Anasayfa Haber Teknolojide Bir Küçük “Ses” Detayı!

Teknolojide Bir Küçük “Ses” Detayı!

Apple’ın yeni telefonu iPhone 4S meraklı teknoloji severlerin kafasında eskiden beri var olan bir soruyu yeniden canlandırdı. Bildiğiniz gibi iPhone 4S’in en büyük yeni özelliklerinden biri Siri. Bu özellik sayesinde dokunmatik ekrana bir şey yazmadan konuşarak istediğiniz şeyi sorabiliyorsunuz. Siri de size cevap veriyor ama bir kadın sesiyle. Peki ama elektronik ürünlerde neden genellikle kadın sesi tercih ediliyor?

Özellikle metrolarda, telefon kayıtlarında, GPS’lerde genellikle kadın seslerini duymaya o kadar alıştık ki çoğumuz belki de bunu hiç garipsemiyor. Bu konu hakkında araştırma yapan Stanford Üniversitesi’nden Clifford Nass şunları söylüyor; “Herkesin seveceği bir erkek sesi bulmak kadın sesi bulmaktan çok daha zordur. Bebekler kadın sesine erkek sesinden daha çok uyum gösterirler.” Bebek sesi demişken Ontario’da Queens Üniversitesi’nden yapılan araştırmayı da dikkate almak lazım. Hamile halde sesleri kaydedilen annelerin sesleri kaydedildiğinde ve daha sonra doğan bebeklere dinletildiğinde bebeklerin kalp hızlarının sakinleştiği gözlemlenmişti. Bunun aksine başka sesler dinletildiğinde de bebeklerin zayıf kalp atışlarının hızlandığı görülmüştü.

Nass konu hakkındaki görüşlerine de şu şekilde devam ediyor; “Bir erkek sesi teknolojiyi daha iyi öğretir ama kadın sesi geri kalan her şeyde daha iyidir. Yani bu durumu Apple için uzmanlığın duygusallıkla karşılaşması olarak görebiliriz.” Siri’nin her ülkede farklı seslerde olduğunu da söyleyelim, örneğin Almanya ve Fransa’daki iPhone 4S’lerde Siri’nin sesi bir erkek. Bu durum hakkında herhangi bir açıklama yapmayan Apple’a karşılık aklımıza zamanında Almanya’da BMW araçlara yerleştirilen kadın sesi geliyor. Bir kadından yön tarifi almak istemeyen sürücüler araba için şikayette bulunmuştu.

Sizler bu tip teknolojilerde bir kadın sesini mi yoksa bir erkek sesini mi duymayı tercih edersiniz?

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version