Anasayfa Haber KONTAKT 2011’de Neler oldu?

KONTAKT 2011’de Neler oldu?

FRP de nedir? Üzerinde bir sis perdesi var sanki değil mi? Hele Cosplay, bu masaüstü oyunları filan… Nedir ki bunlar? İşte KONTAKT katılımcıları gördü ki alt kültür olarak saklı gibi duran bütün bu kültürler aslında hiç de saklı değil, gelip görebilecekleri, tanıyabilecekleri bir yerde, gözleri önünde… İşte KONTAKT 2011 etkinliğinde olup bitenler…


Sonbahar dönemi yeni çıkan oyunlar, kitaplar ve dizilerle şenlenmesine rağmen büyük bir etkinliğin eksikliği hissediliyordu. Küçük çaplı etkinlikler düzenleyen üniversiteler, eski mezunlar, oyun ve edebiyat sevenler gittikçe büyüyen buluşmalarla bir araya geldiler ve sonuçta ortaya bağımsız bir Türkiye Alt Kültür Topluluğu çıktı. TAKT’ın büyük buluşmasının adı etkinlik tarihi kesinleştiğinde KONTAKT, ekibin çabalarıyla ve sevenlerin desteğiyle sayısız internet sitesinde, CNBC-e’de ve NTV’de 26 Kasım olarak duyurulduğunda böyle bir etkinliğin özlemini çekenler ve “Bu nedir acaba?” diye merak edenlerin akınına uğradı. Etkinlik alanını ziyaret edenlerin sayısı 1000’in üzerine çıktı ve alana girenlerin yorumu “Yurtdışındaki Convention’ları aratmayacak derecede muazzam” oldu. Şahsen organizasyonunda yer aldığım etkinliği detaylarıyla paylaşıyorum…İstanbul Teknik Üniversitesi’nin izni ve katkılarıyla düzenlenen etkinlik, Ayazağa’daki yerleşkede gerçekleşti. Evet soğuk bir gündü ama etkinlik alanı içerideki yüzlerce insanın eğlencesiyle yeterince ısınıyordu. Uzun zamandır FRP ve Cosplay nedir diyen, masaüstü oyunlarını merak eden ve bilgisayar oyunlarını sevenler ilk kez bu kadar geniş çaplı bir organizasyonda bir araya gelme imkanı buldular. FRP masaları üst katın tamamında boydan boya uzandı ve fantastik rol yapma oyunlarını merak edenler, yaptırdıkları kayıtlar ile bu masalarda hikaye anlatıcıların kendilerine tasvir ettiği sihirli dünyalarda destan kahramanlarını canlandırdırlar.

Ana destekçileri CNBC-e ve Nintendo olan etkinlikte göze çarpanlar son dönemin en popüler fantastik dizilerinden Game of Thrones’un meşhur Iron Throne’u ve Nintendo’nun oyuncular için hazırladığı oyun alanı oldu. Kılıçlardan yapılmış, bir ejderhanın nefesiyle eriyip bir araya gelmiş meşhur tahtın üzerinde sayısız katılımcı poz verdi. Yeni dönem dizilerinin fotobloklarındaki yüz deliklerinde de eğlenceli fotoğraflar çekildi. Nintendo Wii ile eğlenen katılımcılar daha sonra düzenlenen yarışmalarda ödül olarak oyun konsolu kazandılar. Merlin’in Kazanı ekibinin kurduğu oyun alanında da yine ödüllü bir oyun turnuvası düzenlendi, bu alan da etkinliğin en canlı bölümlerinden birisi olarak dikkat çekti.

Ancak sponsorlardan daha ön planda olan şey elbette ki katılımcıların giysileriydi, popüler film, dizi ve çizgifilm karakterlerinin kılığına giren kostümlü katılımcılar alanı rengarenk ve eğlenceli hale getirdi. Kostümlü katılımcılarla, yani Cosplayerlar ile fotoğraf çektiren sayısız katılımcı bu giysilere, saçlara ve makyajlara harcanan emeği ve yurtdışındaki fuarları aratmayan atmosferi hayranlıkla yaşadı.

