Anasayfa Haber Intel’den Yeni 8 Çekirdek Canavarı!

Intel’den Yeni 8 Çekirdek Canavarı!

İşlemci devi Intel yeni bir Itanium işlemcinin mimari özelliklerini tanıttı. 2012 yılında piyasaya çıkacak olan yeni Itanium’un kod adı Poulson. Masaüstü kullanıcılardan ziyade büyük şirketler, sunucular ve yüksek performanslı araştırma bilgisayarlarında kullanılan bu mimari, Intel’in en gelişmiş teknolojileri bünyesinde barındırıyor.

Bu tarz işlemcilerin masaüstü işlemcilerden en büyük farkları çok daha fazla sayıda işlemci çekirdeği, yüksek enerji verimliliği, güvenlik ve güvenilirlik oluyor. Yeni Poulson işlemcide sunulan Intel Instruction Replay Technology ya da Türkçe olarak Intel Komut Tekrarı Teknolojisi yüksek güvenilirlik sunmayı amaçlıyor. Çökmeleri ve veri bozulmasını azaltan bu teknoloji sayesinde işlemci, bekleyen bütün komutları silip baştan başlamak yerine işlemin güvenilir bir noktasından devam edebiliyor.

Poulson, Itaniım tasarımındaki bütün ana yapılara kapsamlı RAS koruması ekliyor. Last Level Cache (LLC),  Mid Level Instruction Cache (MLI), Mid Level Data Cache (MLD), Integer Execution Unit (IEU) ve Floating Point Unit (FPU) RAS korumasından payını alan ana yapılar arasında yer alıyor.

İşlemcinin Hyper-Threading teknolojisi de geliştirilerek verimliliği ve performansı arttırılmış durumda. Özetle yeni mimaride her çekirdek iki çekirdek gibi çalışmakla kalmıyor ve bunu çok daha iyi yapıyor. Poulson’un 8 çekirdeği Hyper-Threading ile 16 çekirdek gibi çalışıyor.

Yeni Itanium komut setleri de yaygın işlemleri daha da basitleştiriyor, işlemleri daha başarılı dallandırıyor ve performansı daha da arttırıyor.

Poulson’un Önemli Özellikleri:

8 çekirdek

Çip üzerinde 54MB hafıza (50MB SRAM)

32 nm üretim teknolojisi

3.1 milyar transistör

Yüksek BUS hızlarıyla yüzde 33 sistem bant genişliği geliştirmesi

Yeni nesil mimari, yeni nesil komut setleri

Bir önceki Itanium mimarisine göre iki kat uygulama genişliği

Gelişmiş güvenlik, güvenilirlik ve hizmet özellikleri

Daha düşük enerji tüketimi

Mevcut Intel Itanium 9300 işlemci serileriyle pin uyumluluğu, yani aynı anakarta bu işlemciyi takabilirsiniz.