Anasayfa Haber Atom Seviyesinde Hafıza!

Atom Seviyesinde Hafıza!

TEM mikroskpotan görünen 1 bit.

Manyetik hafıza teknolojisinin sınırı belirlendi! Bitleri atomlarla temsil etmek artık mümkün.TEM altında bir biti oluşturan atomların görünümü

Bilim adamları, şu an için en yoğun veri saklama metodunu uygulamayı başardılar. Bir biti temsil etmek için kullandıkları 12 atomun dizilişi saatlerce bozulmadan sabit tutuldu. 1 bayt için toplam 96 atom kullanıldı. Ve “düşünce”(think) kelimesi 96 atomluk 5 bayt ile atom seviyesinde temsil edildi.

Atomları bir yüzey üstüne dizerek hafıza oluşturmak, yıllardan beri düşünülen ama uygulaması çok zor bir fikirdir. Atomlar, üstüne yerleştirildikleri yüzey üzerinde, hem kendi kendilerine, hem de birbirlerini etkileyerek hareket ederler. Bilim adamları, anti-ferromagnetism diye adlandırılan manyetik etkiyi kullanarak atomları sabitlediler. Resimde görüldüğü gibi, bir biti tamsil eden 12 atomluk grupların, kendi içinde bütünlük sağlaması ve yanyana duran atom gruplarının birbirini etkilememesi sağlandı.

Sistem, bakır(II)nitrid yüzey üzerine demir  atomlarının dizilmesiyle oluşturuldu. Atom dizilimleri elektron mikroskopları altında, ve antiferromagnetism etkisinin gerektirdiği çok düşük sıcaklıklarda gerçekleştirildi. Yaratılan sistemde , aynı gruptaki demir atomları birbirini manyetik kuvvetle çektiği için sistem saatler boyunca dengede kalabildi. Saklanan bit değerleri, demir atomu gruplarının genel manyetik alan yönünün ölçülmesiyle okunabildi.

Ne yazık ki, bu teknoloji şu an ticari olarak kullanılmaya uygun değil.  Atomları yazmak ve okumak için gereken cihazların küçülmesi, başlı başına yıllar alacak bir araştırma konusu.  Diğer yandan, manyetik depolama teknolojisinin üst sınırının belirlenmiş olması, daha da ileriye götürülebilecek alternartif teknolojilerin geliştirilmesi için zemin hazırlamakta.