Kostümlü katılımcılar daha sonra düzenlenen yarışmada sahne alarak karakterlerini tanıttılar ve yapılan oylama ile Nintendo Wii başta olmak üzere ödüller kazandılar. Turnuva kazananları da ödüllerini alırken, etkinliğe katılanların biletlerine de rastgele ödüller dağıtıldı. Dr. Who ekibinden imzalı kartpostallar, çizgiromanlar, kitaplar, tişörtler, oyun figürleri ve oyunlar ile oldukça zengin bir çeşitlilikte miktarda hediye katılımcıların yüzünü güldürdü.

Kostümlü yarışmacıların fotoğraflarını zaten galerimizde bulacaksınız, ancak Yıldız Savaşları .com ekibinden bahsetmeden gerçekten etkinlik çok eksik kalır. Türkiye’nin en büyük Star Wars sevenlerinden oluşan ekip Darth Vader, Darth Maul, Bobba Fett, Mara Jade, Imperial Navy Officer karakterlerin kılığında etkinliğe katılanları büyülediler. Filmlerdeki orijinal kostümlerin birebir aynısı olan bu kostümler ve ekip üyelerinin başarılı rolleri gerçekten çok renkliydi. Bağımsız ve dünya çapında kostümüyle onaylı olan Iain Maynard da Obi-Wan Kenobi usta olarak onlara katılarak hayranlara muhteşem fotoğraflar çekilme imkanı verdi.

Iron Throne çevresine toplanan kostümlü katılımcılar, sahne ve ses düzeninden alana yayılan Star Wars: Imperial March eşliğinde bütün etkinlik alanının dikkatini üzerine çekti. Müziğin bitiminde bir gün önce doğum günü olan, NTV Yayınları standında okuyucularıyla buluşan, ünlü çevirmen Sevin Okyay’ın doğum gününü hep birlikte kutladık. Kendisi Ursula LeGuin’in Yerdeniz evreni ve meşhur Harry Potter kitaplarının çevirisiyle tanınan, tanışan herkesin yüzünü güldüren son derece samimi ve eğlenceli kişiliğiyle ve engin bilgi birikimiyle etkinliğe renk kattı.

Etkinlikte Türk kültüründen doğan fantastik eserler de yer aldı. İslam Öncesi Türk kültür tarihi ve Orta Asya mitolojisi üzerine çalışan bir tarihçi olan Özgür Özol, eski Türk ve Anadolu mitolojilerinden esinlenmiş ilk fantastik destan dünyası olan Ilgana’yı da etkinlik alanında okurları için imzaladı. Kendisi aynı zamanda SiHiR Kitabevi’nden, Türkiye’nin ilk bilgisayar oyunlarından olan Umut Tarlaları ve İstanbul Efsaneleri’nden tanınan bir usta olduğundan, etkinlik alanında pek çok farklı ilgi alanından katılımcıya çok güzel sohbetler ve ilham kaynağı oldu.

Türkiye’de Magic The Gathering’in dağıtımını yapan ve bu strateji oyununun yayılmasında en önemli kişi diyebileceğimiz Yusuf Kemal Vefa da Pegasus Oyuncak olarak standında hem merak edenlere tanıtım yaptı, hem de Magic the Gathering turnuvası düzenledi ve ödüller dağıttı. Ayrıca meraklılarının yakından tanıdığı 2. Dünya Savaşı modelleriyle ünlü Italeri, Wizards of The Coast, Konami ve McFarlane Toys ürünlerini standında tanıttı.

Fantastik yayınlarıyla tanıdığımız Laika Yayıncılık ve Gerekli Şeyler de katılımcıları kitaplarıyla ve çizgiromanlarıyla tanıştırdı. Dünyada popüler ancak Türkiye’de alt kültür öğesi olarak kalan edebiyatın ürünleri katılımcılarla buluşturuldu. İTÜ’nün sağladığı alanın Eski Kütüphane Binası ve daha sonra Doğa Bilimleri Tarihi Müzesi olması da bütün bu sergilenen kültür ürünleriyle son derece uyumluydu.

Figüratif’in standını da atlamamamız gerekiyor, koleksiyoncuların ilgisini çekecek, oyuncaktan öte yetişkinlerin zevkine hitap eden modeller sergilendi. Çocuk ruhundan ve heyecanından bir şey kaybetmeyen yetişkinlerin evlerinde sergileyebileceği modeller, tablolar ve diğer ürünler katılımcılara tanıtıldı.

