kötü öğelerden bilgisayarınızı korur. Virüsler, sahte e-postalar, uzaktan erişim, gizli hatalar içeren programlar (aka kapılar/backdoor), e-posta bombaları, kaynak yönlendirme, SMTP session hijacking ve daha fazlasını tüm bu koruma listesine dahildir.

Bilgisayarınız İçin En iyi Güvenlik Duvarını Nasıl Edinirsiniz?

Eğer güvenlik duvarı edinmek istiyorsanız, bunu yapmanın iki yolu var. Ya açık kaynaklı bir siteden ücretsiz olarak indirebilirsiniz ya da lisanslı bir program satın alabilirsiniz. Tabiî ki de ücretli olanlar daha iyi, fakat ücretsiz olanlar da birçok öğeyi engelleyecektir. Ücretsiz olanlarda feragat ettiğiniz temel şey müşteri desteği ve sürümünün yükseltilememesidir.

İşte Size En İyi 6 Antivirüs Koruma Yazılımı (2011)

Comodo Internet Security, iyi bir ücretsiz güvenlik duvarı programıdır. En zor çalışan güvenlik duvarlarından bir tanesi olarak bilinir ve PC Magazine Online tarafından Editörün Seçimi ödülüne layık görülmüştür. Ücretli güvenlik duvarlarının en popüler olanları Zone Alarm Pro 2010 ve Outpost Firewall’dur. Her ikisi de çok pratik özelliklere sahiptir ve kullanımı kolaydır. – Sevim Esmeray