Anasayfa Haber Çinliler Gen Haritasını NVIDIA İle Çıkarıyor!

Çinliler Gen Haritasını NVIDIA İle Çıkarıyor!

İnsan türünün temel gen haritasını çıkarma çalışmaları tamamlanalı on yıl fazla bir süre geçti. Ancak temel haritayı oluşturmak işin sadece başlangıcıydı. İnsan DNA’sındaki varyasyonların çokluğu, bunlardan hangilerinin ne işe yaradığını anlamayı zorlaştırıyor. Özellikle tıp alanındaki pek çok gelişme ise bu bilgilerin elde edilmesine bağlı.

Bu bağlamda, dünya üzerindeki pek çok şirket insan genetik haritası üzerinde çalışmaya devam ediyor, ancak bu iş çok yoğun bir bilgisayar gücüne ihtiyaç duyuyor. Çin’in Shenzen eyaletinde bulunan BGI laboratuvarlarında bu iş için kullanılan bilgisayarlar yakın zamanda NVIDIA grafik işlemcileri kullanılarak revize edilmiş. Ve alınan sonuçlar çok başarılı denebilir. Önceden günler alan hesaplama seansları, şimdi saatlerle ölçülecek hızlarda yapılabiliyor!

Bu tabii ki çok şaşırtıcı değil, grafik işlemciler özellikle belirli tekrar eden hesaplamaları, ana işlemcilerden çok daha hızlı yapabilme kabiliyetine sahipler. Mesela pek çok enstitü ve laboratuvar eskiden beri sivil katılım programları oluşturarak, internet üzerinden gönüllü olan kullanıcıların Playstation ve X-box gibi oyun konsollarını bu gibi işler için kullanıyor. BGI’nin yaptığı da bundan farklı değil.