Savaşçı bir kavim olarak bilinen Türklere hitap eden ama barış zamanlarını çok güzel dolduracak bir diğer etkinlik ise masaüstü strateji oyunları oldu. Model orduların uzak geçmişte ya da çok uzak gelecekte savaştığı elle boyanmış savaş alanları büyük ilgi çekti. Savaş stratejileri dingin bir zihin gerektirir… İşte bu yüzden Imperium Warhammer Klübü’nün kurduğu Warhammer 40K masalarında, Çağlar Kalaycıoğlu’nun rehberliğinde katılımcılara model boyama imkanı sunuldu. Zihni dinlendiren, büyük dikkat gerektiren bu etkinlik de FRP ve Cosplay ile hiç alakası olmayan katılımcıları bile kendisine bağladı.

Bu esnada gözlerden biraz uzakta Melih Yılmaz yönetiminde canlandırmalı bir rol yapma oyunu gerçekleşiyordu. Senaryodaki kostümlerine bürünen oyuncular, oyun yöneticilerinin yönlendirmeleriyle senaryodaki rollerini canlandırarak tiyatral bir rol yapma oyunu oynadılar. Konsantrasyonun önemli olduğu, entrikaların dizileri aratmadığı bu oyun türü nispeten sessizliğe ihtiyaç duyduğu için gözlerden uzaktaydı; ancak kayıt yaptıran oyuncular bu etkinlik türünü de yakından tanıma imkanı buldular. Oyununun tanıtımından bir parça sunmayı ihmal etmeyelim

“NARA – ZAMANSIZ BİR GÖKZEM HİKAYESİ”

Mundea, 16002 güneş ve 15824 ay yılı, Wayyan keşişinin Vecz kayıtları
Sana anlatacaklarımın hiçbiri tarihi kayıtlara geçmemiştir evlat. Hiç bir efsaneye konu olmamış, hiç bir kehanette yer almamıştır. Hiç bir zihinde varolmamış, hiç bir dile dolanmamıştır da aynı zamanda. Geçmiş zamanda asla varolmamış, şu an varolması mümkün olmayan, gelecek vakitlerde de varolmayacak hususlardır bunlar…

İstanbul Board Game Enthusiasts grubunun organizasyonu ile kutu oyunları standı açılmıştı. Masaüstü oyunlarına meraklı olanları çeken bu stand da etkinliğin başından sonuna kadar durmadan çalıştı. Bir ara yanlarından geçtiğimizde “42. Kez kuruyoruz inanılmaz talep oldu” yorumunu duyduğumuz masaüstü oyunları ekibi, yüzlerce insana bu oyunlarla tanışma ve eğlenme fırsatı verdi.

Masaüstü oyunlarının bu kadar ilgi çektiği etkinlikte bizi üzen lojistik bir problem sebebiyle etkinliğe yetişemeyen Türk yapımı masaüstü oyunu Tamga oldu.

Etkinlik alanına gelen pek şahane oyun topluluğu TekJeton da renkli manzaraları kameralarıyla kaydetti. Kostümlü katılımcılarla, FRP oyuncularıyla, genel olarak KONTAKT’ın muhteviyatı ve kimliğiyle ilgili çok önemli soruları cevaplayan röportajlar yapan ekipten Burak Aydoğan’ı ve TekJeton’u TRT’deki programlarında izleyebileceksiniz.Rengarenk, çok eğlenceli ve dolu dolu geçen KONTAKT etkinliği geride kalırken katılımcıların gözleri gelecek etkinliğin haberlerini arıyor. KONTAKT 2012’de buluşmadan önce destek olan herkese teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz…

KONTAKT 2011’i Duyuran İsimler
CNBC-e
NTV
FRPNet
Wizards of Istanbul
Technopat
Merlin’in Kazanı
Oyungezer
Konsol Üssü
YıldızSavaslari.com
Medyatava
TeknoKulis
Kişisel blog sayfaları ve sosyal medya siteleri

Biz Kimiz?

