Anasayfa Mobil Windows Telefonum Nerede?

Windows Telefonum Nerede?

İşin doğrusu uzun zamandır yeni nesil bir akıllı telefon almayı erteliyorum. Bunun iki sebebi var, öncelikle yeni çıkan teknolojilere genellikle balıklama atlayanlardan değilim. Bazı şeylerin üzerinden zaman geçmesini, olgunlaşmalarını beklemeyi tercih ederim. Camdan dışarı kürek kürek atacak paranız yoksa bunu yapmak biraz da kaçınılmaz oluyor tabii. İkinci sebep ise bir süredir yeni Windows işletim sistemli telefonların gelişini bekler oluşumdur.

Neden Windows? Neden Android ya da iOS değil? İşin doğrusu Android’e karşı herhangi bir garezim filan yok. Apple ise zaten o fiyatlarla benim kapımdan bile giremez, sırf markaya o kadar para bayılacak kadar delirmedim daha. Ama Windows, zaten bir marka olarak yıllardır kullandığım bir çalışma ortamını temsil ediyor. Dönüp dolaşıp geldiğim yer bilgisayarım ve Windows’um, neden akıllı telefonum da Windows olmasın? Neden cebimdeki bilgisayarı masamın üstündeki ve kucağımdakiyle uyumlu kılmayayım?

Fakat gelin görün ki, Windows telefonlar bir türlü gelmiyor, gelemiyor. Aylar geçiyor, bir sürü firma atıyor tutuyor, fakat daha ortada adam akıllı bir Windows Mango telefon yok! İşin pis tarafı, tasarımı da o kadar hoşuma gitmişti ki, eğer şu dakika Türkiye’ye gelmiş olsaydı Nokia’nın Lumia 800 modelini almaktan zerre çekinmezdim. Hem de son yıllarda Nokia’nın bu ülkede düştüğü durumu görüp de “Aman evimden uzak olsun!” demiş olmama rağmen! Ama gelin görün ki Lumia 800 buralara gelecek gibi görünmüyor. Geçtim buraları, Avrupa’nın belli başlı pazarlarında bile doğru düzgün miktarlarda satışa sürülmüş değil!

Hadi Nokia’nın çuvallamasını anlayabiliyorum, uzun zamandır zaten çuvallamak dışında bir şey yaptıkları söylenemez. Peki ya diğer firmalara ne demeli? Mango telefon yapıyoruz diye demeş üstüne demeç verip, sonra da süt dökmüş kediler gibi koltuğun altına pısmalarının sebebi nedir? Yoksa Microsoft mu işi ağırdan alıyor? “Nasıl olsa oradan buradan patent haklarından deli gibi para kazanıyoruz, neden mobil pazarında daha fazla yatırım kastırıp canımızı sıkalım ki?” diyor olmasın sakın bu adamlar? Ya da belki kulaklarının üzerine yatıp Android’in çöküşünü bekliyor olabilirler mi?

Tabii işin bir de Türkiye ayağı var ki, onu es geçmek mümkün değil! HTC gibi gayet iddialı firmalar bile ellerindeki kozları bu topraklarda nasıl rezil edebileceklerini gösterdiler. Düşünün, elinizde 3D EVO gibi deli bir model var, bu modele rağbet olacağı gayet açık Türkiye gibi cep telefonu ve yenilik manyağı bir pazarınız var. Ama siz kalkıp üzerinde Facebook tuşu olan telefonu büyük yenilikmiş gibi sürüyorsunuz! Sonra ne oluyor? Kalkıp rakip firmalardan biri benzer bir modeli şak diye ortaya çıkarınca, 3D EVO’yu apar topar, doğru düzgün duyurma fırsatınız bile olmadan, planladığınızdan bir yıl önce raflara yığıyorsunuz! Tabii geçmiş olsun!

İşin komik tarafı, şu ana dek Samsung hariç her firma istisnasız aynı şeyi yapıyor, Türkiye pazarını ciddiye almıyorlar. 5 milyonluk ülkeleri ciddi pazar olarak görebiliyorlar, ama 75 milyonluk ülkeyi hep kenara itiyorlar. Hep aynı terane, hep aynı hikaye. Var mı Nokia’nın Lumia 800’ü bu ülkeye getirme planı? Kalıbımı basarım şimdi gidip sorsanız “Belki 2013 gibi, kem, küm…” tadında bir cevap alırsınız! Hayır sonunda gidip bir Android’li Samsung alacağım, o olacak!