Anasayfa Haber İnternet Tarayıcı Savaşında Son Durum

İnternet Tarayıcı Savaşında Son Durum

İnternet Tarayıcılar
İnternet Tarayıcılar

Microsoft’un Windows 7 işletim sistemini kullananlar arasında en popüle internet tarayıcı Internet Explorer 9 oldu. Ancak Google Chrome hemen ensesinde ve yükselişini sürdürüyor.

IE ile ezeli rakip olan Firefox yeni sürümler çıkartmasına karşın Chrome’un yükselişinin önüne geçemiyor. Microsoft yeni IE sürümleriyle kan kaybını durdurmuş durumda. Opera ise güvenlik endişeleri taşıyan kullanıcılardan pek rabet görmüyor. Her sene düzenlenen hack yarışmalarında en hızlı kırılma rekorunu elinde tutan tarayıcının bu endişeleri gidermesi oldukça zor görünüyor.

Google Chrome’un yükselişindeki en önemli sebep şüphesiz estetik ve hız oluyor. Chrome çok sade bir görünüme sahip, gittikçe karmaşıklaşan teknoloji karşısında kullanıcıları rahatlatıyor, sorunsuz değil ama tatmin edici derecede istikrarlı gidiyor. Yeni sürüm indirip kurmak gerekmiyor, bütün güncellemeler otomatik olarak alınıyor. Ayrıca ilk başta dediğimiz gibi, son derece hızlı!

Yüzdelere bakacak olursak Chrome, IE9’un sadece yüzde 3 gerisinde yer alıyor. IE9 yüzde 22.1 ile aslan payına sahip, Chrome yüzde 18.1 ile ikinci, Firefox da yüzde 15.7 ile üçüncü durumda. Bu oranlara Mac OS X, Windows XP, Vista ve Linux da katıldığında oranlar değişse de ilk üç sıralama değişmiyor. Bu arada tarihi eser olarak nitelendirilebilecek Internet Explorer 6 ise yüzde 9’luk bir kullanım payına gerilemiş durumda.