Türkiye Alt Kültür Topluluğu üniversite öğrencileri, mezunları ve kültür etkinliklerini takip edenler tarafından oluşturulan bir topluluktur. Amacı Türkiye’de yeşeren alt kültür etkinliklerini daha büyük çaplı olarak gerçekleştirmek, yaş ve tecrübe limiti olmaksızın herkese tanıtmaktır. Fantastik edebiyat, bilim kurgu edebiyatı gibi alt kültür olan ve son yıllarda gün yüzüne çıkarak geniş kitleler tarafından tanınmaya başlayan kültürü anlatmak değil, doğrudan etkinlik alanında sergilemektedir.Yıllardır etkinlik düzenleyen ancak küçük gruplarla kısıtlı kalan üniversiteler, FRP gibi masaüstü oyun klüpleri bu oluşum için bir araya gelmiştir. İlk etkinliği olan KONTAK 2011 ile 1000’in üzerinde katılımcıya hitap ederek Türkiye’de yeşeren alt kültür alanlarını başarıyla tanıtmıştır.

Sonuçta İstanbul Teknik, İstanbul, Yıldız Teknik, Yeditepe ve Koç üniversitelerinin klüplerinin, öğrencilerinin ve mezunlarının; Kocaeli RP Topluluğu’nun; 8 yıldır bu alanda çalışmalar yürüten FRPNET ve iki yıldır her ay buluşmalar düzenleyen Wizards of İstanbul üyelerinin; bireysel çaba gösteren, fanzin hazırlayan, internette yayın yapan kişilerin birlikte hareket etmesiyle şekil almıştır.
İstanbul’da olmamalarına rağmen Ankara, Eskişehir ve İzmir’deki üniversitelerin kulüpleri de bu oluşuma destek vermişlerdir.

KONTAKT 2011 Ekibi

“Hepimiz Staff”ız! Sloganıyla yola çıkan TAKT üyeleri ve KONTAKT ekibi bir aylık bir süre içerisinde bir araya gelerek bu etkinliği planladı ve uyguladı. Bütün destekçilerin yanında elbette etkinliğin gerçekleşmesini sağlayan, alanı hazırlayan, planları yapan, duyuran, çalışan, emeğiyle bu buluşmayı var eden ekip üyelerinin her biri ayrı ayrı teşekkürü hak ediyor.

İTÜ’de mekanın ayarlanmasında ve etkinliğin gerçekleşmesinde inanılmaz emeği olan ekip üyelerimiz Engin ve Yücel’e ve İTÜ FRP Kulübüne ayrıca ekip adına tekrar teşekkür ediyoruz.

Listemizde ilk isme göre alfabetik sıralamada KONTAKT Ekibinin Kont ve Kontes’lerini görebilirsiniz, hepsine (Ve otomatik sıralamada emeği geçen OpenOffice uygulamasına da) sonsuz teşekkürler.

Ali Güngör
Ali Lütfü Esen Berk
Alican Çubukçuoğlu
Barış Şencan
Berker Buğer
Burçin Adısönmez

Berk Karabulut
Burcu Aycan
Çağan Yanılmaz
Çağlar Kalaycıoğlu
Can Suer
Canelif Yılmaz
Cem Erkan
Doğan Onur Arısoy
Destan Sarıoğlu
Emre Büyükevin
Engin Yıldızbayrak
Erdeniz Korkmaz
Eren Özel
Erol Mazhar Aksoy
Ertunç Ertav
Gökmen Öncü
Gülbahar Eligül
Güncel Kırlangıç
Günsel Ünal
Hanife İnanmaz
Hasan Ali Oğuş
İlker Karaş
Kayra Keri Küpçü
Mehmet Durgel
Mert Günhan
Mert Serim
Merve Kara
Naz Ekin Yılmaz
Ozan Can Kocaoğlu
Ocan Şahin
Özay Şen
Oğuzhan Mete Pektekin
Pelinsu Çiçek
Sebla Demir
Semih Özkoç
Sercan Gener
Sinan Mutlu
Sinem Karakaş
Şevki Oğuzhan Aras
Tolga Songür
Turan Aldırmaz
Uğur Kavaklı
Volkan Tezkan
Yiğit Sermet Küçüksöz
Yunus Caner Güner
Yücel Okçu