Anasayfa Makale İncelemeler Samsung’un ultra hızlı SSD’si!

Samsung’un ultra hızlı SSD’si!

SSD ya da Solid State Disc olarak adlandırılan sabit disklerin günümüzde yaygın olarak kullanılan mekanik sabit disklere göre sayısız avantajları var. Oynar parça içermeyen bu teknoloji fiziksel darbelere karşı son derece dayanıklılar. Üstelik bilgisayarlarımızdaki RAM teknolojisine benzer bir prensiple çalıştıkları için inanılmaz hızlılar. Daha net olmak gerekirse NAND bellek kullanıyorlar. Ancak üç zayıf noktaları var: Çok pahalılar, yazma ömürleri kısıtlı ve kapasiteleri düşük; yani en azından ilk çıktıklarında durum böyleydi…

SSD’ler yüksek performans için işletim sisteminin ve oyun gibi uygulamaların kurulduğu, devamlı okunan ana sabit disk olarak kullanıldıklarında inanılmaz bir verim sağlıyorlar. Klasik mekanik sabit diskler ise uzun süreli, daha az erişilen arşivler için çok daha uygun fiyatlı oluyor. Birkaç yıldır gelişen SSD modelleri hem fiyat olarak gittikçe ucuzluyor, hem de ömürleri uzuyor. Günümüzde piyasaya sürülen SSD modelleri yüksek kapasiteleri, daha insancıl fiyatları ve yazılım kontrolü sayesinde uzayan ömürleri ile son derece cazipler.

Samsung’un piyasaya sürdüğü en son SSD modeli ise SATA 3 standartlarına uygunluk ile SSD’lerin en güçlü yanı olan hıza hız katıyor! 6GB/s veri aktarım hızıyla tam bir performans canavarı olan PM830 modeli 512 GB’a varan kapasitelerde sunuluyor. SATA 2’nin 3GB/s hızını ikiye katlayan bu yeni model sayesinde bilgisayarın açılış süresi 10 saniyeye kadar düşebiliyor. Mevcut en yüksek teknoloji olan 20nm üretim teknolojisi ile üretilen bu SSD 32 gigabit MLC NAND hafıza kıllanıyor. 500MB/s okuma ve 350MB/s yazma hızı ile etkileyici performans sunan model bunun üzerine bir de AES 256 bit şifreleme ile veri güvenliği sağlıyor.

Bu model ultra ince dizüstü bilgisayarlar ve tabletler düşünülerek tasarlanmış. Mayıs ayında ilk örnekleri üretilen ürünün kalitesi Samsung tarafından test edilip onaylandı ve şimdi seri üretime geçti. 512, 256 ve 128 GB’lık modeller OEM olarak dizüstü ve tablet bilgisayar üreticilerine sunulacak. 2011 sonlarına doğru yaygınlaşacak olan bu model SSD’lerin tekrar gündeme gelmesini ve tüketicilerin ilgisini çekmesini sağlıyor.