Anasayfa Haber Microsoft Server’ı Geçti!

Microsoft Server’ı Geçti!

Microsoft ISS’i geride bırakan, gözü Apache Web Server’ın tahtına diken sunucu yazılımı artık çok dikkat çekiyor. İşte internet devlerinin tercihi olan uygulama…

İnternet sitelerinin yayınlanmasında kullanılan sunucu yazılımları arasında Microsoft IIS önemli bir yere sahip. En çok kullanılan ikinci sunucu yazılımı olan Microsoft IIS, yerini açık kaynak kodlu bir rakibine kaptırdı: Nginx.

Engine X’in okunuşu olan Nginx ismini duymamış olabilirsiniz ancak artık Apache Web Server‘ın ardından en yaygın kullanılan yazılım oldu. İnternet üzerindeki sitelerin yüzde 57’si Apache, yüzde 12.18’i NginX, yüzde 12.14’ü ise Microsoft IIS kullanıyor.

Nginx’in yaygınlaşmasının çok basit bir sebebi var: Hafif ve hızlı! Apache’nin yanında tüy gibi hafif halan bu sunucu yazılımı küçük ya da büyük çaplı internet sitelerinin yayınlanmasında son derece başarılı olduğunu kanıtladı. Facebook , DropBox ve WordPress gibi büyük isimlerin de çeşitli amaçlarla kullandığı Nginx, büyük miktarda eş zamanlı sunucu bağlantısını performansında bir düşüş olmadan karşılayabilen bir yazılım. Ek donanım gücü ihtiyacını azaltan, masrafları düşüren Nginex payını düzenli olarak arttırıyor ve gözünü Apache Web Server’ın tahtına dikiyor. Elbette arada büyük bir fark var ve bu oldukça uzun zaman alacak. Esnek kullanımıyla sunuculardaki yükü dengelemek, ön bellekleme yapmak, posta sunucusu olarak ve HTTP Stream sunucusu olmak gibi çok farklı kullanım alanları sunan Nginx’i denemenizi tavsiye ediyoruz.

İndirmek için tıklayın: Download Nginex Web Server