Anasayfa Haber İran’da Virüs Saldırısı!

İran’da Virüs Saldırısı!

İran nükleer programını kararlılıkla sürdürdükçe yeni virüs saldırılarından kurtulamıyor. İşte İran’ı uğraştıran virüslerin peşinden bir dedektiflik hikayesi…

Duqu kötü yazılımının son durağı İran oldu. Bulaştığı sistemlerde daha büyük saldırılar yapabilmek için bilgi toplayan Duqu’ya İran’da ülkenin siber savunma birimi dur dedi. İran, daha önce de kullandığı Siemens nükleer kontrol bilgisayarlarını hedef aldığı düşünülen, bu sistemler için özel olarak ve Siemens’ın özel sistemlerinin detayları bilinerek yazıldığı uzmanlar tarafından iddia edilen Stuxnet virüsüyle uğraşmak zorunda kalmıştı.

İran’ın Savunma Sistemleri’nin başındaki isim Tuğgeneral Gholareza Jalali şunları söyledi; “Virüsü kontrol edelebilen yazılım geliştirildi ve firmalara gönderildi. Tüm şirketler ve organizasyonlar kendilerinde bu virüsün varlığı hakkında şüphe edebilirler.”

Aslına bakarsanız İran bu virüsü kontrol altına almış olabilir ancak yaşanan bu olay ilk değil. Geçtiğimiz yıl İran’ın nükleer santralleri Stuxnet isimli worm’un saldırısına uğramıştı. Daha sonra geçtiğimiz Nisan ayında ülkenin idari birimleri Star isimli bir kötü yazılıma karşı koymuştu. İranlı yetkililer Duqu’yu üçüncü bir saldırı olarak niteliyor ve suçluyu batının en ucunda yani Amerika’da arıyor. Aslında Kasersky Lab’den bir uzman da Stars ve Duqu’nun bağlantılı olduğunu ve Stars’ın aslında Duqu’nun yerleşmesini sağlayan bir saldırının parçası olarak gördüğünü söylüyor.

Duqu’yu Birleşik Devletler’e bağlayan bir başka nokta ise virüsün kullandığı yazı tipi. Bir e-postayla beraber gele virüsün kullandığı yazı tipi Dexter Regular olarak tanımlanmış. Yazı tipinin yaratıcıları ise Showtime Inc. olarak gösterilmiş. Dizinin hayranları hemen farkına varmıştır, bu yıl 6. sezonuna devam eden meşhur dizi Dexter da Showtime kanalında oynuyor.