Anasayfa Haber ABD Ordusu’na Siber Savaş Yetkisi Veriliyor!

ABD Ordusu’na Siber Savaş Yetkisi Veriliyor!

ABD’de Senato ve Temsilciler Meclisi arasında yapılan bir anlaşmayla, Pentagon’a siber savaş için tam yetki verilmesi karara bağlanmış oluyor. Yakında ABD başkanı Obama’nın imzasına gidecek olan kanun, 2012 yılında ABD ordusunun bütçe düzenlemesine iliştirilmiş olarak sunuluyor ve geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu yetki ABD ordusuna, ülkeye, müttefiklerine ve çıkarlarına yönelik olası siber saldırıları öngörme, önleme ve karşı saldırıda bulunma yetkisi veriyor. Ancak bunların ne şekilde gerçekleştireceğine dair herhangi bir açıklık getirmiyor. Yani gerçekte Pentagon herhangi bir ülkeye önleme amaçlı olarak da saldırabilir ki bu da pek yeni bir şey sayılmaz. Saldırının yöntemiyle ilgili herhangi bir kesin emir olmaması da savaşın çeşidini tamamen yoruma açık kılıyor. Yani Pentagon “karşı tarafa” Stuxnet türü bir virüs te yollayabilir, nükleer başlıklı bir Cruise füzesi de!

Tabii ki ABD yönetiminin aldığı bu karar pek şaşırtıcı değil. İnternetin nasıl yeni bir savaş alanı haline geldiği ve burada nasıl çarpışılması gerektiğine dair tartışmalar çok uzun zamandır ülke yönetiminin gündemindeydi. Bu kanunun geçirilmesi gerçekte daha çok yabancı ülkelere karşı bir tavır koyma gösterisi. Tabii aynı zamanda Pentagon’un bu iş için ihtiyaç duyduğu fonların da artık açıkça aktarılması bu kanunla sağlanmış olacak.